• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

13.09.2023

22:56

Crni bilans katastrofe u Libiji: Objavljene užasne vesti, poznat razlog zašto je oluja odnela toliko života!

Tanjug/AP

Vesti

Crni bilans katastrofe u Libiji: Objavljene užasne vesti, poznat razlog zašto je oluja odnela toliko života!

Podeli vest

Oluja 'Danijel' je prouzrokovala snažne vetrove, obilne padavine, poplave i smrti u Grčkoj, Turskoj i Bugarskoj, pre nego što je prešla Sredozemno more i stigla do obala Libije.

Dve brane su popustile uzvodno od obale, oslobađajući zid vode koji je odneo zgrade i ljude koji su se u njima nalazili.

Gotovo 10.000 ljudi se vodi kao nestalo u Libiji nakon što je snažna oluja pogodila njen istočni obalu ove nedelje, prema Crvenom krstu.

Broj žrtava iznosi 6.000 i očekuje se da će rasti kako se nastavi proces pronalaženja tela.

Broj žrtava je ogroman i može dosegnuti hiljade - rekao je Tamer Ramadan iz Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Zašto je oluja bila tako smrtonosna?

Oluja 'Danijel' se formirala iznad Grčke 4. septembra.

Prouzrokovala je snažne vetrove, obilne padavine, poplave i smrti tamo, kao i u Turskoj i Bugarskoj, pre nego što je prešla Sredozemno more.

Oluja je stigla do obale Libije nekoliko dana kasnije, izazivajući poplave u gradovima duž njenog istočnog obale, uključujući Bengazi, Beidu i Dernu.

Obrušavanje brana izvan Derne

Derna je najviše stradala nakon što su dve brane popustile uzvodno od grada, oslobađajući procenjenih 30 miliona kubnih metara vode koja je protutnjala kroz grad sa oko 100.000 stanovnika.

Voda je jurila niz branu Wadi Derna sa planina ka moru.

Zamenik gradonačelnika Ahmed Madroud rekao je da je način na koji je grad izgrađen stavio većinu populacije direktno na putu vode.

Brane nisu održavane više od dve decenije, a infrastruktura nije bila izgrađena da izdrži efekte poplava ove nedelje, izjavio je Madroud.

Libija je prošla više od decenije sukoba i političke podeljenosti.

Međunarodno priznata vlada sedi u Tripoliju na zapadu, ali Derna se nalazi u području koje kontroliše rivalska administracija smeštena u Bengaziju.

Satelitske slike prikazuju razmere uništenja

Spasioci na terenu još pregledaju ruševine koje su poplave ostavile za sobom.

Bez telefonske ili internet veze, grad je bio odsečen od ostatka zemlje, a pomoć je počela da stiže 36 sati nakon katastrofe.

Poplave su oštetile ili uništile mnoge puteve, otežavajući pristup onima kojima je bila potrebna pomoć.

Madroud je rekao da je uništeno je najmanje 20 odsto površine grada. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija