• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs!

21.09.2023

06:00

Šok! Šef ruskih špijuna progovorio o kontaktima sa tajnim službama SAD: Moskva i Vašington na stalnoj vezi, ovo je ključni razlog!

EPA/Shutterstock

Vesti

Šok! Šef ruskih špijuna progovorio o kontaktima sa tajnim službama SAD: Moskva i Vašington na stalnoj vezi, ovo je ključni razlog!

Podeli vest

Konsultacije obaveštajnih službi dve supersile su redovne prirode. Profesionalni dijalog je sam po sebi koristan, posebno za smanjenje međunarodnih tenzija i nesporazuma među narodima - objasnio je šef Spoljnih ruske obaveštajne službe.

- Obaveštajne službe Rusije i SAD u stalnom su kontaktu, ne žele da sukob u Ukrajini, ali i na drugim mestima gde se susreću ruske i američke snage, izmakne kontroli - poručuje šef ruske Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin.

Važan dijalog

Ruska spoljna obaveštajna služba (SVR) održava kontakte sa CIA kako bi smanjila nepotrebne tenzije iako raste neizvesnost zbog ishoda geopolitičkog sukoba između Rusije i Zapada. Obaveštajne službe Rusije i SAD čine sve i da sukob u Ukrajini, ali i na drugim mestima gde se susreću ruske i američke snage, poput Sirije, bude koliko-toliko pod kontrolom.

Šef SVR Sergej Nariškin potvrdio je za magazin "Nacionalna odbrana da su "konsultacije SVR i CIA redovne prirode.

- Profesionalni dijalog je sam po sebi koristan, posebno za smanjenje međunarodnih tenzija i nesporazuma među narodima - objasnio je šef ruskih špijuna, ne otkrivajući koliko često dve službe komuniciraju.

Berns zvao Nariškina kako bi mu preneo da SAD ne stoje iza pobune "Vagnera"

Jedan od važnijih razgovora dva obaveštajca bio je krajem juna, a Nariškin je otkrio da je razgovor trajao oko sat vremena i da je glavna tema bila šta da rade sa Ukrajinom.

Nariškin je potvrdio i da se radi na organizovanju novog "tet-a-tet" sastanka sa Bernsom.

- Nismo dogovorili o sastanak tokom telefonskog razgovora, ali postoji takva mogućnost - jasan je šef ruskih obaveštajaca.

Si-En-En (CNN), pozivajući se diplomatske izvore, tvrdi da je Berns tada zvao Nariškina i kako bi Moskvu ubedio da Vašington nema ništa sa pobunom "Vagnera".

Podsetimo, Nariškin je razgovarao sa svojim američkim kolegom Vilijamom Bernsom licem u lice u novembru 2022. Tada su se dvojica šefova obaveštajnih službi sastala u turskoj prestonici, Ankari.

Kijev stalna tema

U medije je procurilo da je tema sastanka dva obaveštajca bila Ukrajina, kao i potencijalna upotreba nuklearnog oružja. Berns je tada naveo da nije razgovarao o rešavanju rata u Ukrajini, već o stvarima koje Vašington i Moskva mogu da urade da taj sukob bude pod kontrolom.

- Svet je svedok rastuće neizvesnosti zbog potencijalnog ishoda trenutnog geopolitičkog sukoba Rusije i Zapada u Ukrajini - naglasio je Nariškin i dodao da istovremeno sve veći broj aktera u međunarodnoj areni želi da lokalizuje borbe i spreči da one postanu "okidač za totalni vojni sukob".

U intervjuu za časopis "Nacionalna odbrana", Nariškin je rekao da je svom američkom kolegi objasnio geopolitičke interese Rusije u Ukrajini.

- Ništa što bi išlo dalje od toga nije rečeno sa moje strane - dodao je on.

Šef SVR kaže da se nada da je Berns shvatio odlučnost Rusije da postigne ciljeve vojne kampanje u Ukrajini.

Ukrajina neće pobediti


Američki zvaničnici, kaže Nariškin, i dalje ne uspevaju da izbegnu upotrebu ideoloških klišea čak ni u poslovnim razgovorima. Dodaje da Rusija i dalje smatra SAD svojim najopasnijim i najbeskompromisnijim geopolitičkim protivnikom.

- Vašington čini sve da Rusija da pretrpi vojni poraz u Ukrajini, ali to je pogrešna procena. Ideja o nametanju međunarodne izolacije Rusije u sve više multipolarnom svetu nije ništa drugo do anahronizam - dodao je on




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Zapad želi da amortizuje otpor Srbije ulasku tzv. Kosova u SE! Milivojević: Priština ništa nije uradila u vezi sa osnivanjem ZSO!
Politika

Zapad želi da amortizuje otpor Srbije ulasku tzv. Kosova u SE! Milivojević: Priština ništa nije uradila u vezi sa osnivanjem ZSO!

Kako se bliži 16. maj kada bi Komitet ministara u Strazburu trebalo da donese konačnu odluku da li će lažna država Kosovo ući u Savet Evrope, tako su sve glasnije najave da bi ovaj korak Prištine mogao da se odloži i uslovi formiranjem Zajednice srpskih opština. Takvu tezu zastupa i diplomata Zoran Milivojević, koji ocenjuje da bi to mogla da bude izlazna strategija Zapada kako bi se izbegle podele i rizik od kompromitovanja i neuspeha.

06.05.2024

09:40

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni
Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni

Devet osoba je ubijeno, a 12 povređeno u masovnoj pucnjavi koju je u noći 4. maja 2023. godine počinio Uroš Blažić u selima Dubona i Malo Orašje. Tih 12 ljudi imalo je sreću da preživi, ali su posledice koje su ostale trajne. Nevena Vujić iz Dubone je u tom trenutku imala 19 godina. Pogođena je sa više hitaca, a zbog ozbiljnosti povreda joj je amputirana leva podlaktica. Andrijana Mitrović iz Malog Orašja ostala je živa jer se pravila da je mrtva, te joj Blažić nije prišao.

06.05.2024

09:07

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija