• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

14.10.2023

22:58

Došlo vreme! Pentagon usavršava nuklearno naoružanje - "Spremamo se za istovremene sukobe sa Kinom i Rusijom"

Reuters/AP Photo

Vesti

Došlo vreme! Pentagon usavršava nuklearno naoružanje - "Spremamo se za istovremene sukobe sa Kinom i Rusijom"

Podeli vest

Sjedinjene Države moraju biti spremne za moguće istovremene sukobe sa Rusijom i Kinom, što od Vašingtona zahteva da ojača svoje saveze i proširi programe modernizacije nuklearnog i nenuklearnog naoružanja.

Ovo mišljenje je sadržano u izveštaju koji je u četvrtak objavila komisija pri Kongresu SAD, koja se bavi pitanjima američkog strateškog koncepta.

U njemu su bili bivši visoki zvaničnici Stejt departmenta, Pentagona i Nacionalne administracije za nuklearnu bezbednost Ministarstva energetike SAD.

- Ciljevi američke strategije moraju uključivati efikasno odvraćanje i poraz, i ruske i kineske konvencionalne agresije u Evropi i Aziji. Ako Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri nemaju dovoljno konvencionalnih arsenala za postizanje ovog cilja, onda se američka strategija mora promeniti u pravcu jačanja uloga nuklearnog oružja u odvraćanju ili suprotstavljanju oportunističkim ili zajedničkim agresivnim akcijama, u suprotstavljenim teatrima vojnih operacija - navode autori izveštaja govoreći o Evropi i Aziji.

Preporuke Komisije

Prema njima, "pretnje od Rusije i Kine su takve, da Sjedinjene Države i njihovi saveznici i partneri, moraju biti spremni da odvrate i poraze oba protivnika istovremeno".

- Postojeći program modernizacije nuklearnih snaga je apsolutno neophodan, ali nije dovoljan da se suprotstavi novim pretnjama koje dolaze iz Rusije i Kine - smatraju stručnjaci.

Oni veruju da "trenutni program modernizacije mora biti proširen kako bi se obezbedila kontinuirana efikasnost američke nuklearne strategije" zbog Ruske Federacije i Kine. Stoga komisija preporučuje da Pentagon "poveća izgradnju brodova sa nuklearnim elektranama", posebno nuklearnih podmornica.

Foto: Tanjug/AP

Pentagon, SAD

Pored toga, brojni članovi komisije smatraju, da je neizbežno povećanje veličine američkog nuklearnog arsenala i broja vozila za isporuku. Veličina i sastav nuklearnih snaga moraju uzeti u obzir mogućnost kombinovanog agresivnog delovanja Rusije i Kine.

Strategija SAD više ne bi trebalo da tretira kineske nuklearne snage kao "manju" pretnju. Sjedinjenim Državama je potrebna nuklearna strategija koja može istovremeno da odvrati obe zemlje, tvrde autori izveštaja. Oni takođe predlažu "da se reši pitanje potrebe raspoređivanja ili baziranja američkih nuklearnih snaga u azijsko-pacifičkom regionu".

Eksperti veruju da "Sjedinjene Države moraju da razviju i primene integrisane vazdušne i protivraketne odbrambene sisteme, sposobne da odvrate i suprotstave se napadima Rusije i Kine, kao i da iscrtaju kapacitete potrebne za suprotstavljanje severnokorejskoj pretnji".

Foto: Reuters/Pixabay/Fotoilistracija

Kina i Rusija protiv SAD

- Panel ocenjuje da Sjedinjene Države moraju da razmotre mogućnost da Iran ima nuklearno oružje između 2027. i 2035. godine - navodi se u izveštaju, takođe naglašavajući potrebu za proširenjem kapaciteta američkog konvencionalnog naoružanja.

Kao što je ranije ovog meseca rekao Konstantin Voroncov, zamenik direktora odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, "Zapad nastavlja da podiže ulog, opasno balansirajući na ivici direktnog vojnog sukoba između nuklearnih sila".

Prema njegovim rečima, Rusija je „duboko zabrinuta zbog potencijalne eskalacije, kao rezultat američke implementacije plana za raspoređivanje oružja, koje je ranije bilo zabranjeno Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa koji je osudio Vašington“.

Diplomata je naglasio, da je "nemoguće isključiti dalji negativni razvoj događaja oko Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju, koji je suspendovan zbog destruktivne politike Sjedinjenih Država".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)
Live TV

Kampanja Srbije u Savetu Evrope dala rezultate! Španija besna na Nemačku, a Francuska pružila ruku partnerstva! (VIDEO)

Predsednik Evropske inicijative za stabilnost (ESI) Gerald Knaus izjavio je da se neke članice Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, spremaju da blokiraju glasanje o pristupanju tzv. Kosova u Savet Evrope u maju. Knaus dodaje da je ovo usledilo nakon kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uključujući lični apel predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da ne dozvoli glasanje o prijemu tzv. Kosova, kao i opredeljenost Srbije da kupi 12 francuskih aviona "Rafal". Na ovu temu u "Info jutru" govorio je politikolog Ognjen Gogić.

06.05.2024

12:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni
Hronika

Nevena ostala bez šake, Adriana se pravila mrtva da je ne ubije: Potresna priča roditelja o pucnjavi u Duboni

Devet osoba je ubijeno, a 12 povređeno u masovnoj pucnjavi koju je u noći 4. maja 2023. godine počinio Uroš Blažić u selima Dubona i Malo Orašje. Tih 12 ljudi imalo je sreću da preživi, ali su posledice koje su ostale trajne. Nevena Vujić iz Dubone je u tom trenutku imala 19 godina. Pogođena je sa više hitaca, a zbog ozbiljnosti povreda joj je amputirana leva podlaktica. Andrijana Mitrović iz Malog Orašja ostala je živa jer se pravila da je mrtva, te joj Blažić nije prišao.

06.05.2024

09:07

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija