• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mediji

04.11.2023

21:21

Veliki palestinski protesti u SAD i Evropi! Hamas: Deo taoca stradao u izraelski mnapadima

Reuters

Vesti

Veliki palestinski protesti u SAD i Evropi! Hamas: Deo taoca stradao u izraelski mnapadima

Podeli vest

Sukob Izraela i Hamasa ušao je u 29. dan, vesti iz minuta u minut čitajte na Informer.rs.

Vojno krilo Hamasa: Više od 60 talaca nestalo zbog izraelskog vazdušnog napada

Naoružano krilo Hamasa saopštilo je da je preko 60 talaca nestalo zbog izraelskih vazdušnih udara u Gazi, prenosi Rojters.

Abu Ubaida, portparol brigade Iz el-Deen al-Kasam, takođe je objavio na Telegramu da su 23 tela izraelskih talaca zarobljena ispod ruševina.

„Izgleda da nikada nećemo moći da dođemo do njih zbog nastavka brutalne agresije okupacije na Gazu“, rekao je on.

Rojters nije mogao odmah da potvrdi izjavu.

Veliki propalestinski protest u Vašingtonu

Hiljade demonstranata okupilo se u Vašingtonu u znak solidarnosti sa Palestincima. Demonstranti su najavili da će prošetati pored Bele kuće i pozvati Bajdena da prestane da šalje vojnu pomoć Izraelu i zahteva prekid vatre.

U Egipat ušla 84 ranjena Palestinca 

Ukupno 84 Palestinca kojima je potrebna hitna medicinska pomoć ušlo je danas u Egipat preko graničnog prelaza Rafah, rekao je zvaničnik egipatske vlade za CNN.

Svi povređeni Palestinci su zadobili povrede od vazdušnih napada, rekao je zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti jer nije imao ovlašćenje da govori.

Većina se trenutno leči u bolnicama širom zemlje, a očekuje se da će još njih stići u narednim danima, dodao je zvaničnik.

Aktivisti u Tel Avivu pozvali su na prekid vatre

Izraelski aktivisti pozvali su večeras u Tel Avivu na prekid vatre između Izraela i Hamasa. Demonstranti su držali transparente na kojima je pisalo "Aktuelni prekid vatre", "Nema vojnog rešenja", "Prekid vatre, sporazum o taocima".

 

 

 

Veliki propalestinski protest u Londonu

U Londonu se održava protest za Palestinu, gde okupljeni traže uvođenje primirja i prekid rata. Policija je tokom protesta uhapsila ukupno 11 osoba.

Egipatski ministar: Napadi na Gazu nisu legitimna samoodbrana

Egipat ne može da prihvati akcije Izraela u Gazi kao „legitimnu samoodbranu“, rekao je danas egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri na konferenciji za novinare zajedno sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i jordanskim ministrom spoljnih poslova Ajmanom Safadijem.

„Ubistva u Gazi se ne mogu opravdati“, rekao je Šukri.

„Kolektivna kazna – Izrael gađa nedužne civile i objekte, medicinske ustanove, bolničare, pokušavajući da natera Palestince da napuste svoju zemlju – ovo uopšte ne može biti legitimna samoodbrana“, kaže on.

On je takođe optužio Izrael za kršenje međunarodnog ratnog prava i ponavljao pozive na bezuslovni i trenutni prekid vatre u Gazi.

Lekari bez granica osudili su izraelski napad na kola hitne pomoći

Lekari bez granica osudili su u petak izraelski napad na ambulantna kola u blizini bolnice Al Šifa u Gazi, nazvavši to "novim nizom u beskrajnoj seriji bezobzirnog nasilja":

„Smrtonosni napad ispred ograde bolnice al-Šifa koji je juče pogodio vozilo hitne pomoći je užasan. Ovo je napad ispred glavne i najprometnije bolnice u Gazi, gde naše osoblje svakodnevno radi na pružanju medicinske pomoći koja spašava živote.

Ponovljeni napadi na bolnice, kola hitne pomoći, gusto naseljena područja i izbegličke kampove su sramotni“, rekli su.

"Koja vojska još ovo radi" Erdogan ključa od besa zbog brutalnih napada na Gazu, ima poruku za Netanjahua!

 

Hamas: U Gazi poginulo 9.488 od toga 3.900 dece

Ministarstvo zdravstva palestinskog Hamasa saopštilo je danas da je 9.488 ljudi, među kojima 3.900 dece, poginulo u Pojasu Gaze od početka rata s Izraelom, koji neprekidno bombarduje to područje.

 

Porodice talaca spavaju ispred sedišta IDF


Članovi porodica više od 240 talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze spavaju ispred sedišta Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u Tel Avivu, zahtevajući veće angažovanje izraelskih vlasti za oslobađanje talaca i kažu da neće ići kući dok njihovi najmiliji ne budu oslobođeni. 

Porodice talaca zahtevaju od vlade i vojske da učine više da se obezbedi povratak otetih koje Hamas drži od 7. oktobra, objavio je Tajms of Izrael. 

Porodice takođe zahtevaju da Izrael odbije bilo kakvo primirje sa Hamasom koje ne bi uključivalo oslobađanje talaca.

- Nećemo ići kući dok se oni ne vrate kući - rekla je Meirav Lešem Gore, čija je ćerka Romi talac.

 U Tel Avivu se večeras očekuju veliki protesti na kojima će se zahtevati oslobađanje talaca.
 

Foto: Reuters

 

 

Novi snimci udara na uporišta Hamasa

 

 

 

 

Hamas okrivio Bajdena za napad na izbeglički kamp!

Palestinski pokret Hamas okrivio je američkog predsednika Džoa Bajdena za napad na izbeglički kamp u Pojasu Gaze.

"Strašni masakr u školi UN Osama bin Zajed, gde su se sklonile stotine raseljenih ljudi. Smatramo da su američka administracija i sam predsednik Bajden u potpunosti odgovorni za ovu seriju masakra nakon njegove otvorene podrške, koja je ohrabrila Izrael i dala zeleno svetlo za izvršenje genocida nad našim stanovništvom", navodi se u saopštenju pres službe pokreta.

Foto: Reuters

 

 

Gađana kuća jednog od vođa Hamasa

Arapski mediji izveštavaju da je Izrael bombardovao kuću u Pojasu Gaze koja pripada šefu politbiroa Hamasa Ismailu Hanije.

Projektil je navodno ispaljen na kuću u naselju Al-Šati na severu Pojasa Gaze. Trenutno nema izveštaja o žrtvama u napadu. Iz IDF nema komentara. Hanija inače živi u egzilu u Кataru.

Palestinski mediji su ranije izvestili da je 14 članova porodice Hanije ubijeno u izraelskom vazdušnom napadu na drugu porodičnu kuću u naselju Šeik Radvan.

Hamas: Najmanje 15 ubijenih, 60 ranjenih u napadu na vozilo hitne pomoći

Najmanje 15 osoba je ubijeno, a 60 je ranjeno u današnjem vazdušnom napadu Izraela na vozilo hitne pomoći u Pojasu Gaze, saopštio je Hamas.

Izrael tvrdi da su se u vozilu nalazili militanti, dok zdravstveni zvaničnici u Pojasu Gaze pod kontrolom Hamasa, kažu da je vozilo evakuisalo povređene sa severa na jug te enklave, prenosi Rojters.

Izrael je preuzeo odgovornost za vazdušni napad na vozilo Hitne pomoći, koje je, kako se tvrdi u saopštenju Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), koristila "teroristička ćelija Hamasa". IDF navodi da je u napadu ubijeno više "terorističkih operativaca Hamasa".

Portparol palestinskog Ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze rekao je da je vozilo hitne pomoći bilo u medicinskom konvoju, koji je iz bolnice putovao do graničnog prelaza Rafa, i istakao da je o tome obavešten Međunarodni komitet Crvenog krsta.

IDF objavio novi snimak borbi

 

 

Izrael zabranio kamionu sa kiseonikom da pređe u Gazu

Izraelski inspektori otkrili su nekoliko pakovanja kiseonika namenjenih za provetravanje tunela kojima upravljaju terorističke grupe u Gazi, izjavila su dvojica neimenovanih izraelskih zvaničnika za Tajms of Izrael.

- Ona nisu bila za upotrebu u bolnicama, već ispod njih. Zbog toga su bila prokrijumčarena među kutijama kolačića - rekao je jedan od zvaničnika i dodao da je za svu robu sa kamiona u kojoj su pronađena pakovanja kiseonika zabranjen ulaz u Gazu.

Međutim, nijedan zvaničnik nije pokazao fotografiju tih pakovanja kiseonika, niti su rekli koja organizacija je odgovorna za slanje kamiona.

Otkako je Egipat otvorio prelaz Rafa prema Gazi pre 11 dana, nekoliko stotina kamiona sa tovarima humanitarne pomoći moglo je da uđe u Gazu nakon inspekcija egipatskih i izraelskih vlasti.

Kamioni prvo ulaze u Egipat, gde prolaze početni krug inspekcija, zatim se odvoze u Izrael preko prelaza Nicana, gde ih pregleda izraelska vojska, pre nego što budu vraćeni u Egipat i odvezeni u Gazu preko prelaza Rafa, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik, dodajući da je takva procedura dogovorena između Izraela, Egipta i SAD.

 

 

Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja danas na samitu sa Blinkenom


U prestonici Jordana Amanu danas će biti održan samit šefova diplomatija arapskih zemalja i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o ratu između palestinske militantne grupe Hamas i Izraela.  

Na samitu će učestvovati ministri spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Katara i Egipta, kao i generalni sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije Husein al-Šeik, prenosi Tajms of Izrael.

Prvo će se sastati arapski ministri, nakon čega će im se pridružiti i Blinken, kada će se razgovarati o hitnom prekidu vatre i isporuci pomoći u Pojas Gaze, najavljeno je u Amanu. Pored toga, ministri će razgovarati i o posledicama rata i načinima da se okonča ''opasno pogoršanje koje ugrožava bezbednost čitavog regiona''.
 

 

Gutereš: Užasnut sam napadom u Gazi na konvoj hitne pomoći, sukob mora prestati


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da je "užasnut" napadom izraelskih snaga na konvoj hitne pomoći u Pojasu Gaze.

Najmanje 15 osoba je ubijeno, a 50 ranjeno u jučerašnjem vazdušnom napadu Izraela na vozilo hitne pomoći u Pojasu Gaze, saopštili su palestinski zdravstveni zvaničnici. 

Izrael, koji je preuzeo odgovornost za napad, tvrdi da su se u vozilu nalazili militanti, dok zdravstveni zvaničnici u Pojasu Gaze pod kontrolom Hamasa kažu da je vozilo evakuisalo povređene sa severa na jug te enklave, prenosi Rojters.

"Užasnut sam prijavljenim napadom u Gazi na konvoj hitne pomoći ispred bolnice Al Šifa. Slike tela razbacanih na ulici ispred bolnice su potresne", naveo je Gutereš u saopštenju.

 

On je dodao i da sukob Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze "mora prestati", prenosi Tajms of Izrael.
Izraelska vojska (IDF) saopštila je ranije da je izvršila napad na vozilo hitne pomoći koje je koristila ćelija Hamasa.

IDF je navela da je u napadu ubijeno više "terorističkih operativaca Hamasa". Palestinski Crveni polumesec (PRCS) saopštio je da je pogođeno njihovo vozilo u blizini bolnice Al Šifa u Pojasu Gaze.

Portparol palestinskog Ministarstva zdravlja u Pojasu Gaze rekao je da je vozilo hitne pomoći bilo u medicinskom konvoju, koji je iz bolnice putovao do graničnog prelaza Rafa, i istakao da je o tome obavešten Međunarodni komitet Crvenog krsta.
 

 

 

 

 

Izrael odbija primirje dok se ne oslobode taoci

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je sugestije o privremenom prekidu vatre sa Hamasom.

Pošto borbe između Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i Hamasa uskoro ulaze u petu nedelju, Netanjahu se u Tel Avivu sastao sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom.

Oni su, između ostalog, razgovarali o pozivima SAD da Izrael pristane na humanitarnu pauzu u svojim udarima na Gazu kako bi se omogućila efikasna isporuka pomoći, ali je Netanjahu je rekao da se takav sporazum ne može postići dok svi taoci ne budu oslobođeni.

"Hamas imao kontrolni centar pod bolnicom"

Savetnik izraelskog premijera Benjamina Netanjahua Mark Regev rekao je za vesti za britanski Channel 4 da Izrael veruje da je Hamas "uspostavio svoj komandni i kontrolni centar" pod bolnicom Al-Šifa.

Regev je rekao da, ako borac izgradi takvu konstrukciju pod civilnom infrastrukturom, ona bi mogla da postane "legitimna meta".

Izrael je ranije tvrdio da Hamas koristi stanovništvo u Gazi kao živi štit, stavljajući deo svog vojnog sistema pod civilnu infrastrukturu.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je najmanje 13 ljudi poginulo u eksploziji ispred te bolnice - najveće u gradu Gazi.

Izraelska vojska je potvrdila da je pogodila vozilo Hitne pomoći, koje su koristili operativci Hamasa. Nije navedeno gde je došlo do vazdušnog udara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!
Politika

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se raspravljati o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, zakazana je za petak, 10. maj u 14 sati.To će, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, biti prva od pet tačaka dnevnog reda, a predlog dopuna tog Zakona podnelo je 37 poslanika.

09.05.2024

16:05

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!
Politika

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!

Nakon što je premijer Crne Gore Milojko Spajić potvrdio da će zvanična Podgorica u Generalnoj skupštini UN glasati za Rezoluciju o Srebrenici, predsednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić je najavio da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti usvajanje Rezolucoje o genocidu u Jasenovcu i izrazio očekivanje da će ona biti usvojena.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija