• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.09.2023

06:56

Brojke su šokantne! Putin objavio plan za 2024.godinu! Svet sluti šta se sprema!

Shutterstock

Vesti

Brojke su šokantne! Putin objavio plan za 2024.godinu! Svet sluti šta se sprema!

Podeli vest

Rusija povećava vojni budžet za 2024. godinu za skoro 70 odsto!

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da će u planu budžeta za sledeću godinu izdvojiti više sredstava za finansiranje rata u Ukrajini, uprkos tome što je jedan visoki zvaničnik Kremlja sugerisao da bi uskoro moglo da dođe do okončanja sukoba.

AFP je pre dva dana objavio dokument ruskog Ministarstva finasija u kom se navodi da će Rusija povećati vojni budžet za 68 odsto - sa 62.5 milijardi evra na čak 107 milijardi, što je 6 odsto domaćeg BDP. Tu brojku navodi i Blumberg.

Ova povećanja, dolaze nekoliko dana nakon što je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sugerisao da bi Rusija mogla da prizna granice Ukrajine pod određenim uslovima.

Tokom konferencije za novinare u UN Lavrov je rekao kako je njegova zemlja spremna da prizna granice Ukrajine koje su dogovorene Deklaracijom o nezavisnosti ukoliko Kijev ostane neutralan i odustane od članstva u NATO.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i visoki zvaničnici iz Kijeva nisu imali komentara na ovakvu izjavu Lavrova.

Putin takođe nije komentarisao navode Lavrova o mogućem okončanju sukoba.

Foto: EPA

 

 

Šta kažu brojke?

Ukoliko uzmemo u obzir povećanje budžeta, čini se da Rusija planira da sledeće godine još više uloži u rat, piše Newsweek.

Povećanje od 68 odsto, koje piše u dokumentu Ministartsva finansija, podrazumeva oko 107 milijardi dolara. Ova suma iznosi šest odsto BDP-a Rusije.

AFP prenosi da će budžet Rusije za vojsku, grubo rečeno, biti tri puta veći od onog koji ta zemlja izdvaja za obrazovanje, zaštitu životne sredine i zdravstvenu zaštitu.

Zbog ovog povećanja, mnogi analitičari smatraju da je još uvek daleko od kraja rata u Ukrajini.

Čini se da Putin nije tako lako spreman da odustane od četiri ukrajinske oblasti koje je anketirao prošle godine.

U izveštaju se navodi da će jedan od planova Kremlja za narednu godinu navodno biti integracija Luganska, Donjecka, Zaporožja i Hersona.

U međuvremenu, ruska ekonomija"propatila" je mnogo zbog rata u Ukrajini jer je Putin povećao vojnu potrošnju zbog zapadnih sankcija.

Nakon što je rublja dostigla najniži nivo u poslednjih 17 meseci u odnosu na američki dolar, ruska Centralna banka je prošlog meseca podigla kamatne stope u pokušaju da odgovori na zabrinutost u vezi sa valutom zemlje i povećanjem inflacije.

Šta će se dalje dešavati sa ratom u Ukrajini i kakav je plan Moskve i Kijeva ostaje nam da vidimo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!
Politika

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se raspravljati o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, zakazana je za petak, 10. maj u 14 sati.To će, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, biti prva od pet tačaka dnevnog reda, a predlog dopuna tog Zakona podnelo je 37 poslanika.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija