• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji

24.08.2023

23:22

(VIDEO) Amerika na nogama, Iran ima novi brutalan dron, ako ga isporuči Putinu... Ovako nešto nije viđeno!

Reuters

Vesti

(VIDEO) Amerika na nogama, Iran ima novi brutalan dron, ako ga isporuči Putinu... Ovako nešto nije viđeno!

Podeli vest

Iran je predstavio dron Mohadžer-10 tokom ceremonije povodom Dana odbrambene industrije. Dron domaće proizvodnje bio je izložen tokom ceremonije u Teheranu u prisustvu predsednika Ebrahima Raeisija. Vađšington i NATO se pšlaše da bi Teheran mogao da i ovaj dron dostavi Putinu, a to bi bila prava noćna mora i za Ukrajinu i za Alijansu!

Mohadžer-10 ima maksimalno trajanje leta od 24 sata na visini od 7.000 metara i operativni radijus od 2.000 kilometara.

Takođe ima maksimalni kapacitet goriva od 450 litara i maksimalnu težinu tereta od 300 kilograma.

Opremljena elektronskim ratnim i obaveštajnim sistemima, bespilotna letelica može da leti maksimalnom brzinom od 210 kilometara na sat i da nosi različite vrste municije i bombi.

Na ceremoniji je takođe predstavljena i vođena vazdušna bomba Arman-1.

U poruci povodom obeležavanja dana, iranski ministar odbrane brigadni general Mohamed Reza Aštijani, nabrojao je višestruka dostignuća u sektoru odbrane zemlje u protekle dve godine.

Prema rečima Aštijanija, iranski stručnjaci su uspeli da smanje promašaj balističkih raketa na manje od 35 metara, i povećaju njihov domet na 2.000 kilometara.

U protivvazdušnoj odbrani, dodao je on, razvijeno je nekoliko sistema za borbu sa ciljevima na malim visinama i krstarećim raketama.

Aštiani je dalje napomenuo da su stručnjaci dizajnirali i proizveli krstareće rakete Nasr i Ghadir (dometa od 35 do 200 kilometara), kao i rakete za kopnene napade Talaiieh sa dometom većim od 1000 kilometara.

U oblasti dronova, Ministarstvo odbrane ozbiljno se bavi razvojem pete generacije strateških bespilotnih letelica u okviru programa „drone leap", koji takođe uključuje razvoj veštačke inteligencije uz podršku, elektronsko ratovanje i misije prikupljanja signala.

Aštiani je rekao, i da je u protekle dve godine proizvodnja balističkih raketa na čvrsto gorivo, kao i PVO i krstarećih raketa skočila za 64, 45, odnosno 100 odsto.

Takođe je prijavio i porast od 30 odsto u razvoju različitih tipova glisera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

(VIDEO) Kinezi zaledili NATO i Kijev! Su-57 i super-dron Ohotnjik su smrtonosni tandem - Ako ih Moskva upotrebi...
Od njih nema odbrane

(VIDEO) Kinezi zaledili NATO i Kijev! Su-57 i super-dron Ohotnjik su smrtonosni tandem - Ako ih Moskva upotrebi...

Rusija završava testiranja svog teškog jurišnog drona „Ohotnjik" („Lovac"). Za mesec-dva počinje masovna (serijska) proizvodnja u Novosibirskom avio-zavodu „Čkalov". Ohotnjik" je klasični dron, ali se pretpostavlja da se njegoviom letom i dejstvima, po pravilu, neće upravljati sa zemlje već iz vazduha, tačnije iz ruskog lovca pete generacije Su-57, sa kojim je u tandemu bio više puta testiran i pokazao se brutalnim.

10.08.2023

18:27

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija