• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.09.2023

17:41

Kijev provocira rat NATO i Rusije! Tvrdi da je Moskva napala Rumuniju, Bukurešt jasan, to nije istina!

Pixabay/Printscreen Twitter

Vesti

Kijev provocira rat NATO i Rusije! Tvrdi da je Moskva napala Rumuniju, Bukurešt jasan, to nije istina!

Podeli vest

Ukrajina po svaku cenu želi da uvuče NATO u otvoreni rat sa Rusijom! Kijev, i pored toga što je Rumunija kategorički odbacila navode da je teritorija te zemlje pogođena tokom napada ruskih dronova na ukrajinsku luku na Dunavu, insistira da je Moskva gađala NATO zemlju, što bi automatski značilo aktiviranje člana 5. Alijanse!

Član 5. utvrđuje da se napad na jednu članicu NATO smatra napadom na sve i do sada je aktiviran samo jednom, posle napada Al Kaide na Njujork! Usaledili su napadi Alijanse na Irak i Avganistan koji su navodno stajalči iza vođe Al Kaide Osame Bin Ladena! 

Ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba tvrdi da Kijev ima fotografske dokaze koji pokazuju da su ruske bespilotne letelice pogodile rumunsku teritoriju tokom vazdušnog napada na ukrajinsku lučku infrastrukturu na Dunavu. Agencija Rojters piše da je Kuleba to rekao novinarima tokom konferencije za štampu Kijevu. Britanska agencija, međutim, ne navodi da li je Kuleba pokazao sporne fotografije.

S druge strane, Bukurešt uporno demantuje tvrdnje da je Rusija gađala teritoriju Rumunije, ali režim u Kijevu  to očigledno ne želi da prihvati. Reagovala je i rumunska ministarska spoljnih poslova Luminita-Teodora Odobesku koja je jasno rekla da teritorija Rumunije nije pogođena u vazdušnom napadu ruskih dronova na ukrajinsku luku na Dunavu. Ona je dodala da postoji rizik od takvih incidenata, ali da za sada to nije bio slučaj.

Odabesku je navela da Ministarstvo spoljnih poslova i sve nadležne službe Rumunije prate u realnom vremenu situaciju nastalu usled ruskih napada dronovima na infrastrukturu u blizini ukrajinskih luka na Dunavu.

- Ni u jednom trenutku sredstva ruskog napada nisu predstavljale direktne vojne pratnje nacionalnoj teritoriji ili teritorijalnim vodama Rumunije - istaknuto je u MSP Rumunije.
Bukurešt dodaje da je povećao mere opreza na kopnu, moru i u vazdušnom prostoru.

Ovo nije prvi put da Zelenski i ekipa pokušavaju da isprovociraju direktan sukob Rusije i NATO. Tako je Kijev 16. novembra 2022. godine optužio Moskvu da je izvela raketni napad na Poljsku u kome su stradale dve osobe! I tada je tražena aktivacija člana 5. jer je Poljska članica Alijanse.

Ipak, Varšava, SAD, ali i NATO, demantovali su tvrdnje Kijeva. Istraga je utvrdila da su projektil koji je doleteo u Poljsku ispalile ukrajinske snage. To je potvrdio i predsednik Poljske Anžej Duda.

- Odbrana Ukrajine lansirala je projektile u različitim smerovima i jedan od tih projektila je nažalost pao na poljsku teritoriju - rekao je on i dodao da ne postoji ništa, apsolutno ništa, što bi upućivalo na to da je to bio namerni napad na Poljsku.

Napad uoči sastanka Putina i Erdogana

Foto: Tanjug

 

Ukrajinske vlasti saopštile da su ruski dronovi tri i po sata gađali ukrajinsku luku Izmail na Dunavu u Odeskoj oblasti. Napad je usledio nekoliko sati pred sastanak ruskog i turskog predsednika Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana u Sočiju, gde se očekuju razgovori o obnovi izvoza žita iz ukrajinskih crnomorskih luka.
Guverner Odese Oleh Kipe naveo je na Telegramu da u višesatnom ruskom napadu dronovima na luku Izmail nije bilo žrtava ili povređenih, ali da su na širem području grada oštećena skladišta i proizvodni pogoni kao i poljoprivredne mašine i oprema.
 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Mađarska otvara nova pristupna poglavlja sa Srbijom! Sijarto: Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada
Politika

Mađarska otvara nova pristupna poglavlja sa Srbijom! Sijarto: Centralna Evropa i zapadni Balkan mogli bi da budu most između Istoka i Zapada

Mađarska će tokom svog predsedavanja Evropskom unijom, koje počinje 1. jula, otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom i voditi međuvladine razgovore sa svih pet kandidata za članstvo Zapadnog Balkana u okviru svojih nastojanja da ubrza proširenje EU u tom regionu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

26.06.2024

12:58

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete!
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete!

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija