• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

15.08.2023

16:10

(VIDEO) Putin brutalno kaznio Erdogana! Nemilosrdnim bombardovanjem poslata nikad jasnija poruka!

Reuters

Vesti

(VIDEO) Putin brutalno kaznio Erdogana! Nemilosrdnim bombardovanjem poslata nikad jasnija poruka!

Podeli vest

Rusija je poslala jasnu poruku Turskoj kada je bombardovala ukrajinsku fabriku „Motor Sič“, koja proizvodi motore za turske dronove. Ovo mišljenje u intervjuu za „Defense News“ iznose nezavisni zapadni analitičari.

„Motor Sič“ je izuzetno važan za tursku odbrambenu industriju. Privatna kompanija „Bajkar“ proizvodi bespilotne letelice „Bajraktar ​​Akinci“ i „Bajraktar ​​Kizilelma“, za koje motore isporučuje „Motor Sič“.

„Bajkar“ je u Rusiji poznat kao proizvođač „Bajraktara ​​TB2“, koji je bio naširoko korišćen u ukrajinskom sukobu. Međutim, malo ljudi zna da je na čelu kompanije Selčuk Bajraktar, koji je oženjen jednom od ćerki turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

 

 

„Motor Sič“ i ukrajinska kompanija „Ivčenko-Progres“ isporučuju motore „AI-450“ za dron „Akinci“, kao i motore „AI-25TLT“ za bespilotne letelice „Anka-3“ i „Kizilelma“. „Turkish Aerospace Industries“ proizvodi „Anka-3“, a Bajkarova „Kizilelma“ je još u razvoju.

Motori „Motor Sič-a“ se takođe koriste na teškom jurišnom helikopteru Turkish Aerospace Industries „Atak II“. Pored toga, bili su u toku pregovori o nabavci motora „Motor Siča“ za pogon „T925“, servisnog helikoptera TAI. Nije jasno u kojoj su fazi pregovori.

 

 

U 2019. godini, „Avia Ventures LLC“, podružnica kompanije „Baykar“, dobila je dozvolu za proizvodnju svojih bespilotnih letelica „Akinci“ i „TB2“ u Ukrajini, a radovi bi trebali da počnu 2025. godine. U januaru iste godine, Bajkar je dobio ugovor od 69 miliona dolara za prodaju šest dronova „Bayraktar ​​TB2“ Ukrajini.

Kasnije te godine, ukrajinska kompanija „Ukrspetsekport“ i „Bajkar“ potpisali su sporazum o zajedničkom razvoju „tehnologija za odbrambenu i vazduhoplovnu industriju“.

2021. godine Turska i Ukrajina su potpisale ugovor o uspostavljanju centra za popravku i održavanje helikoptera u Ankari. Kao deo posla, „Motor Sič“ je trebalo da obezbedi rezervne delove i usluge testiranja motora.

Ozgur Eksi: Ruski napad uništio je sve turske interese u „Motor Siču“

- Shvatamo ruski raketni napad na „Motor Sič“, kao simbolično rusko upozorenje koje odražava rusko nezadovoljstvo povodom nekoliko turskih inicijativa - rekao je visoki turski diplomata za „Defense News“, pod uslovom da ostane anoniman.

Iako je Turska članica NATO-a, ona održava prijateljske odnose sa Rusijom. Turska je 2017. godine kupila sistem protivvazdušne odbrane S-400 ruske proizvodnje, što je razbesnelo NATO. Međutim, prošlog meseca, Erdogan se sastao sa ukrajinskin predsednikom Volodimirom Zelenskim i podstakao nade Ukrajine da će se pridružiti NATO-u.

- Ruski napad efektivno uništava planove zajedničke proizvodnje, i svaki turski interes da kupi Motor Sič - kaže vojni analitičar Ozgur Eksi.

 

 

Kako će uništenje „Motor Siča“ uticati na tursku vojnu avijaciju nije poznato. „Defense News“ je citirao neimenovanog turskog zvaničnika koji je rekao, da ima dovoljno motora ukrajinske proizvodnje za proizvodnju turskih dronova. Međutim, nije bilo zvaničnih saopštenja ni iz turskog Ministarstva odbrane ni iz „Bajkara“.

Prema zvaničnoj verziji, fabrika u Zaporožju miruje najmanje od maja, kada je pogođena ruskim udarom. Međutim, već u avgustu ruska vojna obaveštajna služba je saznala da „Motor Sich“ radi- u radionicama gde su se popravljali vojni helikopteri „Mi-24“, pa je fabrika ponovo bombardovana.

Ministarstvo odbrane je u septembru predstavilo tajna dokumenta koja ukazuju na to, da Oružane snage Ukrajine žele da prilagode „Bajraktar ​​Akinci“ za „aerosolno raspršivanje“.

Kijev je zvanično saopštio, da turski dronovi za ukrajinsko biološko oružje nikada nisu razmatrani.

Turska „pomoć“ Kijevu – kasetna municija, „pametne“ bombe i haubice

Turska je jedan od glavnih sponzora kijevskog režima u Aziji. Glavni deo vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine snabdevale su, naravno, zapadne zemlje, a iz Azije, osim Turske, oružje su Ukrajini isporučivali i Tajvan i Južna Koreja, otkriva „Ukraine Support Tracker“.

Turci su počeli da šalju oružje režimu Zelenskog u martu, kada je Erdoganova firma „Baykar“ obećala da će poslati 24 „Mini-Bayraktara“ i više od 30 „Bayraktar ​​TB2“. Štaviše, Turci su svoje dronove prodavali po upola nižoj ceni od realne cene.

U to vreme, ukrajinska vojska je bila naoružana turskim korvetama klase „Ada“, a ukrajinske helikoptere „Mi-8“ Turska je nadogradila sa raketama „Cirit“ i „UMTAS“.

 

 

Turci su Oružanim snagama Ukrajine poslali 200 oklopnih vozila „BMC Kirpi“ i više od 20 „Otokar Cobra II“ i nepoznat broj „MLRS TRLG-230“.

Erdogan je obezbedio Oružanim snagama vođene bombe „MAM-L“ i „MAM-C“. Osim toga, kako je pisao „Forin Polisy“, još u novembru prošle godine, Turska je trebalo da snabdeva Ukrajince kasetnom municijom. Ne zna se da li ih je Kijev primio ili ne.

Takođe, Oružane snage Ukrajine treba da dobiju iz Ankare samohodne haubice kalibra 155 mm „Fırtına“.

Kijev je još u novembru saopštio da je dobio seriju turskih malih PVO sistema „Sungur IIR“. Ovu izjavu je odmah opovrgnuo generalni direktor „Bajkar-a“ Haluk Bajraktar: „Sungur IIR se samo testira“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Šok u Americi, Zelenski drži Bajdena u šaci! Neverovatno otkriće Njuzvika uzdrmalo planetu!
UCENA

Šok u Americi, Zelenski drži Bajdena u šaci! Neverovatno otkriće Njuzvika uzdrmalo planetu!

Administracija Džozefa Bajdena poslala je milijarde dolara vrednu pomoć Ukrajini i nastavlja da je šalje, obećavajući Kijevu podršku "koliko god bude potrebno", pa "Njuzvik" postavlja pitanje da li, s obzirom da se sve češće čuju komentari da Ukrajina ne može da pobedi u sukobu, a američka javnost sve manje podržava nastavak slanja pomoći Kijevu, Ukrajina ima nešto čime ucenjuje američkog predsednika.

15.08.2023

15:27

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija