• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

12.09.2023

12:02 >> 12:24

10.000 nestalih nakon smrtonosnih poplava u Libiji, pronađeno više od 1.000 tela! (FOTO, VIDEO)

Reuters

Vesti

10.000 nestalih nakon smrtonosnih poplava u Libiji, pronađeno više od 1.000 tela! (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

Broj nestalih u Libiji koju su zahvatile stravične poplave nakon pucanja brne iznad grada Derna dostigao je 10.000. U samom Dernu pronađeno je više od 1.000 tela, saopštili su zvaničnici Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, javlja AP.


Zvaničnik Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u Libiji Tamer Ramadan rekao je da je broj poginulih u poplavama u Libiji ogroman i "mogao bi da se meri u hiljadama", prenosi Rojters.

Više od 1.000 tela pronađeno je u istočnom libijskom gradu Derna nakon što su ga pogodile poplave, izjavio je danas ministar civilnog vazduhoplovstva i član komiteta za vanredne situacije.

Službenici u upravi koja vodi istočni deo zemlje saopštili su u ponedeljak da je najmanje 2.000 judi stradalo u poplavama.

Ministar civilnog vazduhoplovstva i član komiteta za vanredne situacije koji se  vratio iz Derne rekao je da se tela nastradalih nalaze svuda: u moru, dolinama, ispod zgrada, navodeći da bi konačan broj poginulih mogao biti "zaista veliki".  

Ministar je za Rojters rekao da ne preteruje kada kaže da je četvrtina grada Derne uništena u poplavama.

Oluja "Danijel" pogodila je u nedelju istočnu Libiju, donoseći obilne padavine i izazivajući poplave.
Vlasti su proglasile vanrednu situaciju i zatvorile škole i prodavnice i uvele  policijski čas od nedelje.
Oluja "Danijel" pogodila je libijske gradove Bengazi, Sus, Al Bajdu, Al-Mardž i Derna. 

Četiri glavne naftne luke u Libiji zatvorene su od subote uveče na tri dana, rekla su Rojtersu dva naftna inženjera. 

Nemački kancelar Olaf Šolc saopštio je danas da se očekuje veliki broj poginulih i povređenih u teškim poplavama u Libiji.

 

"Očekuje se mnogo mrtvih i povređenih, posebno na istoku. Naše misli su sa svim pogođenim i njihovim porodicama", napisao je on na platformi X (Tviter), prenosi Rojters.

Šolc je dodao da Nemačka stoji uz Ujedinjene nacije i druge partnere vezano za upućivanje pomoći toj zemlji. Turska je danas saopštila da šalje tri aviona sa spasilačkim timom i humanitarnom pomoći.

 

 

Stejt department je saopštio da SAD koordiniraju sa partnerima u Ujedinjenim nacijama i sa libijskim vlastima o načinima pomoći u vidu spasilačkih i humanitarnih akcija u Libiji. Snažna oluja "Danijel" koja je pogodila u nedelju istočnu Libiju donela je obilne padavine koje su izazvale poplave, a oštećene su i kuće i putevi.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija