• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.10.2023

08:30

Sprema se klimatski krah, planeti je odzvonilo: Potvrđeno je, ono čega su se naučnici najviše plašili sada se dešava!

Shutterstock/Antrakt2

Vesti

Sprema se klimatski krah, planeti je odzvonilo: Potvrđeno je, ono čega su se naučnici najviše plašili sada se dešava!

Podeli vest

Golfska struja zaista slabi, potvrdila je nova studija čije će otkriće imati duboke implikacije po jedan od najvećih vodenih sistema na našoj planeti, jer kada se promeni Golfska struja, menja se i klima.

Istraživači Okeanografskog instituta “Vuds Hol” i Univerziteta Majami ispitivali su četiri decenije podatka iz Floridskog moreuza, uključujući merenja zapremine morske vode transportovane kroz region u to vreme.

Golfska struja slabi, mogući uzrok -  globalno zagrevanje

Otkrili su da se transport Golfskom strujom smanjio za oko četiri odsto u protekle četiri decenije, što opisuju kao prvi “ubedljivi, nesumnjivi opservacijski dokaz” usporavanja. Iako osnovni razlozi nisu procenjeni u okviru studije, postoji 99 procenata šansi da ovo slabljenje nije slučajni događaj, rekli su istraživači, preneo je “Sajens alert”, piše Blic.

- Ovo je najsnažniji dokaz koji imamo o slabljenju ove klimatski relevantne okeanske struje. Iako možemo definitivno da kažemo da se ovo slabljenje dešava, nismo u mogućnosti da kažemo do kojeg je domašaja do povezano sa klimatskim promenama ili da li je to prirodna varijacija – rekao je okeanograf Kris Pjakač iz instituta “Vuds Hol”.

Foto: Shutterstock/GizemG

 

Floridski moreuz je dobar primer efekata Golfske struje, koja teče od Meksičkog zaliva oko Floride, uz istočnu obalu SAD i potom preko Atlantika. Sa sobom nosi topliju vodu koja potom utiče na temperature, padavine, nivo mora, aktivnost uragana i drugo. Takođe transportuje hranjive materije širom okeana, uključujući ugljenik.

U ovom slučaju je kompleksni Bajesov model, onaj koji razrađuje verovatnoće i nesigurnosti do visokog nivoa preciznosti – primenjen na podatke prikupljene iz satelitskih očitavanja, podmorskih kablova i terenskih snimaka.

Sem što je zabrinjavajući izveštaj o promenljivom stanju klime na Zemlji, studija je takođe dokaz koliko su važna dugoročna posmatranja okeana za identifikovanje trendova koji traju nekoliko decenija ili čak duže.

Foto: Shutterstock/Dimitrios Karamitros

 

 

Sada je jasno da Golfska struja slabi a da je globalno zagrevanje verovatan uzrok, ali manje smo sigurni u to šta će se sledeće dogoditi.

Struja i vremenski obrasci koji su povezani sa njom ključne su komponente klime na planeti, koji utiču na ekstremne vremenske događaje, prosečne temperature i nivo padavina. Okeanske struje igraju vitalnu ulogu u trenutnoj klimi na Zemlji jer redistribuiraju toplotu, hladnoću i padavine između tropskih i najsevernijih delova atlantskog regiona.

Potencijalni nestanak ove okeanske struje bi imao katastrofalan uticaj po klimu na Zemlji

Kako piše “Sajens alert”, ono što takođe treba razmotriti je kako će promene klime odraziti na same sebe, uzrokujući dalje poremećaje u vremenskim sistemima. Istraživači iza poslednje studije nadaju se da analiza podataka koju su koristili može da se primeni na druga područja okeana.

- Golfska struja je vitalna arterija cirkulacije okeana i posledice njenog slabljenja su globalne. Mislim da postoji potencijal za ovu tehniku da izvuče druge signale klimatskih promena iz raštrkanih opservacija koje imamo u okeanu – rekla je Lisa Bil sa Univerziteta Majami.

Naučnici su ranije u julu objavili da bi globalni sistem Golfske struje mogao da nestane već 2025.

U studiji Univerziteta Kopenhagen, objavljenoj u časopisu "Priroda komunikacije", ukazuje se da bi nestanak Golfske struje, vitalnog sistema okeanskih struja koje naučnici nazivaju Atlantska meridionalna preokretna cirkulacija (AMOC), imao katastrofalan uticaj na klimu. U studiji se procenjuje da je vremenski okvir za kolaps Golfske struje između 2025. i 2095, ukoliko se globalne emisije ugljenika ne smanje.

Naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu kažu da je takav scenario „95 odsto siguran“ do kraja ovog veka ako se trenutne emisije gasova staklene bašte nastave.

- Zatvaranje AMOC-a može imati veoma ozbiljne posledice po klimu na Zemlji, na primer, promenom načina na koji se toplota i padavine distribuiraju globalno - rekao je tada profesor Peter Ditlevsen sa Instituta Niels Bohr Univerziteta u Kopenhagenu.

Poslednje istraživanje, koje je potvrdilo da Golfska struja definitivno slabi, objavljeno je u “Istraživačkim pismima geofizike”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17