• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RT Balkan

27.08.2023

18:52

Oglasio se Vladimir Putin: Uprkos svim izazovima i ograničenjima ponosan na industrijski napredak Rusije!

V.J./EPA

Vesti

Oglasio se Vladimir Putin: Uprkos svim izazovima i ograničenjima ponosan na industrijski napredak Rusije!

Podeli vest

Uprkos svim izazovima i ograničenjima, rudarska industrija se u Rusiji razvija i doprinosi energetskoj bezbednosti zemlje, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin čestitajući Dan rudara.

- Ova grana industrije jača, povećava proizvodnju i preradu uglja, pronalazi nova, perspektivna tržišta, uvodi napredne tehnologije, dajući značajan doprinos u energetskoj bezbednosti zemlje i održivom funkcionisanju industrijskih, ali i odbrambenih preduzeća - navodi se u čestitki ruskog predsednika objavljenoj na sajtu Kremlja.

Rudari su se, prema njegovim rečima, posvetili teškoj, ali važnoj i časnoj profesiji koja zahteva izuzetnu stručnost i posebne lične i ljudske kvalitete – izdržljivost i posvećenost, smelost, hrabrost i spremnost da se pomogne drugu.

- Ovi visoki moralni principi, ustaljene radne navike i osećaj ponosa zbog pripadnosti rudarskom bratstvu prenose se sa generacije na generaciju, služeći kao pouzdana osnova za "postojanje jakih rudarskih dinastija" - poručio je Putin.

- Čestitam vam Dan rudara, praznik koji se već dugi niz godina svečano obeležava širom zemlje. Uveren sam da ćete nastaviti da radite sa punom predanošću, savesno, na postizanju značajnih rezultata u korist Rusije - naglasio je ruski lider.

Teritorija Donabasa je bogata ugljem i čuvena je po velikom broju rudnika. Prva nalazišta uglja otkrivena su u vreme cara Petra I, a velika industrijska proizvodnja crnog zlata počela je krajem 19. veka. Vrhunac je dostigla u drugoj polovini 20. veka.

Rudnici Donjecke oblasti su 2013. godine obezbedili proizvodnju 37,5 miliona tona uglja, Luganska – 26,3 miliona tona. Poređenja radi, u Kemerovskoj oblasti, gde se kopa više od polovine ukupne količine uglja u Ruskoj Federaciji, iste godine je proizvodnja iznosila 203 miliona tona, piše "RuNjuz24".

Donbaski ugalj je jedinstven. Koristi se i kao gorivo i u hemijskoj proizvodnji, neophodan je u proizvodnji plastike, smole, boja, asfalta, ulja, eksploziva, pa čak i parfema i lekova.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17