• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

05.09.2023

12:33 >> 13:29

Ovo nije dobra vest! Erdogan nikad mračniji po dolasku iz Sočija!

EPA/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Vesti

Ovo nije dobra vest! Erdogan nikad mračniji po dolasku iz Sočija!

Podeli vest

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da nema na vidiku nikakvih izgleda za postizanje mira u Ukrajini.

- Stav Turske po pitanju aktuelnog rata u Ukrajini je nedvosmislen. Od prvog dana smo se zalagali za mir, dijalog i diplomatiju. Ulagali smo velike napore da bi se sprečilo dalje krvoproliće. Nismo pogoršavali problem niti dolivali ulje na vatru. Pokušavali smo da postignemo da se strane sastanu. Nažalost, rat koji traje godinu i po i dalje je u toku. Nema na vidiku nikakvih izgleda za postizanje mira - kazao je Erdogan novinarima u avionu po povratku iz Sočija, gde se sastao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Takođe je dodao da će Turska nastaviti da pokušava da doprinese procesu razmene zarobljenika između Rusije i Ukrajine.

- Nastavićemo da igramo ulogu posrednika u pitanjima kao što su razmena zarobljenika i situacija sa Zaporoškom nuklearnom elektranom. Nadamo se da će taj rat, koji šteti i našim susedima i celom našem regionu, što pre završiti postizanjem pravednog i trajnog mira na osnovu međunarodnog prava - rekao je turski predsednik.

On je poručio da „u ratu nema pobednika, a u miru nema poraženih“.

Prehrambeni sporazum

- Obnavljanje crnomorske inicijative za izvoz žita je prioritetni zadatak za ceo svet. Mi smo po tom pitanju u tesnom kontaktu sa UN. Kao što znate, ovog meseca će biti održana Generalna skupština UN. Imaćemo sastanke sa gospodinom Guterešom tokom kojih ćemo razgovarati i o tim pitanjima. Cenimo i podržavamo napore Gutereša - kazao je Erdogan.

On je dodao da su UN predložile posrednički mehanizam za plaćanje ruske hrane, te da rade na pitanju osiguranja ruskih brodova.

Erdogan je istakao da Zapad zahvaljuje Turskoj za posredovanje po pitanju prehrambenog sporazuma, ali da ima drugačiji stav po pitanju SVIFT-a i osiguranja ruskih brodova.

Podsećamo, predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan sastali su se u Sočiju 4. septembra.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Erdogan organizuje sastanak Putina i Zelenskog?! Zvanična Ankara neće više da čeka, želi kraj rata na istoku Evrope
Turska ima svoj interes

Erdogan organizuje sastanak Putina i Zelenskog?! Zvanična Ankara neće više da čeka, želi kraj rata na istoku Evrope

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan namerava da organizuje sastanak ruskog i ukrajinskog lidera Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog. Nakon sastanka sa Putinom u Sočiju, Erdogan je rekao da je spreman da posreduje u pregovorima o kraju rata u Ukrajini, a turski mediji pišu da je šefu Kremlja ponudio direktne razgovore sa Zelenskim.

05.09.2023

06:15

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

"Moj sin je više od 200 dana u paklu": Majka mladića poreklom iz Srbije koga je oteo Hamas se nada čudu
Društvo

"Moj sin je više od 200 dana u paklu": Majka mladića poreklom iz Srbije koga je oteo Hamas se nada čudu

Moj sin je više od 200 dana u paklu. Više od pola godine moj sin je van kuće, nije sa porodicom, ne donosi odluke, ne upravlja svojim životom, ne može da bude ono što jeste. Nijedna reč ne može objasniti osećanje koje praznik bez Alona nosi sa sobom. Naša srca su slomljena. Ovo je tako dug put. Mi smo tu da govorimo za sve otete, da zahtevamo njihov povratak. Nećemo stati dok se ne vrate. Niko od nas kojima je Hamas oteo nekog bliskog ne sme prestati da priča o njima, kaže Idit Ohel, majka Alona Ohela (22) koga su 7. oktobra prošle godine oteli pripadnici Hamasa kada su upali na jug Izraela.

30.04.2024

12:00

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija