• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.10.2023

00:15

Četvrta prilika u 650 dana! Kijev će morati da potpiše mir - samo ovog puta pod uslovima Rusije?!

Tanjug/AP/Fotomontaža

Vesti

Četvrta prilika u 650 dana! Kijev će morati da potpiše mir - samo ovog puta pod uslovima Rusije?!

Podeli vest

Kako piše „The National Interest“, danas se sve kreće ka onome što se moglo postići za samo nekoliko nedelja – ali sa još većim teritorijalnim gubicima Ukrajine i monstruoznim ljudskim žrtvama.

U prvim nedeljama ukrajinskog sukoba mir je i dalje bio moguć, uprkos nezamislivim gubicima života i uništenju infrastrukture. Ovaj mir je bio moguć tri puta- na pregovorima u Belorusiji, na pregovorima u kojima je posredovao tadašnji izraelski premijer, Naftali Benet, i što je bilo najperspektivnije, na pregovorima u Istanbulu.

Iako su dogovoreni uslovi zadovoljili ciljeve Ukrajine, nisu odgovarali Sjedinjenim Državama. Stoga je, umesto pregovora, Vašington naredio Ukrajini da nastavi vojne operacije i obećao oružje, obuku i obaveštajne podatke – „koliko je potrebno “.

Trodnevni sukob, koji je mogao da se završi u Belorusiji, i jednonedeljni, usled kojeg je potpisan preliminarni sporazum u Istanbulu, pretvorili su se u dugotrajan, koji je trajao godinu i po dana.

U sva tri slučaja, sukob bi mogao biti okončan pod uslovima koji su za Ukrajinu zadovoljavajući. U sva tri slučaja Ukrajina je bila spremna da se odrekne članstva u NATO. Međutim, u sva tri slučaja, pregovore su blokirale SAD.

Američki zvaničnici su se oslanjali na „hrabrost i domišljatost Ukrajinaca“, u očekivanju da će Kijev „prihvatiti ove žrtve“.

Foto: Tanjug/AP

Bajden i Zelenski

Štaviše, Sjedinjene Države su bile te koje su gurnule Ukrajinu u katastrofalnu kontraofanzivu, znajući dobro da će joj nedostajati neophodna obuka i oružje, od granata do borbenih aviona, da protera ruske snage.

Kako zaključuje autor članka, posle propalog mira u Istanbulu, stotine hiljada Ukrajinaca su izgubile živote ili su osakaćene. Međutim, Kijev će ipak morati da potpiše mir – i to pod još gorim uslovima nego na samom početku sukoba. Kao i u Istanbulu, Ukrajina će i dalje morati da garantuje neutralnost, samo ovoga puta sa velikim teritorijalnim gubicima.

- Ovo je cela tragedija. Borbe su trajale toliko dugo da bi se završile na potpuno isti način, kao što su mogle da se završe za samo nekoliko nedelja, ali sada sa još većim teritorijalnim gubicima i monstruoznim ljudskim žrtvama - piše autor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!
Politika

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da će proces proširenja EU biti u fokusu novoformirane Evropske komisije nakon junskih izbora za evropski parlament, kao i da se u obzir politike proširenja uzimaju Ukrajina, Gruzija i Moldavija kao novi kandidati, ali i balkanske zemlje, među kojima je i Srbija.

09.05.2024

11:07

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija