• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.10.2023

11:59

Panika u Moskvi, uskoro kreće novi rat! U Rusiji otkrili koja će ih država napasti, ovo niko nije očekivao!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Panika u Moskvi, uskoro kreće novi rat! U Rusiji otkrili koja će ih država napasti, ovo niko nije očekivao!

Podeli vest

Direktor Tiraspoljskog instituta za društveno-politička istraživanja i regionalni razvoj, Igor Šornikov, smatra, da se moldavske vlasti zapravo spremaju za oružani sukob sa Rusijom.

Predsednica Moldavije, Maja Sandu, u sredu je na brifingu posle sastanka Vrhovnog saveta bezbednosti, najavila povećanje izdataka za odbranu, kao i da će strateško partnerstvo sa Sjedinjenim Državama postati ključni aspekt republičke nacionalne bezbednosne strategije.

Ona je Rusiju nazvala najvećom pretnjom nacionalnoj bezbednosti, ali nije pružila nikakve dokaze.

- Sanduini ciljevi su u početku uključivali izbacivanje ruskog vojnog prisustva iz regiona. To nije bilo posebno sakriveno- ona je svoj stav iznela u prvom intervjuu nakon pobede na predsedničkim izborima. Međutim, ono što sada radi je direktna priprema Moldavije za oružani sukob sa Rusijom.Sve se to uklapa u globalnu strategiju oronulog hegemona – povećanje haosa i nestabilnosti kako bi se zadržala kontrola nad svetom - rekao je Šornikov u intervjuu za RIA Novosti.

Po njegovom mišljenju, proglašavanje Rusije glavnom pretnjom nacionalnoj bezbednosti, kao i utvrđivanje strateškog partnerstva sa zemljama članicama NATO- a, nije samo odbacivanje ustavne neutralnosti Moldavije, već pokušaj da se obezbedi pravni osnov za vojne akcije protiv Rusije.

Foto: Printskrin/Fotoilustracija

 

Istovremeno, on smatra da bi silni pritisak Moldavije na rusku vojsku trebalo da podrži Severnoatlantska alijansa. Nešto kao, kako Zapad sada podržava Ukrajinu protiv Rusije, dodao je ekspert.

- Ako parlament odobri nacrt Strategije nacionalne bezbednosti Moldavije, koja proglašava Rusiju neprijateljem, put ka novom sukobu na Dnjestru će biti otvoren. Međutim, rat neće početi odmah- prvo, pod izgovorom eliminacije ruske pretnje, izvršiće političko čišćenje unutar Moldavije, eliminišući svaki proruski elemenat, koji se usudi da se otkrije u informativnom i javnom prostoru Moldavije. Ovo je najlakši način da se suzbije opozicija i svaki otpor režimu na deo stanovništva - napominje sagovornik agencije.

Mir u zoni pridnjestrovskog sukoba podržavaju zajedničke mirovne snage, koje uključuju 402 ruska, 492 pridnjestrovska i 355 moldavska vojna lica. Mirovnici služe na 15 stacionarnih punktova i kontrolnih punktova, koji se nalaze u ključnim delovima zone bezbednosti.

U Pridnjestrovlju se nalazi i Operativna grupa ruskih snaga (OGRF), naslednica 14. kombinovane armije, koja je nakon raspada SSSR-a prebačena u rusku jurisdikciju. Njen glavni zadatak je zaštita skladišta municije.

Skladište municije u pridnjestrovskom selu Kolbasna, koje se nalazi u blizini granice sa Ukrajinom, jedno je od najvećih u Evropi.

Prema Ustavu Moldavije, republika ima neutralan status, ali od 1994. godine sarađuje sa NATO-om u okviru individualnog plana partnerstva.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sudar na putu Bor - Zaječar! Ima povređenih
Hronika

Sudar na putu Bor - Zaječar! Ima povređenih

Tri osobe povređene su danas oko 13 sati u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila nedaleko od skretanja za nekadašnji aerodrom na putu Bor – Zaječar, kod semafora kojim se reguliše saobraćaj zbog radova na asfaltiranju.

08.05.2024

21:15

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija