• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.09.2023

20:36

(VIDEO) Crno predskazanje stravične tragedije: Pogledajte snimak misterioznog bljeska iznad Maroka pre razornog zemljotresa!

printscreen/Tviter

Vesti

(VIDEO) Crno predskazanje stravične tragedije: Pogledajte snimak misterioznog bljeska iznad Maroka pre razornog zemljotresa!

Podeli vest

Nadzorne kamere u okolini Marakeša snimile su bljesak plave svetlosti koji se pojavio na nebu tri minuta pre nego što je stravični zemljotres magnitude 6,8 stepeni po Rihteru pogodio Marakeš i planinska sela udaljena sedamdesetak kilometara južno od ovog grada u petak, prenosi Đeruzalem Post.

Zemljotres u Maroku do sada je odneo najmanje 2.100 života, povređeno je 2.500 ljudi, a spasilačke ekipe biju bitku sa vremenom ne bi li spaili zakopane pod ruševinama.

Naime, prema izraelskom listu postoji snimak sa sigurnosne kamere, snimljen svega par minuta pre smrtonosnog zemljotresa. Na njemu je snimljen čudan bljesak na nebu.

Oko kamere koja je postavljena u kući u okolini Marakeša je zabeležilo misteriozno plavičasto svetlo, oko tri minuta pre početka potresa.

 

 

Bez obzira što je nepoznato šta je uzrok ovog fenomena, to nije prvi put da je svetlost primećena pre velikog zemljotresa. Slični video zapisi pojavili su se i pre razornih zemljotresa u Turskoj ranije ove godine, koji su odneli živote preko 45.000 ljudi.

Postoji nekoliko teorija o uzroku ove pojave

Postoje teorije da su bljeskovi svojevrsna reakcija na tektonski pritisak, seizmičku aktivnost ili vulkanske erupcije. Ne pojavljuju se uvek, a najčešće se javljaju u blizini epicentra zemljotresa i oko trenutka kada se zemljotres dogodi.

Najčešće se mogu uočiti tamo gde je tektonski pritisak najveći. Prvi put su zabeleženi 1965. godine u Japanu, a primećeni su i 2008, 2009. i 2017. tokom zemljotresa u Kini, Italiji i Meksiku.

Ono što treba naglasiti je da se ova neobična svetla se ne pojavljuju uvek. Ipak, kada se dogode, obično su blizu epicentra zemljotresa, kada je tektonski potres na svom vrhuncu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija