• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.08.2023

09:48

Vreme belog čoveka je isteklo! Niger se sprema za invaziju: Dve afričke zemlje rasporedile borbene letelice u znak podrške

Tanjug/AP

Vesti

Vreme belog čoveka je isteklo! Niger se sprema za invaziju: Dve afričke zemlje rasporedile borbene letelice u znak podrške

Podeli vest

Burkina Faso i Mali su rasporedili svoje borbene letelice na teritoriji Nigera, gde je vojska izvela državni udar, u znak solidarnosti sa ovom zemljom i za odbijanje svake agresije, objavio je sinoć nigerijski TV kanal RTN.

Taj medij napominje da stacioniranjem svojih aviona u Nigeru, Burkina Faso i Mali "sprovode u praksi svoje obaveze sadržane u njihovom zajedničkom kominikeu solidarnosti" sa Nigerom.

Ovo se radi da bi se "odbila svaka vrsta agresije na Niger", ističe TV kanal.

RTN je takođe preneo da je u Niameju održan sastanak između generalštabnih oficira Malija, Burkine Faso i Nigera "kako bi se finalizovao plan za odbijanje kukavičke i nezakonite agresije koju je osmislila Ekonomska zajednica zapadnoafričkih nacija (EKOVAS)".

TV kanal napominje da "ovaj sastanak oficira tri bratske zemlje odražava volju lidera"  tri države "da zaštite Niger i njegov narod od bilo kakve agresije". RTN naglašava da je osovina Bamako-Uagadugu-Nijamej "primer solidarnosti, prijateljstva i, što je najvažnije, bratstva".

Komesar EKOVAS-a za mir i bezbednost Abdel Fatau Musah je 18. avgusta, nakon sastanka načelnika generalštabova oružanih snaga država zajednica u glavnom gradu Gane, rekao da je tačan datum početka vojne intervencije EKOVAS-a u Nigeru utvrđen, ali to još neće biti saopšteno. Musah je napomenuo da bi EKOVAS mogao poslati misiju u Niger 19. avgusta da pregovara sa pobunjenicima.

Krajem jula vlasti Burkine Faso i Malija su u zajedničkom saopštenju objavile da svaku vojnu intervenciju u Nigeru nameravaju smatrati objavom rata njima. Oni su obećali da će "preduzeti mere samoodbrane kao podršku oružanim snagama i narodu Nigera".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija