• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.09.2023

19:07

(VIDEO) Gori čuveni oblakoder u Kartumu: Dim kulja na sve strane, rat u Sudanu ulazi u šesti mesec!

Printscreen/Twitter

Vesti

(VIDEO) Gori čuveni oblakoder u Kartumu: Dim kulja na sve strane, rat u Sudanu ulazi u šesti mesec!

Podeli vest

Neboder je izgrađen tokom naftnog buma i pre nego što je Južni Sudan proglasio nezavisnost 2011. godine.

Jedna od glavnih znamenitosti Sudana, poslovna kula koja se uzdiže iznad reke Nil u Kartumu, u kojoj se nalazilo sedište velike naftne kompanije, svedena je na tinjajuću olupinu usred teških borbi između rivalskih vojnih frakcija. Sedište kompanije Greater Nile Petroleum, oblakoder sa stakleno zakrivljenim stenama na čijem vrhu se nalazi metalni prsten, izgrađen je tokom naftnog buma i pre nego što je Južni Sudan proglasio nezavisnost 2011. godine, piše Večernji list.

Najskuplja zgrada u Sudanu

Bila je to jedna od najskupljih zgrada u Sudanu. Plamen i dim dizali su se iz zgrade u finansijskom okrugu Kartuma, blizu ušća Nila i oblasti protiv koje se bore sudanska vojska i paravojne snage za brzu podršku (RSF). Još nije poznato šta je izazvalo požar na poslovnoj zgradi, koja gori od subote.

 

 

RSF je optužila vojsku da je gađala nju, kao i druge važne objekte, u nastojanju da otera borce paravojnih formacija sa položaja koje su zauzeli oko glavnog grada na početku sukoba.

Sudansko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je na strani vojske, objavilo je u ponedeljak saopštenje u kojem optužuje RSF da je u poslednja dva dana zapalio „brojne zgrade velikih privrednih institucija, kao i komercijalne zgrade“, ali nije pominjalo kulu.

Sudanski sukob

Rat između vojske i RSF izbio je sredinom aprila kada su se javile tenzije oko plana političke tranzicije koji je podržala međunarodna zajednica i četiri godine nakon što je dugogodišnji vladar Omar al-Bašir svrgnut u narodnoj pobuni. Sukob je izazvao velike sukobe, pljačku, nestašicu hrane i lekova u Kartumu i drugim gradovima, a više od 5 miliona ljudi je proterano iz svojih domova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija