• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.08.2023

16:24

Totalni haos! Predsednik Gabona u pritvoru: Vojska hapsi predstavnike vlasti, ugašen internet (FOTO)

EPA-EFE/STRINGER

Vesti

Totalni haos! Predsednik Gabona u pritvoru: Vojska hapsi predstavnike vlasti, ugašen internet (FOTO)

Podeli vest

Pobunjeni vojnici u Gabonu saopštili su da je predsednik Ali Bongo Ondimba u kućnom pritvoru posle današnjeg puča u toj afričkoj državi.

- Predsednik Ali Bongo je u kućnom pritvoru, u društvu porodice i doktora - rekli su oni, prenosi Al Arabija.

U saopštenju, koje je prenela državna televizija, navedeno je da su drugi predstavnici vlasti uhapšeni po raznim optužbama. Grupa visokih gabonskih vojnih oficira pojavila se jutros na nacionalnoj televiziji kada su saopštili da su preuzeli vlast, nakon što je državno izborno telo objavilo da je predsednik Ali Bongo, čija je porodica na vlasti već 55 godina, osvojio treći mandat.

Pobunjenici su iz redova službi bezbednosti, nacionalne i predsedničke garde, vojske i policije. Stotine ljudi izašle su na ulice glavnog grada libervila kako bi proslavio kraj Bongove vladavine, pevajući nacionalnu himnu sa vojnicima, prenosi AP.

Do puča je došlo odmah nakon što je državna izborna komisija Gabona objavila da je sadašnji predsednik zemlje Ali Bongo Ondimba ponovo izabran za treći mandat sa 64,2 odsto glasova birača. Opozicija je saopštila da je reč o izbornoj prevari i nije se saglasila sa objavljenim rezultatima.

Nakon zatvaranja biračkih mesta, uveden je policijski čas i blokiran je pristup internetu. Prema rečima portparola vlade, to je urađeno "da bi se sprečilo nasilje, i širenje lažnih informacija".

Zatvorene su i spoljne granice Gabona. Ali Bongo Ondimba (64) je sin drugog predsednika Gabona Omara Bongo Ondimbe koji je bio na vlasti od 1967. do 2009. godine. Ali Bongo Ondimba je prvi put izabran za predsednika 2009. nakon smrti svog oca i tada je dobio 41,7 odsto glasova.

Ondimba je ponovo izabran 2016. godine sa 49,8 odsto glasova, dok je njegov opozicioni rival dobio 48,2 odsto. Gabon je jedna od naftom najbogatijih zemalja Afrike. Istovremeno, ekonomska politika aktuelne vlade nije uspela da smanji siromaštvo koje je 2022. godine pogađalo 32,9 odsto stanovnika, prema podacima Svetske banke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija