• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.10.2023

18:20

Kreće klanica! Izrael napadnut sa drugog fronta! Dronovi i paraglajderi lete preko granice, čuju se razorne eksplozije!

Printscreen You Tube, EPA, Shutterstock

Vesti

Kreće klanica! Izrael napadnut sa drugog fronta! Dronovi i paraglajderi lete preko granice, čuju se razorne eksplozije!

Podeli vest

Izraelci na severu zemlje dobili su upozorenje da pobegnu u skloništa zbog velikog napada dronovima koji su došli iz pravca Libana.

Sirene se oglašavaju u svakom gradu na severu, uključujući i Golansku visoravan. Kako navode pojedini Telegram kanali, na granici se čuju snažne eksplozije i pucnjava.

Prvi izveštaji ukazuju na to da je desetine dronova lansirano iz Libana na Izrael. 

Takođe, prema još nepotvrđenim informacijama, neki mediji u Izraelu izveštavaju da su nepoznati militanti paraglajderima sleteli na teritoriju Izraela, kao što su to uradili militanti Hamasa na početku napada.

 

 

Izraelska vojska još uvek nije saopštila detalje.

Giora Zalc, šef regionalnog veća, kaže za vesti Kanala 12 da neki od aviona koji su se infiltrirali iz Libana prevoze ljude i da stanovnici moraju da potraže sklonište.

 

 

- To je ono čega smo se plašili, za šta smo se pripremali - kaže on.

Izraelska vojska je ranije pokrenula uzvratne udare na položaje Hezbolaha u južnom Libanu, nakon napada protivtenkovskim raketama.

Ako se navodi izraelske vojske pokažu kao tačni, ovo može biti početak sukoba Izraela i proiranskog Hezbolaha.

Šiitska proiranska formacija Hezbolah nalazi se u Libanu. Ona je nastala kao odgovor na ulazak Izraela u južni Liban. Od 2006. vojna snaga grupe je značajno porasla, do te mere da je njeno paravojno krilo postalo moćnije od libanske armije. Hezbolah je opisan kao „država u državi“  i izrastao je u organizaciju sa sedištima u libanskoj vladi, radio i satelitskom TV stanicom, socijalnim službama i velikim vojnim raspoređivanjem boraca izvan granica Libana. Grupa trenutno dobija vojnu obuku, oružje i finansijsku podršku od Irana i političku podršku od Sirije.

O mogućoj umešanosti Irana u današnji napad Hamasa na Izrael govorilo se juče u jednoj od objava na društvenoj mreži X, u kojoj se navodi da uspeh Rusije u Ukrajini ohrabrio Iran da krene u akciju.

- Iran ima za cilj konfrontaciju sa Izraelom i SAD. Uspeh Rusije u Ukrajini ohrabruje Iran da zaustavi deceniju neprijateljske američke spoljne politike na Bliskom istoku. Bankrotirana američka vlada je upravo pozvana u još jedan rat. Izabrano vreme je odgovarajuće. Američka vlada je prinuđena da štampa trilione dolara dok se bori da podmiri novi dug. Još jedan rat bi doveo do značajnog povećanja inflacije i ubrzanog ekonomskog pada SAD - navodi se u objavi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija