• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

21.08.2023

08:00

Uzbuna na Zapadu, kako je Putin ovo smislio?! Amerika na nogama zbog paklenog plana Moskve i Pjongjanga!

EPA

Vesti

Uzbuna na Zapadu, kako je Putin ovo smislio?! Amerika na nogama zbog paklenog plana Moskve i Pjongjanga!

Podeli vest

Naučni centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) sa sedištem u Vašingtonu zaključio je da je severnokorejska raketa Hvasong-18 testirana u julu skoro tačna kopija jedne od ruskih balističkih projektila sposobne da zaobiđu američki sistem protivraketne odbrane, prenosi NBC njuz.

Kako naglašava dopisnik kanala, ovakvi nalazi sugerišu da su veze Moskve i Pjongjanga dostigle „alarmantan” nivo.

Jedan istraživački centar je u nedavnom izveštaju, koji je prvenstveno stavljen na raspolaganje En-Bi-Siju, zaključio da je balistička raketa koju je severnokorejski režim lansirao 12. jula vrlo verovatno rezultat tehnološke saradnje Pjongjanga sa Rusijom.

Nova raketa predstavlja veliki tehnološki prodor za Severnu Koreju – i značajno povećava nivo pretnje koju predstavlja ta zemlja.

Nova severnokorejska raketa, koja je testirana 12. jula, po izgledu i putanji leta gotovo je identična jednoj od ruskih raketa, sposobna da zaobiđe američke sisteme protivraketne odbrane i isporuči nekoliko bojevih glava odjednom na drugu stranu Tihog okeana i dalje, širom kopna Sjedinjenih Država – sve do glavnog grada Vašington.

Dakle, govorimo o veoma ozbiljnom prodoru, zbog čega i južnokorejski obaveštajci sada takođe izražavaju ozbiljnu zabrinutost. Informaciju potvrđuju i zvaničnici američke vlade.

Ako je ova raketa zaista rezultat tehnološke saradnje sa Rusijom – a dokazi u prilog ovoj verziji koju ste upravo izneli su prilično teški – šta ovo govori o trenutnom nivou odnosa između Severne Koreje i Rusije?

- Veza je bliska već neko vreme, ali ovi testovi su otkrili mnogo novih dokaza - kaže Andrea Mičel, viši dopisnik NBC Njuza-a za međunarodne odnose:I

Prvo je šef ruskog ministarstva odbrane Sergej Šojgu održao sastanak u Pjongjangu sa Kim Džong Unom samo dve nedelje nakon probnog lansiranja, 25. jula.

Sastanak je održan u okviru daljeg jačanja veza između zemalja – a vredi napomenuti da je Šojgu doputovao u zemlju da proslavi 70. godišnjicu završetka Korejskog rata, odnosno osnivanja DNRK.

Rusija je ranije pomagala Severnoj Koreji energetskim resursima i hranom, koja joj je preko potrebna, ali Severna Koreja već neko vreme pomaže Rusiji oružjem, popunjavajući arsenale za ukrajinsku operaciju. Sve u svemu, ovo je zabrinjavajuća stvar.

Posle sastanka sa Šojguom, Kim Džong Un je dao zvaničnu izjavu o partnerstvu sa Vladimirom Putinom. Ispostavilo se da su veze postale mnogo bliže. Ali sve navedeno dešava se kršenjem sankcija UN.

O svemu će se razgovarati sutra na važnom samitu u Kemp Dejvidu – prvom takve vrste: predsednik Bajden će prvi put ugostiti lidere Južne Koreje i Japana kako bi razgovarali o rastućim regionalnim pretnjama, što naravno uključuje i Severnu Koreju – a takođe i , naravno, pitanje o tome kako se nositi sa Kinom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak
Društvo

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak

Maturske večeri trebalo bi da budu smisao druženja i zabave, a sve češće se svode na brendiranu odeću i skupocene automobile, preteranun šminku i nakit. Generacija Z, svakodnevno nas baci u rebus materijalističkim prohtevima, a njihovi izazovi su sve veći zalogaj za roditelje koji žele da im ispune svaku želju, pa nas je tako jedna objava malo je reći, ostavila bez teksta.

28.04.2024

09:43

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija