• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

25.10.2023

23:16

Kina i Rusija stavile veto u SB UN na rezoluciju SAD, Amerika i Britanija zaustavili ruski dokument o Izraelu i Gazi!

Tanjug/AP/Fotoilustracija

Vesti

Kina i Rusija stavile veto u SB UN na rezoluciju SAD, Amerika i Britanija zaustavili ruski dokument o Izraelu i Gazi!

Podeli vest

Rusija i Kina stavile su veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija na rezoluciju SAD o situaciji u Izraelu i Gazi, nakon čega je glasovima SAD i Velike Britanije odbačen i ruski nacrt.

Nacrt američke rezolucije je imao za cilj da reši humanitarnu krizu u Gazu pozivajući na prekid vatre kako bi se omogućio dopremanje humanitarne pomoći, navodi Rojters.

Protiv američke rezolucije, pored Kine i Rusije, bili su Ujedinjeni Arapski Emirati, dok je 10 članica SB glasalo za, a Mozambik i Brazil su bili uzdržani.

SB UN nije prihvatio ni ruski nacrt rezolucije o situaciji oko Izraela i Pojasa Gaze, u kojoj se poziva na momentalni prekid vatre, prenela je agencija RIA Novosti.

Dokument je, takođe, uzeo u obzir elemente brazilskog nacrta koji nije usvojen prošle nedelje zbog protivljenja SAD.

Ruski nacrt nije ni dobio potrebnih devet glasova. Četiri zemlje su glasale za - Kina, Rusija, Gana i UAE, protiv su bile dve stalne članice SB - SAD i Britanija, a devet je bilo uzdržano.

Ruski nacrt rezolucije je posebno pozvao na hitan, održiv prekid vatre i osudio napad Hamasa 7. oktobra, kao i neselektivne napade na civile i civilnu infrastrukturu u Gazi. U tekstu je iznet poziv na hitno ukidanje naredbe da se stanovnici Gaze presele na jug pojasa. Pored toga, sadržao je i poziv da se organizuju humanitarne pauze i prolaz. Ruski nacrt pozivao je i na hitno i bezuslovno oslobađanje civilnih talaca.

Vašington je prošle nedelje prosledio nacrt rezolucije o situaciji oko Izraela i Palestinaca u Savetu bezbednosti UN. Ona je osuđivala akcije Hamasa i priznala pravo Tel Aviva na samoodbranu, ali nije pozvala na prekid vatre. Osim toga, govorila je o potrebi hitnog i bezuslovnog oslobađanja talaca. Dokument je, takođe, pozvao na poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući zaštitu civila.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija