• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mediji/Webtribune/Informer

24.08.2023

21:52

Poljski general jasan, neće biti pobede Kijeva! Ukrajina je se bori da opstane, Zapad je drži uspravnom!

Reuters

Vesti

Poljski general jasan, neće biti pobede Kijeva! Ukrajina je se bori da opstane, Zapad je drži uspravnom!

Podeli vest

Poljski general Valdemar Skržipčak ne veruje u perspektivu produženog ukrajinskog sukoba, jer se ozbiljna ekonomska kriza u Ukrajini iz meseca u mesec zaoštrava, a bez finansijske pomoći Zapada Ukrajina uopšte neće opstati.

U članku za "Vprost", on poziva političare da traže mirno rešenje prihvatljivo za obe strane.

Poljski general Valdemar Skržipčak smatra da su i Ukrajina i Rusija iscrpljene sukobom, pa će u svakom slučaju doći do tačke kada će umor naterati obe strane da potraže rešenje za sukob drugačije od vojne akcije.

Odlučujući momenat će biti gde će biti linija fronta kada strane budu spremne, odnosno prinuđene, da razgovaraju o prekidu neprijateljstava.

Istovremeno, on ističe da zemlje koje podržavaju obe strane mogu odlučiti da obustave pruženu pomoć, a bez nje Kijev neće moći da izdrži sukob, a Moskva će zauzvrat, imati ograničene mogućnosti da ga nastavi. Poljska vojska ne veruje u perspektivu veoma dugotrajnog sukoba, jer će za Ukrajinu to značiti odsustvo horizonta za budućnost.

- Sve dok traje rat, Ukrajina neće početi da se obnavlja. Nedostatak izgleda za okončanje rata znači spore samrtne muke za Ukrajinu. Ovaj rat je već izazvao ozbiljnu ekonomsku krizu, koja se iz meseca u mesec pogoršava. Bez finansijske i materijalne pomoći Zapada Ukrajina neće preživeti - objašnjava on.

Kao ozbiljan problem general je nazvao veliki talas emigracije, bekstvo od sukoba, jer za sada nema nade za njegov kraj, kao ni za stvaranje uslova za povratak miliona Ukrajinaca u zemlju. Istovremeno, on se nada da će sukob doći do kraja pre nego što svi koji znaju da nose oružje budu ubijeni na frontu.

Skšipčak u članku kritikuje i poziciju Sjedinjenih Država, koje Kijevu nisu prebacile dalekometno oružje, i naziva to neverovatnom filozofijom Bele kuće. Istovremeno, on podseća da bi, prema Vašingtonu, najbolja garancija bezbednosti za Ukrajinu bila izraelska opcija, koja bi se zasnivala na naoružavanju ukrajinskih snaga i pružanju stalne pomoći Kijevu od zemalja NATO-a.

- Korejska opcija sa zonom razdvajanja bi verovatno bila bolja, ali da li je realna sa dužinom granice od 1.200 kilometara - analizira poljski general i dodaje da političari treba da počnu da traže rešenje koje bi bilo prihvatljivo za obe strane.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija