• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

24.08.2023

06:15

Poljska udarila na Nemačku, Berlin pokušava da stvori novi Rajh! Sukob starih neprijatelja će pocepati EU!

Fotoilustracija/Clipart

Vesti

Poljska udarila na Nemačku, Berlin pokušava da stvori novi Rajh! Sukob starih neprijatelja će pocepati EU!

Podeli vest

Berlin želi da Poljskoj nametne volju Nemačke! Ovim rečima je predstavnik poljskog Ministarstva spoljnih poslova izrazio ogorčenje čitavim nizom mera vlade Olafa Šolca.

Šta je u pozadini? Zašto ovo zaoštravanje preti potencijalno velikim posledicama celoj Evropskoj uniji?

Do poljskih parlamentarnih izbora ostalo je manje od dva meseca, a kako se bliži datum glasanja, retorika vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) sve više se pomera ka pozicioniranju Poljske kao tvrđave pod opsadom.

Ako je ranije PiS bila fokusirana na raspaljivanje rusofobije, sada je u Varšavi neprijateljskoj Moskvi dodat neprijateljski Berlin.

Sami Nemci su dali povod za otpočinjanje antinemačke kampanje u Poljskoj.

Prvih dana avgusta, uticajni nemački političar, lider frakcije Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu, Manfred Veber, izuzetno je bio neprijatan prema PiS, nazvavši je i „neprijateljem sa kojim se treba boriti".

Reakcija poljskih vlasti se pokazala toliko oštrom da je u njoj teško ne videti dugogodišnje neprijateljstvo predstavnika PiS-a prema Nemačkoj kao takvoj.

- Imamo posla sa opasnim pokušajem uticaja na poljske izbore. Manfred Veber nije trebalo da govori o borbi protiv partije Prava i pravde jer time evocira bolne uspomene iz istorije našeg naroda. Ako Veber ima nešto da kaže o vladavini prava, neka kaže svojim građanima o ratnoj odšteti - rekla je poslanica PiS-a Joana Borovjak.

Imala je na umu zahtev Poljske da joj Nemačka isplati reparacije za štetu nanetu tokom Drugog svetskog rata.

To je fiks ideja za poljsku elitu od prošlog septembra, od koje se ne odustaje uprkos nedvosmislenom odbijanju Berlina da preduzme bilo kakve korake u tom pravcu.

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski otišao je još dalje, optuživši Nemačku da pokušava da stvori novi Rajh.

- Nemačka ima plan da Evropsku uniju pretvori u centralizovanu državu. Ne radi se o teoriji zavere, već o zvaničnom stavu. Veber je upravo priznao da je vlada Prava i pravde njegov najveći neprijatelj. Oni žele da ukinu konsenzus u odlučivanju u EU i da Poljskoj nametnu volju Nemačke i njenih saveznika - jasan je on.

Poljske vlasti su za glavnu polugu nemačkih interesa u Poljskoj proglasile opozicionu partiju Građanska platforma, čiji je lider Donald Tusk bio predstavljen kao agent Moskve u nedavnom dokumentarcu Prvog kanala poljske televizije.

Sada je poljski premijer Mateuš Moravjecki, govoreći u Sejmu, rekao: „Građanska platforma svira u orkestru kojim diriguje gospodin Veber. Zato će slušati Vebera, slušaće Nemce."

Sve ovo jesamo vrh ledenog brega iza kojeg se kriju duboke protivrečnosti između Poljske i Nemačke.

Poljske vlasti u poslednje vreme pokušavaju da vode suverenu ekonomsku politiku koja je u suprotnosti sa nemačkim interesima. Primer je sukob između Varšave i Berlina oko poljske luke Svinoujšće na ostrvu Uznam koje popola dele Poljska i Nemačka.

Poljska vlada ima ambiciju da modernizuje tu luku, a nemačke vlasti su protiv, tvrdeći da će poljski planovi ostrvu naneti ekološku štetu.

U Varšavi smatraju da je pravi razlog nemačkog protivljenja sasvim drugi jerć e razvoj Svinoujšća smanjiti prihode susednog Hamburga.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Berlin želi da na vlast u Varšavi dovede one koji će Poljskoj „vratiti ulogu podizvođača industrije Nemačke i drugih zemalja".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Novosadska policija rasvetlila ranjavanje iz decembra
Hronika

Novosadska policija rasvetlila ranjavanje iz decembra

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu rasvetlili su krivično delo teško ubistvo u pokušaju, počinjeno 9. decembra prošle godine i uhapsili dvojicu osumnjičenih, N. K. (56) i S. K. (27) iz ovog grada.

10.05.2024

12:04

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija