• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

05.09.2023

06:15

Erdogan organizuje sastanak Putina i Zelenskog?! Zvanična Ankara neće više da čeka, želi kraj rata na istoku Evrope

Tanjug

Vesti

Erdogan organizuje sastanak Putina i Zelenskog?! Zvanična Ankara neće više da čeka, želi kraj rata na istoku Evrope

Podeli vest

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan namerava da organizuje sastanak ruskog i ukrajinskog lidera Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog. Nakon sastanka sa Putinom u Sočiju, Erdogan je rekao da je spreman da posreduje u pregovorima o kraju rata u Ukrajini, a turski mediji pišu da je šefu Kremlja ponudio direktne razgovore sa Zelenskim.

Erdogan je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Putinom izjavio da je Ankara odlučna da nastavi da ulaže napore za uspostavljanje trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu.

- Ranije smo delovali kao zemlja-domaćin direktnih pregovora između strana u sukobu. Kao i do sada, spremni smo da damo sve od sebe po tom pitanju i preuzmemo ulogu posrednika - istakao je Erdogan.

Trajni mir

S druge strane, Putin je kazao da Rusija nikada nije odbijala posredničke usluge za rešavanje situacije u Ukrajini.

- Kad je reč o naporu predsednika Erdogana za rešavanje krize oko Ukrajine, on je uvek obraćao pažnju na to. Danas je posvetio tome veliku pažnju, uključujući i tokom našeg razgovora. Znamo da je uz posredovanje predsednika Turske bio postignut dogovor, bili su usaglašeni nacrti dokumenata između ruske i ukrajinske delegacije, ali ih je Ukrajina potom bacila u đubre - naglasio je Putin.

Putin: Ukrajinska ofanziva propala

Na pitanje novinara može li se govoriti o usporenom toku ofanzive ukrajinske vojske Putin je odgovorio:
- To nije usporeni tok, to je propast. U svakom slučaju, danas to izgleda tako. Videćemo šta će biti dalje. Nadam se da će i nadalje biti upravo tako.

Ni ruski ni turski predsednik, međutim, nisu konkretno otkrili da li je u planu organizovanje sastanka između Putina i Zelenskog, ali turski list "Milijet" piše da je Ankara spremna da učini sve kako bi rešila sukob u Ukrajini. Pozivajući se na dobro obaveštene izvore, taj dnevnik navodi da je Erdogan istakao važnost uspostavljanja trajnog mira i stabilnosti u regionu i da je izrazio spremnost da preuzme ulogu posrednika i pruži svaku vrstu podrške, uključujući organizovanje direktnih pregovora između Rusije i Ukrajine da bi se obezbedio trajni mir.

Kijev čeka poziv Ankare

Da nije nemoguće da se sastanak Putina i Zelenskog stvarno i dogodi, sugerisao je i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Ukrajina napada 'Turski tok' i 'Plavi tok'

Putin je otkrio da Ukrajinci napadaju gasovode "Plavi tok" i "Turski tok", kojima Rusija isporučuje gas Turskoj, te da ih ruska vojska čuva. 
- Naši brodovi čuvaju te gasovode, koji su pod konstantnim napadima, između ostalog, podvodnim dronovima poslatim iz ukrajinskih luka na Crnom moru - rekao je Putin.

On je izjavio da očekuje da će predsednik Zelenski razgovarati sa predsednikom Erdoganom, nakon njegovog sastanka sa ruskim predsednikom Putinom.

- Uveren sam da će, na osnovu rezultata Erdoganovog razgovora sa Putinom, predsednik Erdogan i predsednik Zelenski kontaktirati - rekao je Kuleba, dodavši da Zelenski ima puno poverenje u Erdogana.

Sporazum o žitu kad Zapad ispuni obećano

Putin je izjavio da se Rusija neće vratiti sporazumu o izvozu ukrajinskog žita sve dok Zapad ne bude ispunio data obećanja.
- Zapad je obmanjivao Moskvu o humanitarnim ciljevima žitnog sporazuma - od 32,8 miliona tona izvezenih iz Ukrajine, više od 70 odsto je otišlo u bogate zemlje. Zapadni partneri su prevarili Rusiju u ispunjavanju obaveza iz žitnog sporazuma - istakao je Putin, kojem je Zapad obećao podizanje sankcija na izvoz ruskog žita i đubriva u zamenu za pristanak na sporazum o ukrajinskom žitu.
On je dodao i da je Kijev koristio humanitarne koridore za "terorističke napade na civilne objekte", dok je Rusija jasno dala garancije za bezbednost plovidbe.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučić se sastao sa Kopmanom u Briselu
Politika

Vučić se sastao sa Kopmanom u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Briselu sa generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

10:46

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija