• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RT

05.10.2023

18:30

Opa! Objavljeni transkripti razgovora Klintona i Jeljcina: ''Uradio si sve kako treba, čestitam ti!'

Reuters/profimedia

Vesti

Opa! Objavljeni transkripti razgovora Klintona i Jeljcina: ''Uradio si sve kako treba, čestitam ti!'

Podeli vest

Nadam se da ćeš imati priliku da se odmoriš. Znam da ti je bilo teško. Ali uradio si sve kako treba, čestitam ti, poručio je posle događaja američki predsednik ruskom kolegi.

Samo dan nakon što je Jeljcin poslao tenkove na zgradu parlamenta u Moskvi, dobio je podršku tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona, koji je čestitao Jeljcinu na "rešavanju situacije", dok je pre toga uveravao ruskog lidera da "Amerikanci podržavaju Ruse".

RIA Novosti je objavila transkript telefonskog razgovora Jeljcina i Klintona, sa kojeg je skinuta tajnost američke arhive.

Predsednik Jeljcin se zahvalio Klintonu na podršci i izjavio da "jako ceni njihovu saradnju", dodavši da se nada skorijoj poseti predsednika SAD i njegove supruge Hilari.

- Nadam se da ćeš imati priliku da se odmoriš. Znam da ti je bilo teško. Ali uradio si sve kako treba. Čestitam ti na načinu na koji si rešio situaciju - rekao Bil Klinton 5. oktobra 1993.

 

 

To nije bio njihov prvi razgovor, tokom kojeg je Klinton uveravao da će podržavati Borisa Jeljcina.

21. septembra 1993, nakon najave ustavne reforme u Rusiji, Klinton je u razgovoru sa Jeljcinom izjavio da "američki narod podržava Ruse" i obećao da će biti u kontaktu "danju i noću", dok se Jeljcin žalio da su članovi Vrhovnog sovjeta "postali komunisti".

- Bile, Vrhovni sovjet je potpuno izmakao kontroli. Više ne podržava proces reformi. Oni su postali komunisti. Ne možemo više da trpimo to. Iz tog razloga sam danas potpisao ukaz o izborima za novu demokratsku skupštinu 11. i 12. decembra. U tom periodu akcije Vrhovnog sovjeta i Kongresa neće imati nikakvog efekta. Sve će biti regulisano dekretom predsednika. Sve demokratske snage me podržavaju - rekao je Jeljcin.

Klinton se smirio tek nakon što ga je Jeljcin uverio da ima punu podršku vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova, a opozicija ima pristup medijima, kako bi ceo proces prošao "demokratski".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija