• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RIA

25.10.2023

18:12

SAD podmeću kukavičje jaje! Predlog Izraelu Trojanski konj: Obelodanjeno šta se krije iza kulisa

Shutterstock/EPA

Vesti

SAD podmeću kukavičje jaje! Predlog Izraelu Trojanski konj: Obelodanjeno šta se krije iza kulisa

Podeli vest

Izrael je pristao da odloži kopnenu operaciju u pojasu Gaze kako bi Sjedinjene Države mogle da prebace svoje sisteme protivvazdušne odbrane u region, objavio je Volstrit džornal , pozivajući se na izraelske i američke zvaničnike.

- Izrael je za sada pristao na zahtev SAD da isporuče svoju protivvazdušnu odbranu kako bi zaštitili američke trupe u regionu pre očekivane kopnene invazije na Gazu - navodi se u publikaciji.

Očekuje se da bi SAD mogle da prenesu sisteme već krajem ove nedelje.

List, međutim, napominje da Izrael takođe uključuje napore da isporuči humanitarnu pomoć u enklavu i oslobodi taoce u planiranje kopnenih operacija.

- Ali pretnja američkoj vojsci je od najveće brige - ​​navodi se u materijalu, citirajući američkog zvaničnika.

Foto: Reuters

Bajden

Ranije je list pisao da će Sjedinjene Države rasporediti skoro desetak sistema protivvazdušne odbrane na Bliskom istoku u očekivanju kopnene operacije Izraela u pojasu Gaze, uključujući nekoliko sistema u Jordanu , Iraku , Saudijskoj Arabiji i Siriji.

Šef Pentagona  Lojd Ostin rekao je da će Sjedinjene Države na Bliskom istoku rasporediti bateriju raketnog odbrambenog sistema Terminal High Altitude Area Defence (THAAD) i dodatne bataljone protivvazdušnih raketnih sistema Patriot.

Kao odgovor, Izraelske odbrambene snage pokrenule su operaciju Gvozdeni mačevi u pojasu Gaze. Nekoliko dana nakon napada, Tel Aviv je preuzeo kontrolu nad svim naseljenim oblastima u blizini granice i počeo da izvodi vazdušne napade na ciljeve, uključujući civile, u enklavi.

Osim toga, Izrael je najavio potpunu blokadu Gaze: obustavljene su isporuke vode, hrane, struje, lekova i goriva.

Broj žrtava u palestinskoj enklavi premašio je pet hiljada, preko 15 hiljada ljudi je povređeno. U Izraelu je umrlo više od 1,3 hiljade ljudi. Pored toga, prema različitim procenama, Hamas može da zadrži do 250 ljudi.

Foto: Shutterstock

Gaza

Sukob na Bliskom istoku

Palestinsko-izraelski sukob povezan je sa teritorijalnim interesima strana i ostao je izvor tenzija i borbi u regionu dugi niz decenija.

Nova runda sukoba počela je nakon što je Izrael bio izložen raketnom napadu bez presedana iz Pojasa Gaze 7. oktobra ujutru. Nakon masovnog granatiranja, borci Hamasa ušli su u pogranična područja na jugu jevrejske države. Vojno krilo pokreta, Brigade Al-Kasam, objavilo je operaciju Al-Aksa poplava.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nosilac opozicione liste se tukao s policijom, podržavao pajser brigade, prekršajno osuđivan... Evo kako Bora Solunac tumači uljudnost i pristojnost!
Politika

Nosilac opozicione liste se tukao s policijom, podržavao pajser brigade, prekršajno osuđivan... Evo kako Bora Solunac tumači uljudnost i pristojnost!

Nosilac zajedničke liste 12 opozicionih stranaka i pokreta, Borislav Novaković, koji u kampanji tvrdi da se zalaže za uljudnost i transparentnost u politici, tukao se s policijom, lažno glasao iz Soluna, podržavao pajser brigade omladine Narodne stranke, i preršajno je osuđivan za privredne prestupe. Osim toga, primao je platu za posao na koji nije dolazio.

21.05.2024

10:49

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija