• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.08.2023

16:55

Ovo je samo početak! Kijev uspešno ubada nožem u srce Rusije: Napadi na Moskvu sve učestaliji

Reuters/printskrin

Vesti

Ovo je samo početak! Kijev uspešno ubada nožem u srce Rusije: Napadi na Moskvu sve učestaliji

Podeli vest

Prvi napad dronom na Moskvu bio je spektakularan pogodak: jedna za drugom dve male letelice su nesmetano doletele do Kremlja i udarile u kupolu tamošnje Senatske palate. To je pre svega bio simboličan ubod nožem u srce ruske prestonice, koji je najverovatnije u noći 3. maja izvršila Ukrajina.

Od tada su napadi na Moskvu učestali: bespilotne letelice su već četiri puta pogodile moskovsku višespratnicu u kojoj se nalaze dva ruska ministarstva. Protekle nedelje ukrajinski dronovi gotovo svakodnevno gađaju Moskvu. Bespilotni objekat koji se približavao sa istoka oboren je u blizini grada 28. avgusta, saopštilo je u ponedeljak rusko Ministarstvo odbrane.

"Signalni efekat"

Ukrajina svojim napadima dronovima postiže niz ciljeva, kažu analitičari. Jedan od njih je „šalje snažnu medijsku poruku – kako svetu tako i građanima – da Ukrajina nije pasivna, već da odgovara na rusku agresiju“, rekao je za Dojče vele izraelski vojni analitičar Sergej Migdal.

Ulrike Franke, analitičarka Evropskog saveta za spoljne odnose (ECFR) u Parizu, za DV ističe još jednu stvar: ovo šalje signal da rat nije daleko i da bi mogao da dođe do Rusije.

Foto: Reuters

Moskva

Migdal dodaje da su napadi takođe izvršili pritisak na rusko rukovodstvo da povuče više protivvazdušnih sistema sa fronta prema Moskvi. Jedan od ciljeva je da se izazovu nepromišljene, burne reakcije, na primer, „potonuće turskog teretnog broda iz frustracije, što bi onda stvorilo velike probleme Rusiji sa Erdoganom, što Moskva zapravo želi da izbegne“.

Paralisanje vazdušnog saobraćaja iznad Moskve – da li bi to moglo da funkcioniše?

Napadi dronova sve više primoravaju moskovske vlasti da zatvore vazdušni prostor iznad regiona glavnog grada. U ponedeljak je privremeno obustavljen i vazdušni saobraćaj na aerodromima u ruskoj prestonici.

- Napadi na Moskvu nemaju za cilj da ubiju veliki broj ljudi. To nije ni neophodno, niti bi bilo razumno. Cilj je blokiranje vazdušnog prostora i logističkih ruta, paraliza aerodroma i transporta. Da li to funkcioniše? Da, naravno - kaže izraelski vojni analitičar Igal Levin. Turkmenistan erlajns je prva avio-kompanija koja je do daljnjeg obustavila letove za Moskvu.

Ulrike Franke kaže da se stvarna šteta u Rusiji još ne može proceniti, jer zbog dronova aerodromi širom sveta moraju privremeno da prestanu sa radom, potpuno nevezano za rat. Ali moglo bi postati kritično ako dron napadne moskovski putnički aerodrom i ošteti piste, terminale ili čak civilne avione.

Foto: Tanjug

Ruševine zgrada po automobilima

A Sergej Migdal kaže: „Predviđam da će to do kraja rata dovesti do toga da sve strane avio-kompanije izbegnu Moskvu. Neki to već počinju da rade“.

„Rupe“ u odbrani oko Moskve

S obzirom na to da nema dovoljno podataka, stručnjaci se ne slažu o tome koliko su uspešni ukrajinski napadi dronovima i koliko dobro funkcioniše ruska protivvazdušna odbrana oko Moskve.

- Ne znamo koliko je dronova zaista presretnuto“, kaže Ulrike Franker. Svakako bi bilo pogrešno predstaviti situaciju kao da „ovi napadi nisu ništa - smatra ekspert ECFR-a iz Pariza. Ona misli da je to "igra mačke i miša" u kojoj se dve strane stalno prilagođavaju mogućnostima druge strane.

