• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.10.2023

10:15

Trka u podmorničkom naoružanju! Obistinila se noćna mora SAD - Kina po ruskoj tehnologiji sprema nuklearnu "zver"

Reuters

Vesti

Trka u podmorničkom naoružanju! Obistinila se noćna mora SAD - Kina po ruskoj tehnologiji sprema nuklearnu "zver"

Podeli vest

Trka u podmorničkom naoružanju je sve intenzivnija, a Kina samo što nije počela proizvodnju nove generacije nuklearnih podmornica za koje se očekuje da će postati izazov za SAD i saveznike, navodi Rojters.

Analitičari i regionalni odbrambeni atašei, koji su govorili za ovu agenciju, kažu da je sve više dokaza da je Kina na putu da svoju podmornicu sa balističkim projektilima "tip 096" u funkciju stavi pre kraja decenije, te da je njen "tihi" napredak u tom poslu delimično potpomognut ruskom tehnologijom.

- Tip 096 će biti noćna mora. Biće ih veoma teško otkriti - kaže penzionisani podmorničar i analitičar pomorske tehničke obaveštajne službe Kristofer Karlson i dodaje:

-Diskretni napori da se prate kineske podmornice na nuklearni pogon i naoružane balističke podmornice, poznate kao SSBN, jedan su od ključnih razloga što američka mornarica i druge vojne snage širom Indo-pacifičkog regiona pojačano raspoređuju i planiraju vanredne situacije. Očekuje se da će se to intenzivirati kada Tip 096 uđu u upotrebu.

Kineska mornarica trenutno rutinski organizuje potpuno naoružane patrole nuklearnog odvraćanja sa svojim starijim čamcima "tipa 094" sa ostrva Hainan u Južnom kineskom moru. Taj tip, koji inače nosi najnapredniju kinesku raketu JL-3, lansiranu sa podmornica, smatra se relativno bučnim - što je veliki hendikep za vojne podmornice.

"Tip 096" će, međutim, biti uporediv sa najsavremenijim ruskim podmornicama u pogledu mogućnosti prikrivanja, senzora i naoružanja. I biće jednako tih.

Plovilo će verovatno biti znatno veće od starijeg modela, što mu omogućava da sadrži unutrašnji "splav" montiran na složene gumene nosače kako bi se prigušila buka motora i drugi zvukovi – slično ruskom dizajnu.

Karlson kaže da ipak ne veruje da je Kina nabavila najnoviju rusku tehnologiju ali da će proizvoditi podmornicu koja je sa dovoljnim moćima prikrivanja da se može uporediti sa moskovskim brodovima "Impruvrd akula".

Foto: Reuters

 

I kao što su se tokom Hladnog rata lovili sovjetski "bumeri", danas je u fokusu praćenje kineskih podmornica, u čemu japanske i indijske vojske pomažu SAD, Australiji i Britaniji.

Sve te države upravljaju naprednim avionima, koji koriste naprednije tehnike, poput skeniranja površine okeana, u potrazi za podmornicama koje su u dubinama.

Mogućnost stvaranja tiše nuklearne balističke podmornice u vlasništvu Kine, delimično je i pokretač dogovora AUKUS između Australije, Britanije i SAD, za pojačano raspoređivanje britanskih i američkih napadnih podmornica u Zapadnoj Australiji. Australija očekuje da će do 2030. lansirati svoje prve napadne podmornice na nuklearni pogon sa britanskom tehnologijom.

Kineski vojni naučnik sa Univerziteta HSE iz Moskve Vasilij Kašin je rekao da, iako je Kina najverovatnije neku ključnu rusku tehnologiju dobila još devedesetih nakon raspada Sovjetskog Saveza, osim sporazuma o nuklearnom reaktoru iz 2010. nije bilo sličnih sporazuma između Moskve i Pekinga.

On je rekao da je Kina možda napredovala adaptirajući ruske dizajne, ali i putem drugih izvora, uključujući špijunažu, ali da je malo verovatno da imaju ruske sisteme najnovije generacije.

- Kina nije protivnik Rusije na pomorskom polju. To ne stvara teškoće nama, to stvara probleme za SAD - rekao je Kašin, a prenosi Rojters.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Plaćeno porodiljsko odsustvo u Srbiji među najdužim u svetu: Mnoge države nisu ni blizu tako velikodušne, evo gde nije ni plaćeno!
Društvo

Plaćeno porodiljsko odsustvo u Srbiji među najdužim u svetu: Mnoge države nisu ni blizu tako velikodušne, evo gde nije ni plaćeno!

Plaćeno porodiljsko odsustvo nije, kao što bi moglo da se učini na prvi pogled i kako bi svako zdravorazumski pomislio, zakonsko pravo svake žene na svetu. Neke zemalje garantuju zaposlenima potpuno plaćeno porodiljsko odsustvo, dok druge nude delimično plaćanje - ali neke zemlje uopšte se ne obavezuju na plaćeno porodiljsko odsustvo.

05.05.2024

14:19

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sramni udari kolega na Sašu Ilića! "Ko je on i šta je osvojio?"
Fudbal

Sramni udari kolega na Sašu Ilića! "Ko je on i šta je osvojio?"

Teške reči uputili su ruski treneri na račun legende srpskog fudbala Saše Ilića (46)! Tek što je preuzeo klupu ruskog kluba Nižnjeg Novgoroda, tamošnji treneri ostrvili su se na njega i poručili da on nema dovoljno jaku trenersku biografiju da bi postao strateg ove ekipe.

05.05.2024

12:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija