• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.11.2023

19:17

Zaratiće se! Sukob na Dalekom istoku samo što ne eskalira: Tajvan u velikom problemu, na SAD ne mogu da računaju?!

Reuters/Fotoiluistracija

Vesti

Zaratiće se! Sukob na Dalekom istoku samo što ne eskalira: Tajvan u velikom problemu, na SAD ne mogu da računaju?!

Podeli vest

Sjedinjenim Državama će trebati dve do tri nedelje da pošalju svoje oružane snage na Tajvan u slučaju tamošnjeg vojnog sukoba, pa će tajvanska vojska morati da deluje samostalno, rekao je bivši načelnik Generalštaba tajvanskih oružanih snaga, admiral u penziji. Lee Si Ming.

- Biće potrebne dve do tri nedelje da udarna grupa nosača i druge borbene snage stignu sa kopna SAD... Donošenje odluka unutar vlade i operativno planiranje takođe će potrajati - rekao je vojni zvaničnik za Nikkei Asia.

Međutim, ako situacija oko ostrva eskalira, Li očekuje da SAD odmah pošalju trupe iz svojih baza u Japanu i Južnoj Koreji.

Tajvan će morati da "sam reaguje na početni napad", saopštila je vojska. Li je primetio da da bi to uradila, tajvanska vojska treba da preusmeri svoj fokus sa velikih brodova, tenkova i borbenih aviona i stvori veliki arsenal mobilnog i preciznog oružja.

Situacija oko Tajvana se značajno pogoršala nakon posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi ostrvu početkom avgusta prošle godine.

Kina , koja ovo ostrvo smatra jednom od svojih provincija, osudila je Pelosijevu posetu, videći u ovom koraku podršku SAD tajvanskom separatizmu i održala velike vojne vežbe.

Zvanični odnosi između centralne vlade NR Kine i njene ostrvske provincije prekinuti su 1949. godine nakon što su se snage Kuomintanga predvođene Čang Kaj Šekom, poražene u građanskom ratu sa Komunističkom partijom Kine, preselile na Tajvan.

Poslovni i neformalni kontakti između ostrva i kontinentalne Kine nastavljeni su kasnih 1980-ih. Od ranih 1990-ih, stranke su počele da kontaktiraju preko nevladinih organizacija - Pekinške asocijacije za razvoj odnosa preko Tajvanskog moreuza i Tajpejske fondacije za međustraitsku razmenu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija