• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

10.10.2023

12:16

Nezapamćen zaokret! Švedsku trese talas pucnjava i bombaških napada - a sve zbog...

Tanjug/AP

Vesti

Nezapamćen zaokret! Švedsku trese talas pucnjava i bombaških napada - a sve zbog...

Podeli vest

Švedska policija objavila je zapanjujuću statistiku o broju pucnjava i eksplozija koje su počinile kriminalne grupe ove godine.

U prva tri kvartala 2023. godine, 42 osobe su poginule, a 80 je povređeno kao rezultat 290 pucnjava u grupama u severnoevropskom kraljevstvu.

U istom periodu u zemlji su se dogodile 132 eksplozije, u poređenju sa 90 u celoj prošloj godini.

Švedska policija objavila je zapanjujuću statistiku o broju pucnjava i bombaških napada koje su počinile kriminalne grupe ove godine. U prva tri kvartala 2023. godine, 42 osobe su poginule, a 80 je ranjeno kao rezultat 290 pucnjava u grupama u severnoevropskom kraljevstvu.

"Sposobnosti" gangstera brži od švedske policije

U objavljenom izveštaju švedske policijske uprave navodi se da agencije za sprovođenje zakona te severnoevropske države „teško drže korak” sa kriminalnim grupama jer „sposobnosti” gangstera rastu brže od onih švedskih policajaca.

Usred rastućeg talasa kriminala, zvaničnici švedske policije najavili su da proširuju obim delovanja svoje agencije u oblastima „analize, krivičnog gonjenja i raspodele resursa“.

Osim toga, nakon takvog priznanja, očajni policajci su pokušali da prebace odgovornost za ono što se dešavalo na druge, pozivajući javnost na „zajedničke napore“ u suzbijanju teških zločina.

Istovremeno, uveravanja građana da policija čini sve što je potrebno u borbi protiv pucnjave i eksplozija u vezi sa organizovanim kriminalnim grupama su u suprotnosti sa razočaravajućim podacima koji su prezentovani stanovništvu.

Statistika

Švedska policija počela je da vodi godišnju statistiku pucnjava po mesecima 2016. godine, a do tada nije bilo zvaničnih podataka o poginulima ili povređenima, kao posledica oružanog nasilja organizovanih kriminalnih grupa. Kada je reč o eksplozijama vezanim za bande, statistika je prvi put sastavljena tek 2018. godine.

Foto: Tanjug/AP

 

Po posebno teškim zločinima bandi izdvaja se Stokholm i okolina, a zatim region Malme. Ako se nastavi sadašnja stopa rasta broja žrtava, do kraja godine će u nasilju bandi poginuti 56 ljudi. Taj ishod bi bio manji od 62 smrtna slučaja prošle godine, ali i dalje značajno veći od 45 ljudi ubijenih 2021-ve.

U 2020. godini zabeleženo je 47 smrtnih slučajeva tokom kriminalnih obračuna, 2019. godine broj mrtvih je bio 45, 2018. godine – 43, a 2017. godine ubijeno je 36 osoba. Broj žrtava masovnih ubistava tokom godina statistike, kretao se od približno 110 do 140 ljudi. Ukupan broj pucnjava u grupama sa mrtvima i povredama za ovu godinu je mnogo više od 300, u odnosu na 391 pucnjavu u 2022-oj.

Što se tiče eksplozija, ove godine su se dogodile 132 puta, dok je za celu prošlu godinu njihov broj bio 90. 2021. godine bilo je 79 eksplozija, 2020. – 107 eksplozija, 2019. – 133 i 2018. – 90 eksplozija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija