• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.09.2023

11:00

Šok nad šokovima! Otkrivena misterozna sila koja se kreće od Zemlje ka Mesecu! Naučnici zanemeli kad su shvatili šta radi!

Shutterstock

Vesti

Šok nad šokovima! Otkrivena misterozna sila koja se kreće od Zemlje ka Mesecu! Naučnici zanemeli kad su shvatili šta radi!

Podeli vest

Već je poznato da na Mesecu ima leda, međutim još nam uvek nije sasvim jasno kako je stvoren. Nova naučna studija ukazuje na to da talasi elektrona, koji dolaze sa Zemlje i Sunca, doprinose stvaranju smrznute vode na površini Meseca.

Elektroni pogađaju Mesec dok ulazi i izlazi iz Zemljinog magnetnog repa, koji našu planetu ostavlja za sobom dok juri kroz svemir.

Unutar magnetnog repa nalazi se sloj plazme koji se sastoji od visoko nabijenih elektrona i iona iz Zemljine atmosfere i zračenja Sunčevog vetra.

Naučnici su i ranije proučavali ulogu magnetnog repa i magnetosfere u formiranju vode na Mesecu. Magnetosfera je područje oko planeta i njihovih prirodnih satelita u kojem je magnetsko polje vretenasto oblikovano međudelovanjem sa Sunčevim vetrom. Ona nastaje kada Zemljino zaštitno magnetsko polje odbija solarni vetar.

Prirodna laboratorija

- To je neka vrsta prirodne laboratorije za proučavanje procesa formiranja vode na površini Meseca. Kada je Mesec izvan magnetnog repa, njegovu površinu bombarduje solarni vetar. Unutar magnetnog repa gotovo da nema protona solarnog vetra pa se smatralo da će stvaranje vode pasti na gotovo nulu - rekao je naučnik Šuai Li sa Univerziteta u Manoi.

Međutim, analiza je pokazala da to nije slučaj. Ranije studije ukazivale su na stvaranje vode na Mesecu putem vodikovih iona iz solarnih vetrova, ali izgleda da se voda još uvijek formira kada je Mesečeva površina zaštićena od Sunčevog vetra, odnosno kada se nalazi unutar magnetnog repa.

U igri su i druge sile, smatraju naučnicii, posebno elektroni. Naime, moguće je da elektroni visoke energije reaguju s Mesečevim tlom, oslobađajući zarobljeni vodonik koji zatim može formirati vodu, piše Science Alert.

Snažna povezanost Zemlje i Meseca

- U magnetskom repu mogu da postoje dodatni procesi formiranja ili novi izvori vode koji nisu direktno povezani s implantacijom protona solarnog vetra. Konkretno, zračenje elektrona visoke energije pokazuje slične učinke kao protoni Sunčevog vetra - objašnjava Li.

Naravno, biće potrebna daljnja promatranja i eksperimenti na Mesečevoj površini kako bi se sa sigurnošću saznalo kako nastaje voda na Mesecu, no ovo je zanimljiv predlog. Postoji mnogo razloga zbog kojih izvor vode na Mesecu fascinira naučnike - uči nas više o njegovoj prošlosti, a takođe je od vitalnog značaja za otkrivanje načina na koji bismo mogli dugoročno živeti na površini Meseca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija