• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.10.2023

19:49

Izraelski agenti rešili da progovore: Evo kako nas je Hamas prevario, naša vojska je napravila dva velika propusta

printskrin You tube

Vesti

Izraelski agenti rešili da progovore: Evo kako nas je Hamas prevario, naša vojska je napravila dva velika propusta

Podeli vest

Nešto se sumnjivo dešavalo...

Neposredno pre nego što su palestinski militanti u zoru napali teritoriju Izraela i započeli krvavi napad na tamošnje kibuce i vojna imanja, izraelske obaveštajne službe su uočile pojačanu aktivnost na delu komunikacionog kanala palestinskih militanata iz Gaze.

Nešto se sumnjivo dešavalo, bilo je jasno, pa je poslato upozorenje izraelskim trupama na granici sa Gazom. Na to upozorenje nije bilo reakcije, iz još neutvrđenog razloga, izjavila su za američki dnevnik Njujork tajms dvojica visokih izraelskih obaveštajnih službenika.

Foto: EPAIMAGES

 

Već prvog dana napada, u subotu, bilo je jasno da je neko u Izraelu, militarizovanoj zemlji sa jednom od najmoćnijih armija, najboljim obaveštajnim službama na svetu i dugogodišnjim iskustvom preživljavanja među neprijateljskim susedima, tempirao kada je masakr više od 1.000 civila i vojnika na jugu zemlje, „izraelski 11. septembar“, kako ga nazivaju tamošnji političari. Istraga ko, kako i zašto još traje. Da li su vojnici na čijim stražama je granica probijena na tridesetak mesta uopšte dobili poruku? Da li su je pročitali?

Buldožeri i džipovi

Dok je većina njih još spavala, oko 6:30 ujutro, militanti Hamasa poslali su dronove da onesposobe neke od kanala mobilne komunikacije koje koristi izraelska vojska i neke od osmatračkih tornjeva duž granice. Tako su neutralisani dežurni vojnici koji su iz daljine posmatrali kamere. Bespilotne letelice su takođe uništile mitraljeze na daljinsko upravljanje koje je Izrael, uz veliku pompu, postavio na granična utvrđenja. To je Hamasovim napadačima olakšalo da priđu ogradi, koja okružuje Gazu, i da buldožerima prošire rupe i tako omoguće prolaz džipovima sa naoružanim militantima.

Foto: EPAIMAGES

 

U svakom slučaju, veliki deo krivice pada na Mosad, agenciju sa godišnjim budžetom od tri milijarde dolara i 7.000 zaposlenih. Prema ovim brojkama, to je druga najveća špijunska agencija na svetu. Poznato je da ima doušnike i među militantnim palestinskim službama i u neprijateljskim zemljama kao što su Liban, Sirija i Iran.

Ali nekoliko sati, ID je bio u neredu dok je Hamas opljačkao deo Izraela od 80 kvadratnih kilometara. Pa čak i kada su oterani nazad u Gazu ili likvidirani trećeg dana, nastavljen je baraž izraelskih naselja iz te palestinske enklave. Četiri zvaničnika izjavila su za Njujork tajms da početne analize napada Hamasa ukazuju na višestruke propuste na izraelskoj strani, što su napadači iskoristili.

Foto: Tanjug/AP

 

Oprema za nadzor

Prvi je neuspeh službi da nadgledaju ključne palestinske komunikacione kanale. Značajno je, zaključili su, preterano oslanjanje na opremu za nadzor granice, koju su napadači lako isključili i uspeli da nenajavljeno napadnu vojne baze. Velika je greška i to što je većina komandnog kadra bila u jednoj bazi duž granice. Pošto je bila među prvim pregaženim lokacijama, onemogućila je komunikaciju sa ostatkom vojnih snaga, koordinisan odgovor, pa čak i komunikaciju sa vojnim štabovima.

Jedan od važnih elemenata je to što su službe olako shvatile kao istinite razgovore između palestinskih komandanata u kojima se sugerisalo da Hamas ne želi nove napade jer bi oni došli u neprikladnom trenutku za njih. U razgovoru za Njujork tajms, zvaničnik je rekao da će se istražiti da li su militanti znali da ih prisluškuju i namerno obmanjivali izraelske službe. U osnovi svega je svakako činjenica da je Izrael, kada je reč o percepciji opasnosti koju predstavlja Hamas, u velikoj meri pogrešio. Samo šest dana pre napada, savetnik za nacionalnu bezbednost Cači Hengbi rekao je: „Hamas je veoma, veoma ograničen i implikacije daljeg prkosa su im jasne.

Foto: Tanjug/AP

 

Zanimljivo je da Hamas nije učestvovao u dva sukoba sa izraelskim snagama u protekle dve godine. Borbe je prepustio drugoj, manjoj, radikalnoj militantnoj grupi iz Gaze, Palestinskom islamskom džihadu. Prošlog meseca, rukovodstvo Hamasa je dobrovoljno okončalo periode graničnih nemira, uz posredovanje Katara. Time je odavao utisak da ne želi eskalaciju. Sve je to pomoglo da u najnovijem izveštaju o spoljnim pretnjama izraelski obaveštajci jedva da pominju Hamas i Gazu. Izveštaj se fokusirao na libanske militante i severnu granicu zemlje.

Operativni kvarovi

Dvojica izraelskih bezbednosnih zvaničnika izjavila su za NIT da su članovi Hamasa u nedavno presretnutim razgovorima dali utisak da Hamas želi da izbegne još jedan rat jer se još oporavlja od dvonedeljnih teških borbi u maju 2021.

Drugi najvažniji promašaji bili su operativni. Prema rečima dvojice zvaničnika, sistem nadzora granice se skoro u potpunosti oslanjao na kamere, senzore i mitraljeze na daljinsko upravljanje. Komanda je bila uljuljkana u osećaj da je sistem teško razbiti. To je dovelo do smanjenja broja vojnika koji su fizički prisutni na granici.

Treći propust je bio stavljanje svih komandanata na jedno mesto. Mnogi od njih su ubijeni, ranjeni ili kidnapovani u prvoj fazi borbe. Sve je to sprečilo koordinisan odgovor, ali i razumevanje razmera napada. Vazduhoplovstvo je bilo u pokretu nakon što su snimci napada počeli da se pojavljuju na društvenim mrežama. Kao rezultat toga, trebalo je satima da avioni ID stignu do napadnutog područja i pruže podršku kopnenim snagama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija