• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.09.2023

09:39

Italija poludela za litijumom - Pronađen i u prelepoj Toskani, kreće ekstrakcija kod Lacija!

printscreen

Vesti

Italija poludela za litijumom - Pronađen i u prelepoj Toskani, kreće ekstrakcija kod Lacija!

Podeli vest

Poslednjih godina svet se nalazi u trci za litijumom koji je postao ključni metal u industriji svake zemlje. Istraživanje istog postao je prioritet jer njegova vrednost i potražnja raste iz dana u dan

Jedna od zemalja koja je prepoznala značaj „belog zlata“, kako se litijum popularno naziva“, jeste i Italija koja je dala dozvolu za istraživanja u reonu prelepe Toskane, kreće ekstrakcija kod Lacija.

Rudarska kompanija Altamin dobila je dve dozvole za istraživanje litijuma u administrativnom regionu Lacio. Ove dozvole, locirane u Čezanu, bile su veoma tražene zbog geotermalnih slanih rastvora sa velikim izgledima za ekstrakciju litijuma.

Pomenute licence za istraživanje (EL) su veoma perspektivne za litijum u geotermalnim slanicima. Eksploatacija visokotemperaturnih geotermalnih voda za proizvodnju električne energije je dobro shvaćena industrija u Italiji koja je započela početkom 20. veka u Toskani.

Geotermalni sistemi Toskane i Lacija spadaju među najperspektivnije u Italiji i od sredine 1970-ih do 1990-ih više od 800 geotermalnih bušotina je izbušeno uglavnom u južnom delu Toskane i severnom delu Lacija.

Nedugo potom, kompanija Vatercicle Technologies sa sedištem u Velikoj Britaniji potpisala je ugovor sa kompanijom Energia Minerals Srl (Energia) iz Energijinih licencnih područja za geotermalno istraživanje u regionu Lacio u centralnoj Italiji.

Energia je podružnica pomenute kompanije Altamin.

Italijanski ministar za preduzetništvo i proizvodnju Adolfo Urso sastao se ubrzo sa predstavnicima australijskog rudarskog preduzeća Altamina koje preko svojih italijanskih filijala posluje i u istraživanju i razvoju industrijskih rudnika.

Preduzeće je aktivno u Lombardiji, Pijemontu, Liguriji, Emilija-Romanji i Laciju, u raznim istraživačkim projektima, započet je rad na ekstrakcija cinka, olova, kobalta, nikla, srebra, bakra, mangana i litijuma. Delegacija Altamina dostavila je ministru plan ulaganja u Italiju kompanije i njenih zavisnih preduzeća, sa posebnim osvrtom na nabavku kritičnih sirovina i strateške materijala za italijansku industriju, i ispitao projekat za pametni rudnik Gorno, u provinciji Bergamo.

- Italija broji 16 od ukupno 34 sirovine koje Evropska unija smatra kritičnim. Neophodni su elementi za dvostruku digitalnu i ekološku tranziciju, a ključni za nezavisnost od italijanska industrija u proizvodnji električnih baterija i solarnih panela - izjavio je ministar Urso na marginama sastanka.

- Radimo na podršci italijanskoj rudarskoj proizvodnji i privlačenju stranih investicija u ovaj sektor i, takođe, u svetlu novih tehnologija u rudarstvu - zaključio je Urso.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija