• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.09.2023

20:19

Šok u NATO, Rusija povukla neočekivan potez! Sve je bilo spremno za totalnu eskalaciju, a onda im je Putin srušio planove!

Printscreen Twiter/Reuters

Vesti

Šok u NATO, Rusija povukla neočekivan potez! Sve je bilo spremno za totalnu eskalaciju, a onda im je Putin srušio planove!

Podeli vest

Zašto ruski predsednik Vladimir Putin još nije napao NATO i kada će Rusija eskalirati ukrajinski sukob? Ovo pitanje postavljaju autori novog izveštaja RAND Korporacije, vodećeg vojnog istraživačkog centra SAD.

Činjenica je da su tokom poslednjih godinu i po dana stručnjaci RAND Korporacije za nas pravili razne „spirale eskalacije“. Sa pretpostavkom da će Rusija ili upotrebiti taktičko nuklearno oružje ili napasti američke vojne baze u Evropi.

Međutim, nijedan od tih scenarija nije uspeo.

Autori RAND Korporacije nerado priznaju ni svoje ni greške američke analitičke zajednice, ali sada pišu: „Predviđanja američkih stručnjaka o eskalaciji sukoba od strane Rusije pokazala su se netačnim, jer, prvo, nema razumevanja kako se u Rusiji donose strateške odluke, i drugo, značajno je potcenjena ruska tolerancija rizika“.

Bez obzira na to, njeni stručnjaci nastavljaju da jašu: američkom establišmentu nude novu spiralu eskalacije. Sa ukazivanjem da ovoga puta iza eskalacije može stajati i Ukrajina, a ne samo Rusija.

Foto: Shuterstock

 

Rizike eskalacije dele na namerne, nenamerne i slučajne. Kao primer nenamerne navode: Oružane snage Rusije udaraju na teritoriju Ukrajine a tamo ginu zvanični predstavnici jedne države članice NATO. Rukovodstvo te zemlje zahteva aktiviranje natovskog člana 5, a Rusija, da predupredi zajednički napad NATO, napada prva. Tako Alijansa i Rusija ulaze u otvorenu vojnu konfrontaciju.

Potencijalne opasnosti

Kao još jednu mogućnost navode: ruske Vazdušno-kosmičke snage „opasno manevrišu“ u Crnom moru, što dovodi do pogibije pilota američkog izviđačkog aviona. Rkovodstvo odgovara naređenjem da se obori ruski avion ili izvrši udar na rusku pomorsku bazu. Moskva uzvraća u znak odmazde.

Druga opcija: Rusija „pogrešno shvata aktivnosti NATO-a“ – snabdevanje Kijeva raketama dugog dometa ili razgovore o članstvu Ukrajine u NATO-u – kao vojnu intervenciju alijanse. Radi toga nanosi udar upozorenja po zemljama NATO-a. A to, pak, može dovesti do uspešnog obuzdavanja alijanse, ali i navesti je da preduzme mere „kažnjavanja Rusije“.

RAND Korporacija ocenjuje rizik od nenamerne eskalacije kao srednji. Njeni stručnjaci smatraju verovatnijom namernu eskalaciju. Navode da Ukrajina, suočena sa porazom, može intenzivirati napade na rusku teritoriju – tako se učtivo definišu teroristički napadi na civile, sabotaže i lansiranja dronova napunjenih eksplozivom.

Na to Moskva može pojačati intenzitet raketiranja ukrajinske teritorije, sve do upotrebe nuklearnog (ovo čujemo od prošle godine) i hemijskog oružja (ovo je nešto novo).

Foto: Reuters

 

Amerikanci svoje događaje izs kojih sami stoje stalno izdaju kao „eskalaciju“ od strane Rusije. Na primer, digli su u vazduh Severni tok, a to koriste za optuživanje Moskve da je, u cilju eskalacije, obustavila isporuke gasa Evropi.

Videli smo istu stvar sa nuklearnim oružjem. Režim Zelenskog je sastavljao svoju „prljavu bombu“ i gađao nuklearnu elektranu Zaporožje, a Amerikanci su za to vreme plašili ceo svet da će Moskva da upotrebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini.

Ista šema je moguća i sa hemijskim oružjem: Amerikanci će doneti nešto iz svojih nekontrolisanih rezervi u Ukrajinu, a kijevski režim će to bez oklevanja upotrebiti protiv svojih građana, a za to biti optužena Rusija.

Moskvi se takođe pripisuje da može izvršiti „ograničeni napad“ na snage NATO-a na teritoriji alijanse kako bi zaustavila ili smanjila isporuku zapadnog oružja Ukrajini.

Najinteresantnija opcija za eskalaciju je stvaranje neke vrste krize van Ukrajine, koja će naterati Vašington da odustane od pomaganja Kijevu. Smešno je što pod ovo može biti podvedeno sve: situacija u Siriji, odnosi između Kine i Tajvana, čak i unutrašnji nemiri u samim Sjedinjenim Državama.

Foto: Reuters

 

Ovo je loš signal za Ukrajinu. Ako požele, Amerikanci će naći „ruku Moskve“ u svakom zaoštravanju na svetskoj sceni i iskoristiti ga za brzo puštanje Kijeva niz vodu.

Eksperti RAND korporacije daju veoma neubedljiv odgovor na pitanje zašto je Moskvi potrebno da sada oštro podigne nivo eskalacije.

Ratne gubitke trpe Ukrajinci, teritorijalne – takođe.

Na ruskoj strani nema katastrofalnih poraza i ne očekuju se.

Od unutrašnjih turbulencija u Rusiji, u koje je Zapad polagao velike nade, nema ništa. Rusija neće izgubiti rat niti se raspasti.

Zašto joj je potrebna eskalacija?

„Kontrola Kremlja nad zemljom postaje sve krhkija, što bi moglo naterati Putina da traži mogućnosti za brzo okončanje rata“, maštaju analitičari RAND Korporacije. Zar zaista?

Čini se da američki stručnjaci unutrašnje probleme SAD projektuju na Rusiju.

Kontrola Bele kuće nad zemljom zaista postaje sve krhkija kako se Tramp primiče vlasti.

Konačni udarac Bajdenu i vladajućoj Demokratskoj partiji mogao bi da nanese upravo poraz u Ukrajini.

Nedavno je RAND Korporacije ubedljivo opisala sve rizike produžavanja ukrajinskog sukoba i dala savet Vašingtonu „kako da izbegne dug rat“.

Foto: Shuterstock

 

Sjedinjene Države se plaše drugog Avganistana: što ukrajinski sukob duže traje, to može SAD suočiti sa sramnijim porazom. Otuda svi ovi snovi da će Moskva sada eskalirati i da će je tada konačno moći „kažnjavati”.

Vojna konfrontacija sa NATO, prema američkim stratezima, uplašiće narod Rusije, a to će otvoriti mogućnosti za unutrašnje turbulencije i promenu vlasti u Kremlju.

Drugim rečima, upravo američkim vlastima je hitno potrebna eskalacija u Ukrajini. U suprotnom, u svojoj zemlji će imati turbulencije i promene režima. Stoga se od njih mogu očekivati nove provokacije koje će biti predstavljene kao eskalacija od strane Moskve.

A nespremnost Rusije da krene stepenicama eskalacije, u informacionom polju će dovesti i do dreke: „gde su vam crvene linije?“

Međutim, Rusija je kroz sve to uspešno prolazila.

Glavni zaključak iz izveštaja RAND Korporacije je ovaj: strateški protivnici Rusije apsolutno nisu u stanju da predvide dejstva Moskve, što i sami priznaju.

Ti momci su se potpuno izgubili u ratnoj magli, neka im je sa srećom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!
Politika

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!

Nakon što je premijer Crne Gore Milojko Spajić potvrdio da će zvanična Podgorica u Generalnoj skupštini UN glasati za Rezoluciju o Srebrenici, predsednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić je najavio da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti usvajanje Rezolucoje o genocidu u Jasenovcu i izrazio očekivanje da će ona biti usvojena.

09.05.2024

16:05

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!
Politika

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se raspravljati o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, zakazana je za petak, 10. maj u 14 sati.To će, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, biti prva od pet tačaka dnevnog reda, a predlog dopuna tog Zakona podnelo je 37 poslanika.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija