• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/bbc/mediji

19.10.2023

13:10

"Majka Hamasa!" Ko je bila Džamila al Šanti, udovica krupne Hamasove zverke koju su Izraelci brutalno likvidirali! (FOTO)

Reuters

Vesti

"Majka Hamasa!" Ko je bila Džamila al Šanti, udovica krupne Hamasove zverke koju su Izraelci brutalno likvidirali! (FOTO)

Podeli vest

Prva i jedina članica Hamasovog politbiroa Džamila al Šanti, udovica suosnivača Hamasa Abdela Aziza al Rantisija, ubijena je u ćetvrtak u izraelskom vazdušnom napadu, javlja BBC.

Politički biro Hamasa je glavno telo za donošenje odluka u ovoj ekstremističkoj organizaciji. Džamila al Šanti je bila udovica jednog od suosnivača Hamasa i osnovala je "ženski pokret“ u Hamasu.

Bila je prva žena izabranana političku funkciju te organizacije 2021. Za sada nema detalja o tome gde je ubijena takozvana "majka Hamasa".

Ko je bio Džamila al Šanti 

Džamila al Šanti je rođena 1955. godine i bila je najstariji član grupe poslanika Hamasa izabranih 2006. godine na poslednjim izborima u Gazi. Bila je udovica suosnivača terorističke organizacije, Abdela Aziza al-Rantisija, koji je i sam ubijen u aprilu 2004.

Al Šanti je celog života bila izbeglica u logoru Džabalija, doktorirala engleski jezik i književnost i radila kao predavač na Islamskom univerzitetu u Gazi, piše italijanska La Stampa.

Foto: EPA

Džamila al Šanti (prva sleva, bila je u vrhu Hamasa)

 

Njena karijera u terorističkom pokretu viđena je kao oblik otvorenosti prema palestinskim ženama.

- Naš pokret poštuje palestinske žene, njihovu borbu, njihovo herojstvo i njihove žrtve - rekao je Suheil Al-Hindi, drugi viši lider organizacije, misleći na Al Šanti.

Al-Šanti je ranije dala intervju palestinskoj televiziji Al-Aksa, u kojem je govorila o ženskom prisustvu u Hamasu kao važnom faktoru u "napretku organizacije".

- Do sada nisam bila uključen u politički pravac Hamasa, ali sam često učestvovala u donošenju odluka te organizacije. Biti direktno uključen u trenutno rukovodstvo i donošenje odluka je dobra promena koja pokazuje da žene imaju identitet i moć na palestinskoj političkoj sceni - rekla je tada Al Šanti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija