• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

19.09.2023

12:48

Azerbejdžan rešio da potuče Jermene do kraja! Iz Bakua stigla brutalna poruka! "Povlačite se..."

Shutterstock

Vesti

Azerbejdžan rešio da potuče Jermene do kraja! Iz Bakua stigla brutalna poruka! "Povlačite se..."

Podeli vest

Jedini put ka miru u Nagorno-Karabahu je potpuno povlačenje jermenske vojske iz ovog područja i raspuštanje režima u Stepanakertu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana. Ministarstvo odbrane Jermenije ističe na Karabahu nema njihovih jedinica.

„Azerbejdžanska strana je u više navrata izjavljivala da, suprotno tačkama trilateralne izjave od 10. novembra 2020. godine, jermenske Oružane snage ostaju u azerbejdžanskom regionu što predstavlja ozbiljnu pretnju regionalnom miru i stabilnosti. Jedini način da se postigne mir i stabilnost u regionu je potpuno povlačenje jermenskih oružanih snaga iz regiona Karabaha Azerbejdžana i raspuštanje takozvanog režima“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Azerbejdžana.

Jerevan negira da se u Karabahu nalazi jermenska vojska.

„I ranije i sada u azerbejdžanskim izvorima se streću lažne tvrdnje da u Nagorno-Karabahu postoje jedinice armenskih oružanih snaga, vojna tehnika i vojnici. Izjavljujemo da Republika Jermenija nema vojsku u Nagorno-Karabahu“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Jermenije.

U međuvremenu, snage Azerbejdžana su otvorile humanitarne koridore i prihvatilišta za evakuaciju stanovništva iz opasnog područja.

Azerbejdžan je počeo "lokalne antiterorističke aktivnosti" u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha naseljenom Jermenima, saopštilo je danas azerbejdžansko ministarstvo odbrane, navodeći da se akcija sprovodi u cilju "suzbijanja provokacija velikih razmera" i "proterivanja jermenskih trupa". 

U saopštenju se navodi da su u okviru antiterorističkih aktivnosti onesposobljene jedinice jermenskih oružanih snaga, njihova borbena sredstva i vojni objekti pomoću visokopreciznog oružja, preneo je Rojters.

 

 

Azerbejdžan je saopštio danas da je šest državljana te zemlje poginulo od nagaznih mina u dva odvojena incidenta u regionu Nagorno-Karabaha i za postavljanje mina okrivio "nelegalne jermenske oružane grupe".

Kako se navodi, četiri službenika ministarstva unutrašnjih poslova poginula su kada je njihov kamion raznela mina, a u drugom incidentu od mine su poginula dva civila.

Jermenija je saopštila u ponedeljak da njene oružane snage nisu postavile mine u Nagorno-Karabahu.
Ministarstvo odbrane Azerbejdžana optužilo je danas, kako je navedeno, "nelegalne jermenske oružane grupe" da su ometale GPS navigaciju putničkog aviona koji je leteo iz Tbilisija u Gruziji za Baku. 

Jermeni u Karabahu rekli su da je ta tvrdnja "apsolutno lažna" i da je  osmišljena da odvrati pažnju od, kako su naveli, "humanitarne katastrofe" koja je izazvana nezakonitom blokadom regiona Nagorno-Karabaha koju sprovodi Azerbejdžan.

U Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo i on nije pod kontrolom Bakua od ranih 1990-ih nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana.

Azerbejdžan je ponovo zauzeo delove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega u ratu 2020. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija