• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

30.08.2023

18:00

Peking će "natrljati nos" Londonu zbog Rišija Sunaka?! Neko je ipak supersila, a neko bivša kolonijalna imperija!

Reuters

Vesti

Peking će "natrljati nos" Londonu zbog Rišija Sunaka?! Neko je ipak supersila, a neko bivša kolonijalna imperija!

Podeli vest

Premijer Velike Britanije Riši Sunak izjavio je danas da Kina predstavlja sistemski izazov za svetski poredak i da je pristup toj zemlji direktan. Peking svakako neće preći tek tako preko ovako brutalnih tvrdnji britanskog premijera! Tim pre, jer je šef diplomatije Londona trenutno u Kini

- To je zemlja sa fundamentalno drugačijim vrednostima od naših i trebalo bi da budemo čvrsti u zalaganju za stvari koje su nam važne, ne samo za naše vrednosti već i za naše interese, i to je ono što smo uradili - rekao je Sunak, prenosi Skaj njuz.

On je kao primer naveo uklanjanje "neprijateljskih investicija iz osetljivih sektora naše privrede", što bi uključivalo instrukcije Huaveju da ukloni svoju tehnologiju iz 5G opreme.

- Ali pored toga, kao i svi naši saveznici, razumno je da se angažujemo sa ljudima kako bismo mogli da pronađemo zajednički jezik o pitanjima gde možemo zajedno da napredujemo. To možemo da uradimo i istovremeno da se zaštitimo od bilo kakve neprijateljske strane namere - istakao je britanski premijer. 

On nije odgovorio na pitanje da li će se sledeće nedelje sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom na samitu G20 sledeće nedelje, rekavši da njegov "raspored još nije finalizovan".

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli započeo je danas posetu Kini pred koju je izjavio da Velika Britanija želi da ima pragmatičan odnos sa Pekingom, ali da će ostati pri svojim stavovima u kojima nije saglasna sa Kinom.
 
On se prvo sastao sa potpredsednikom Kine Han Džengom koji je rekao da će poseta dodatno promovisati stabilan razvoj bilateralnih odnosa.
 
Kleverli će se kasnije tokom dana sastati sa svojim kineskim kolegom Vang Jiem, koji je i najviši zvaničnik vladajuc´e Komunističke partije za spoljne poslove.

Peking svakako neće preći tek tako preko ovako brutalnih tvrdni britanskog premijera! Šef diplomatije Londona, koji je trenutno upravo u Kini, mogao bi imati mnogo neprijatnosti. 

U svakom slučaju sledio reakcija Pekinga, koji je sa Britanijom godinama unazad u stalnom sukobu zbog mešanja Londona u unutrašnje stvari Kine, ali i pokušaja da ograničći kineske investicije u Evropu i u Ujedinjeno Kraljevstvo!    
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17