Međutim, sama činjenica da dronovi stižu do Moskve predstavlja „problem” za Rusiju, rekao je za DV izraelski vojni ekspert Dejvid Šarp. „U idealnom slučaju, takvi napadi bi i dalje bili suzbijani na granici sa Ukrajinom ili na otvorenom terenu, a ne samo u gradu“, objašnjava Šarp.

Ukrajinski vojni analitičar Mihail Samus iz Praga kaže da postoje rupe u protivvazdušnoj odbrani Moskve iako je prestonica trebalo da bude najbolje obezbeđen region u Rusiji čak i za vreme Sovjetskog Saveza. Ruska protivvazdušna odbrana je fokusirana na „tradicionalne mete“, poput balističkih projektila, a manje na male leteće objekte, kao što su ukrajinski dronovi UJ-22 i Bober (Beaver).

Foto: twitter.com/telegram

Mosvka

- Tako mali objekti uglavnom nisu napravljeni od metala, već od kompozitnih materijala. Oni lete složenim putanjama i stoga su generalno izazov za svaki protivvazdušni sistem - objašnjava ukrajinski stručnjak.

Ali u svakom slučaju postoje rupe u odbrani šireg područja oko ruske prestonice. „Da biste oborili metu, prvo morate da je identifikujete. Detektuju ga radarske stanice – idealno ujedinjene u zajedničko radarsko polje. Ali izgleda da Rusija nema takvo polje. Protivvazdušni sistemi otkrivaju pojedinačne objekte, ali ne pokrivaju ceo region“, kaže Samus za DV.

Zbog toga ukrajinska strana prvo lansira bespilotnu letelicu za otkrivanje pojedinačnih radarskih stanica, a zatim, kada pronađe rupe, šalje dronove „duboko u rusku teritoriju, gde je gustina protivvazdušnih sistema manja nego u graničnim oblastima“, rekao je Samus. objašnjava.

Ako je bespilotna letelica već stigla do Moskve, onda su na raspolaganju samo „sistemi poslednje šanse“, kao što je ruski protivvazdušni raketni sistem kratkog dometa Panzir, kaže Sergej Migdal. Međutim, protivvazdušna odbrana tada ima samo 15 do 30 sekundi da eliminiše dron pre nego što stigne do cilja, ukazuje ekspert.

Foto: Tanjug

Kremlj

Šta ako uleti 300 borbenih dronova?

Ukrajini očigledno nedostaju rakete dugog dometa, kao što su ruske vođene rakete tipa Kalibr ili čak hipersonične rakete Kinžal. Zato su napadi dronovima samo „taktika slabije strane“, kaže Izraelac Sergej Migdal, koji živi u Londonu. Na kraju krajeva, većina dronova nosi samo nekoliko kilograma eksploziva.

"U tom smislu, značaj ovih napada je relativno mali: oni neće zatvoriti ruske aerodrome ili rusko vazduhoplovstvo. U praktičnom smislu, dronovi se više isplate na frontu", dodaje on. Ali uprkos ovom relativno malom uticaju, stručnjaci očekuju da će se napadi dronovima na rusku prestonicu povećati. „Ovo je samo prolog“, kaže Dejvid Šarp. „Prvi čin bi bio napad sa 25 dronova u isto vreme“, dodaje on. Sergej Migdal ide dalje: „Šta ako ne tri, već 33 ili 300 borbenih dronova dođu sa svih strana?“

Ukrajina bi mogla da iskoristi takve napade dronova da, na primer, trajno zatvori moskovske aerodrome. To bi bila velika pobeda Kijeva i poraz Rusije, kaže Migdal.

Takva situacija bi naterala Kremlj da razmisli u kom pravcu Rusija želi da ide – „ka kompromisu i pregovorima ili nepromišljeno i punom snagom ka iznenadnoj, neprimerenoj reakciji“, zaključuje izraelski vojni ekspert Sergej Migdal.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!

Nastavlja se Kurtijev fašistički teror. Kurtijeva fašistička policija je 20.5.2024. sa puškama i pancirima upala u ekspoziture Banke poštanske štedionice (BPŠ) u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, i opljačkala ih! Kukavica Kurti se plaši i Vučićeve senke, pa je Kurti sačekao da predsednik Vučić ode u SAD, i tek onda „uhapsio“ ekspoziture BPŠ. Fašista Kurti već godinama „hapsi“ i srpske apoteke i bakalnice.

21.05.2024

17:02

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija