• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.10.2023

06:56

(UŽIVO) Borelj: EU će nastaviti da finansijski pomaže Kijev! Šok! Ukrajina priznala tešku istinu! Kijevske snage napadaju Krim! Ukrajinci samleveni u Zaporožju!

Tanjug/AP

Vesti

(UŽIVO) Borelj: EU će nastaviti da finansijski pomaže Kijev! Šok! Ukrajina priznala tešku istinu! Kijevske snage napadaju Krim! Ukrajinci samleveni u Zaporožju!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 585. dan.

Obaveštajac 1. gardijske tenkovske armije: Zarobljeni pripadnici 77. VDV i 56. pešadijske brigade VSU (VIDEO)

- Vojnici 1. gardijske tenkovske armije Zapadne grupe snaga uhvatili su dve grupe ukrajinskih vojnika kod Artjomovska - rekao je za RIA Novosti ruski obaveštajac koji je obavljao zadatke u ovoj oblasti.

- Na položajima severozapadno od Artemovska zarobljene su dve grupe neprijatelja. Sve su mobilisane - pojasnio je on.

Obaveštajac je naglasio da su zarobljeni pripadnici 77. aeromobilne i 56. odvojene motorizovane pešadijske brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Jedan od ukrajinskih vojnika Vitalij Meljničenko rekao je za RIA Novosti da je njegova grupa poslata na prazne položaje na prvoj liniji odbrane radi posmatranja. Istovremeno, komanda im je obećala pomoć izviđača sa dronovima. Međutim, kako se ispostavilo, borci su i sami ostali tamo, gde ih je uhvatila ruska vojska.

- Neka vrsta jurišne grupe je ušla na naše položaje i zarobila nas - rekao je Melničenko.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Novi ledeni tuš za Zelenskog, Kijev ostaje bez velikog paketa pomoći: Vašington saopštio bitan uslov!

 

Moravjecki oštar prema Kijevu: Budite zahvalni što vam je Poljska pružila utočište 

Poljski premijer Mateuš Moravjecki pozvao je Ukrajinu da bude zahvalna što je Poljska pružila utočište za milione Ukrajinaca i da ne veruje Nemačkoj, piše list „Dzjenik gazeta pravna“.

- Shvatam da on (ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski) sada misli da će imati blizak savez sa Nemačkom. Upozoravam da će Nemci uvek hteti da se postignu dogovor sa Rusima uz pomoć centralnoevropskih država. Upravo je Poljska ta koja je pod svoj krov prihvatila nekoliko miliona Ukrajinaca. Više smo pomogli u trenutku kada su Nemci hteli da pošalju pet hiljada šlemova u opkoljeni Kijev - istakao je Moravjecki.

On je dodao i da će Varšava zaštititi poljsku poljoprivredu „od ukrajinskih poljoprivrednih oligarha“.


"Krećemo se polako, izbegavamo napade" Srpski novinar Simić sa jedinog mesta na bojištu gde se front pomerio (VIDEO)

 

EU nastavlja da pruža pomoć Kijevu bez obzira na dešavanja u SAD

- Evropska unija će nastaviti da pruža i povećava finansijsku pomoć Ukrajini bez obzira na to šta se dešava u Sjedinjenim Američkim Državama, budući da sukob u ovoj zemlji smatra egzistencijalnom pretnjom za sebe - izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na konferenciji za novinare tokom posete Kijevu.

On je takođe uverio ukrajinsku stranu da pomoć EU ne zavisi od rezultata ofanzive Oružanih snaga Ukrajine, priznajući da je ona teška zbog ruskih utvrđenja.

Borelj je naglasio da je Evropska unija u cilju nastavka borbenih dejstava samo od početka ove godine Ukrajini predala „300 hiljada granata kalibra 155 milimetara i 2,6 hiljada raketa“.

On je obećao da će EU nastaviti da povećava proizvodnju municije za Ukrajinu.

Zbog problema sa budžetom u SAD oba doma američkog parlamenta ranije su odobrila, a zatim je američki predsednik Džozef Bajden potpisao zakon o produženju finansiranja savezne vlade za 45 dana, odnosno do 17. novembra.

Dokument ne uključuje pomoć Ukrajini. Međutim, Bajden je nakon toga izjavio da se, uprkos ovom zakonu, američka pomoć Kijevu neće okončati.
 

Britanija užurbano raspoređuje ''tajfune'': London šalje veliku pomoć članici NATO kao zaštitu, Moskva pomno prati svaki potez!

 

Ministar odbrane Velike Britanije: Do kraja godine 50.000 krajinskih vojnika će proći obuku 

Britanski ministar odbrane Grant Šeps izjavio je da će u Velikoj Britaniji do kraja godine proći obuku više od 50 hiljada ukrajinskih vojnika.

Šeps je, istovremeno, naglasio da je Britanija pristupila obuci ukrajinskih vojnika „mnogo pre“ aktuelnog sukoba.
 

Šok! Vojni eksperti izneli bolnu istinu o ponosu američke vojske: Ukrajince čeka pakao, ovako će završiti ''abramsi'' na frontu!

 

Deo cevi vodokanala ''Severski Donjec-Donbas'' i filter-stanica oštećeni u napadu ukrajinskih snaga

- Deo cevi vodokanala „Severski Donjec-Donbas“ i filter-stanica oštećeni su u napadu ukrajinskih snaga - saopštio je gradonačelnik grada Gorlovka Ivan Prihodko na svom Telegramu.
 

 

Au! Kakva šamarčina Zelenskom, džabe je molio! Amerika jednim potezom pokazala Ukrajini gde joj je mesto!

 

Fico: Učinićemo sve za mirovne pregovore

Stranka bivšeg slovačkog premijera Roberta Fica, koji se protivi podršci Ukrajini, pobedila je na parlamentarnim izborima. Fico je obećao je da će uložiti napore za početak pregovora o Ukrajini.

- Ako SMER formira vladu, učinićemo sve na platformi EU da što pre počnemo mirovne pregovore. Slovačka i njeni stanovnici sada imaju veće probleme od Ukrajine - rekao je Fico na konferenciji za novinare posle rezultata glasanja.

 

Udarno! Britanci otkrili kada će poslati trupe u Ukrajinu! Sunak detaljno objasnio planove NATO snaga!

 


Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije

- Ruska vojska je na donjeckom pravcu odbila 10 napada ukrajinske vojske i teritorijalne odbrane u mestima Andrejevka, Kleščejevka, Krasnogorovka, Kurdjumovka;

- Ruske jedinice odbile su tri napada jurišnih grupa ukrajinske vojske i 12. Brigade „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) kod mesta Červona Dibrova i Serebrjansko lesničestvo;

- Na donjeckom pravcu ukrajinske snage su izgubile više od 150 vojnika;

- Ruska vojska osujetila je aktivnosti dve ukrajinske diverzantske grupe na hersonskom pravcu;

- Ruska vojska uništila je skladište raketno-artiljerijskog naoružanja ukrajinske vojske kod Snegirjovke u Nikolajevskoj oblasti;

- Ruske snage su u poslednja 24 sata odbili četiri napada jurišnih grupa teritorijalne odbrane Ukrajine kod mesta Prijutno u Zaporoškoj oblasti;

- Ruska PVO je u poslednja 24 sata oborila ukrajinski avion Su-25 kod Kleščejevke;

- Kod mesta Rabotino i Verbovo u Zaporoškoj oblasti ruska vojska odbila je dva ukrajinska napada;

- Ministarstvo je saopštilo prvi put da je na donjeckom pravcu ukrajinska vojska izgubila radar „plastun“ ;

- PVO je u poslednja 24 sata presrela pet projektila „hajmars“, bombu JDAM i 37 ukrajinskih dronova
 

 

Bomba! Si Đinping zadao strašan udarac Ukrajini! Odluka Kine dala Rusiji neverovatnu prednost u ratu!

 

Gončarenko: Ukrajina nema šanse bez SAD


Ukrajina praktično nema nikakve šanse da pobedi u sukobu sa Rusijom bez finansijske podrške SAD, smatra poslanik Rade Aleksej Gončarenko.

- SAD su naš ključni saveznik. Bez podrške SAD šanse da dobijemo praktično ne postoje. Ono što se juče dogodilo u Kongresu je zvono za uzbunu. Treba menjati strategiju, treba drugačije postupati - napisao je Gončarenko na Telegramu.

Podsetimo, američki predsednik je potpisao zakon koji omogućava da se nastavi finansiranje rada vlade do 17. novembra ali bez pomoći Ukrajini.
 

 

Panika! Šok informacije o Putinu procurele iz Kremlja! Izveštaj RAND Korporacije digao svet na noge! Ako je ovo tačno...

 

Gagin: Britanske trupe u Ukrajini nisu novost


Ukoliko britanski instruktori budu obučavali ukrajinske vojnike na teritoriji Ukrajine to neće doneti nikakve rezultate, tekuća kontraofanziva Kijeva već je pokazala koji je nivo te obuke, rekao je za Sputnjik savetnik lidera DNR Jan Gagin.

- Nikakvog napretka neće biti. Nijedna operacija ukrajinskih snaga ne izvodi se bez učešća ili rukovodstva država NATO i njihovih stručnjaka i to nije nikakva novost", naveo je Gagin.
 

 

Kritično! Odlučuje se sudbina Ukrajine! Sa fronta stižu šok vesti, Zelenski bacio u borbu sve što ima za probijanje ruske odbrane!

 

Ukrajina napala Krim

 

Iznad grada Džankoj na Krimu PVO je oborila ukrajinsku bespilotnu letelicu, ostaci drona oštetili su jedno skladište. Žrtava i povređenih nema, rekao je lider Krima Sergej Aksjonov.
 

 

"NATO idioti, sad ste legitimna meta!" Rusi više nemaju milosti, Medvedev najavio strašnu osvetu Nemačkoj!

 

Ruska odbrana neprobojna za ukrajinsku ofanzivu


Ukrajinska vojska nije mogla da ostvari uspeh u kontraofanzivi jer je Rusija mudro osmislila odbranu, rekao je za TV "Velt" general u ostavci Rajnhard Volski.

- Veoma je teško probiti dobro osmišljenu odbranu. To je ozbiljan zadatak koji neminovno vodi ka velikom broju žrtava - rekao je on.
 

 

Kreće totalna eskalacija, ovo znači svetski rat! Procureli planovi Britanaca digli Rusiju na noge, trupe spremne za pokret!

 

 

Rajsner: Ukrajina izgubila trećinu "leoparda"


Ukrajinska vojska izgubila je do trećine isporučenih tenkova "leopard", rekao je za DPA pukovnik austrijskih Oružanih snaga Markus Rajsner, a prenosi "Velt".

On je dodao da su se tenkovi "leopard 2" pokazali manje efikasni od onoga što se očekivalo.

- Od otprilike 90 isporučenih tenkova ovog tipa najmanje trećina je uništena ili oštećena - naveo je on.
 

 

Pobeda! Putin sad može da slavi! Drama u srcu Evrope, NATO zemlja spremna za veliki preokret?!

 

Britanija analizira ulogu njene flote u Crnom moru


Velika Britanija analizira kakvu bi ulogu njena flota mogla da ima u zaštiti komercijalnih brodova od Rusije u Crnom moru, rekao je za "Telegraf" ministar odbrane Grant Šaps.

Prema njegovim rečima, o tome je razgovarao i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim tokom nedavne posete Kijevu.

Kako navodi britanski dnevnik, London se sprema da igra aktivniju ulogu navodni s ciljem zaštite brodova u Crnom moru od Rusije.

- Britanija je pomorska država, možemo da pomognemo, da damo savet, jer radi se o međunarodnim vodama - rekao je Šaps.
 

 

Udarno! Kongres doneo odluku, Ukrajini stigle najgore moguće vesti!

 

Eksplozije i uzbuna: Izvedeni su snažni udari na ciljeve u Harkovu i drugim regionima

Takođe su zabeležene eksplozije u Zaporožju i Umanu.

Geranijumi takođe lete u Sumi i na jug prema odeskim lukama.

 

 

 

Zaporoški pravac: Aktivacija VSU na Vasiljevskom i Pologovskom odseku 

Na granici Rabotino-Verbovoje situacija ostaje ista. Pokušaji VSU da se uglavi između sela nisu doneli očekivani uspeh ukrajinskim oružanim snagama. Pojedinačni sukobi su zabeleženi na zapadu Verbovoga, kao i u zasadima na jugozapadu.

Usled ozbiljnih gubitaka, ponovo su rotirane jedinice 3. bataljona 117. mehanizovane brigade i 82. vazdušno-desantne brigade. Pre neki dan je stiglo zamensko pojačanje, uključujući i snage 65. brigade.

 

Hronika ratnih dešavanja: VSU priprema čarke na severu, očekuju se napadi u Zaporožju i desant kod Hersona (MAPA)

Nakon jučerašnjih napada DRG-a na Lomakovku i Kamenski Hutor, ponovo se postavilo pitanje mogućeg napada ukrajinskih formacija na severoistoku Ukrajine. Za razliku od majskog napada na Šebekino, ovog puta ukrajinske oružane snage će pokušati da deluju šire. To potvrđuje i aktivnost VSU ne samo u Brjanskoj oblasti, već i u Belgorodskoj oblasti. Jedinice takozvane „Ruske legije slobode“ stigle su na granicu u Sumskoj oblasti.

Slična kretanja se primećuju i u Sumi, gde su prebačeni “legendarni Rusi” iz „Ruskog dobrovoljačkog korpusa“. Jedan od DRG je već kod Grabovskog, pa treba očekivati i napad odatle. Pored toga, elektronske obaveštajne jedinice Oružanih snaga Ukrajine presrele su informacije o dolasku general-pukovnika Lapina u Pogarski okrug Brjanske oblasti. Izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine imale su zadatak da utvrde njegovu lokaciju i naprave zasedu.

Foto: Printscreen Rybar

 

Način na koji ukrajinske formacije sada deluju veoma je sličan onome kako su sve radile krajem maja - početkom juna: juriši PR trupa preko granice da bi napravili informativnu eksploziju i skrenuli pažnju na ovaj pravac, dok su u toku pripreme za glavni napad u sasvim drugom pravcu. I ako su to tada bile oblasti Orehovski i Vremjevska izbočina, sada može biti nešto drugo, kao, na primer, Hersonski pravac, gde su prebačene brigade marinaca.

U pravcu Zaporožja na pruzi Rabotino-Verbovoje situacija ostaje ista. Pokušaji VSU da se uglavi između sela nisu doneli očekivani uspeh ukrajinskim oružanim snagama. Pojedinačni sukobi su zabeleženi na zapadu Verbovoga, kao i u zasadima na jugozapadu.

Zbog ozbiljnih gubitaka, ponovo su rotirane jedinice 3. bataljona 117. pešadijske brigade i 82. desantne jurišne brigade. Pre neki dan je stiglo zamensko pojačanje, uključujući i snage 65. brigade. Upravo sa snagama 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine planiraju juriš na visove južno od Rabotina. Njihova lokacija je povoljna za odbranu kako Novopokropovke, tako i položaja u šumskim pojasevima na istoku, tako da će Oružane snage Ukrajine koncentrisati svoje napore na njih.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Na ovaj način ostvarujete pravo na niže račune za struju: Evo gde se obavlja procedura sticanja ovog statusa
Društvo

Na ovaj način ostvarujete pravo na niže račune za struju: Evo gde se obavlja procedura sticanja ovog statusa

Socijalno ugrožеni građani sa statusom еnеrgеtski zaštićеnog kupca od 1. aprila imaju pravo na bеsplatnе količinе strujе, gasa..., a od maja je na snazi novi pravilnik po kojеm status еnеrgеtski ugrožеnog kupca ostvaruju čеtvoročlana domaćinstva čiji ukupan mеsеčni prihod nе prеlazi 65.261,92 dinara, objavljеno jе u Službеnom glasniku.

09.05.2024

10:51

Vesić najavio: Do kraja godine dva nova leta Er Srbije za Kinu
Društvo

Vesić najavio: Do kraja godine dva nova leta Er Srbije za Kinu

„Er Srbija je dobila dozvole kineskih vazduhoplovnih vlasti kojima se potvrđuje pravo letenja između Beograda i Šangaja dva puta nedeljno, a između Beorada i Gvandžo tri puta nedeljno, sa periodom važenja dozvola od tri godine”, izjavio je ministar građevinarstva, saobraća i infrastrukture Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu TV Prva. 

09.05.2024

10:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija