• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.10.2023

13:22

Savez je sklopljen! Tajni dogovor Putina, Sija i još jednog moćnog lidera zatresao planetu!

Shuterstock/Tanjug/AP/Reuters

Vesti

Savez je sklopljen! Tajni dogovor Putina, Sija i još jednog moćnog lidera zatresao planetu!

Podeli vest

Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Kini ispunila je očekivanja mnogih, a eksperti smatraju da se šef ruske države ne vraća u Moskvu praznih ruku.

Ruski lider je zajedno sa kineskim predsednikom Si Đinpingom postao glavni učesnik foruma Jedan pojas, jedan put.

Najviše pažnje kako domaćih, tako i zapadnih medija, koji su pratili svaki njegov potez, privukao je Vladimir Putin. Na zvaničnom nivou, domaćin je ruskog predsednika izdvojio od ostalih šefova država i vlada koji su se okupili u Pekingu. To potvrđuju brojne fotografije i video snimci.

Postoje dve ključne tačke sa dvodnevnog samita. Prvo, ovo je svakako susret Vladimira Putina i mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je postao prvi evropski političar na visokom nivou koji je razgovarao licem u lice sa ruskim predsednikom u poslednjih godinu i po dana.

Drugi značajan događaj – pregovori ruskog i kineskog lidera. Tokom tročasovnog razgovora, šefovi dve države dotakli su se pitanja ekonomije, finansija i političke interakcije.

Zaključivanje žitnog sporazuma između Moskve i Pekinga moglo bi da bude šlag na tortu. Putin i Si Đinping potpisali su najveći ugovor u istoriji bilateralnih odnosa o isporuci poljoprivrednih proizvoda.

Rusija će u narednih 12 godina u Kinu izvesti 70 miliona tona žitarica u vrednosti od 2,5 triliona rubalja ili 32,5 milijardi dolara. Međutim, direktor Instituta za društveno-ekonomska istraživanja Finansijskog univerziteta pri Vladi Ruske Federacije Aleksej Zubec smatra da je tokom pregovora postignut još značajniji dogovor.

- Istakao bih dogovor o žitu, koji omogućava Ruskoj Federaciji da ne brine o izvozu poljoprivrednih proizvoda u narednim godinama, i potvrdu strateškog partnerstva na nivou bliskom vojnom savezu. Ima razloga da se veruje da je iza kulisa postignut dogovor o stvaranju trostrukog saveza: Rusije, Kine i Severne Koreje - rekao je ekspert u intervjuu za portal Paragraph.

Moskva, Peking i Pjongjang ovo nisu zvanično saopštili. Ipak, napominje Zubec, lideri tri zemlje su definitivno pokrenuli ovu temu tokom ličnih sastanaka. Stoga je gotovo siguran da je ovaj dogovor postignut. Dakle, možemo verovati da se na međunarodnoj sceni pojavio novi vojni blok, sposoban da izazove AUKUS u azijsko-pacifičkom regionu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija