• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.09.2023

09:10 >> 11:28

Završen sastanak Putina i Kima: Šta su dvojica lidera dogovorili u četiri oka?

EPA

Vesti

Završen sastanak Putina i Kima: Šta su dvojica lidera dogovorili u četiri oka?

Podeli vest

Nakon pregovora u proširenom sastavu, održan je lični sastanak Vladimira Putina i Kim Džong Una, saopštila je pres služba Kremlja.


Moskva i Pjongjang nastoje da ojačaju veze partnerstva i dobrosusedstva i deluju u ime mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na svečanoj večeri održanoj u čast lidera Severne Koreje Kim Džong Una.

Putin je takođe nazdravio za blagostanje i prosperitet naroda Rusije i Severne Koreje i dalje jačanje saradnje između dveju zemalja.

- Naši odnosi su nastali tokom korejske borbe za slobodu 1945. godine, kada su se sovjetski i korejski vojnici rame uz rame borili protiv japanskih militarista. I danas nastojimo da ojačamo veze prijateljstva i dobrosusedstva, delujemo u ime mira, stabilnosti i prosperiteta u našem zajedničkom regionu - rekao je on tokom svečane večere.

On je dodao da se zvanična poseta severnokorejskog lidera odvija u prijateljskoj atmosferi. Putin je skrenuo pažnju na obimnu agendu i program aktuelne posete Kim Džong Una.

Kako je rekao, ona ne uključuje samo posetu kosmodromu „Vostočni“, već i druge velike visokotehnološke klastere, industrijska preduzeća i inovacione centre na ruskom Dalekom istoku.

Ruski lider primetio je da Kim Džong Un prati politiku bivših rukovodilaca Republike Kim Il Sunga i Kim Džong Ila, kao i da nastavlja njihov rad. On je dodao da su njegovi prethodnici bili pravi prijatelji, sledbenici i pristalice izgradnje najbližih odnosa i veza između Severne Koreje i Rusije.

Foto: EPA

Vladimir Putin i Kim Džong Un

 

Sa svoje strane, Kim Džong Un je izrazio iskrenu zahvalnost na pozivu i toplom gostoprimstvu.

- Pre svega, dozvolite mi, druže Putine, da Vam izrazim iskrenu zahvalnost što ste nas ljubazno pozvali, bez obzira na zauzetost i rukovođenje državnim poslovima, iskreno nam pokazujete toplo gostoprimstvo - rekao je on na početku svog obraćanja na svečanoj večeri.

On je istakao da je sa Putinom razgovarao o strateškoj i taktičkoj saradnji između Moskve i Pjongjanga. Lider Severne Koreje istakao je da je sa Putinom razgovarao o situaciji u Evropi, kao i da su detaljno razmatrali vojno-političku situaciju na Korejskom poluostrvu.

- Drug Putin i ja smo upravo podrobno razgovarali o vojno-političkoj situaciji na Korejskom poluostrvu i u Evropi. Postigli smo zadovoljavajući konsenzus o daljem jačanju strateške i taktičke saradnje, podrške i solidarnosti u borbi za zaštitu suverenog prava na bezbednost, za stvaranje garancija trajnog mira, kako u regionu, tako i širom sveta - naglasio je on.

Foto: EPA

Vladimir Putin i Kim Džong Un

 

Kim Džong Un takođe je izrazio uverenje u pobedu vojske i naroda Rusije u zoni specijalne vojne operacije.

- Uveren sam da će ruska vojska i narod sigurno odneti veliku pobedu u svetoj borbi za kažnjavanje zla koje pretenduje na hegemoniju i gaji ekspanzionističke iluzije, i pobediće u borbi za stvaranje stabilnog okruženja za razvoj - istakao je Kim.

On je dodao da smatra da se njegova poseta Rusiji odvija u svetlu borbe između napretka i reakcionizma, pravde i nepravde u svetu.

- Naša današnja poseta odvija se u vreme kada se na međunarodnoj sceni odvija žestoka konfrontacija između napretka i reakcionizma, između pravde i nepravde, a proces (izgradnje) multipolarnog sveta snažno se razvija zahvaljujući zajedničkoj volji i ujedinjenoj moći nezavisnih snaga - rekao je lider Severne Koreje.

Severnokorejski lider primetio je da će njegova poseta Rusiji poslužiti kao važan trenutak za transformaciju veza između Pjongjanga i Moskve u neraskidivi odnos strateške saradnje.

- Predlažem da podignemo čašu za dobro zdravlje uvaženog predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina, za nove pobede velike Rusije, za kontinuirani razvoj rusko-korejskog prijateljstva i za zdravlje svih koji su ovde prisutni - dodao je Kim Džong Un.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija