• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.11.2023

07:50

Putin slavi! Ukrajina mora da pregovara! Kinezi otkrili kakav haos se trenutno dešava u srcu Evrope!

Reuters, Tanjug, Shutterstock

Vesti

Putin slavi! Ukrajina mora da pregovara! Kinezi otkrili kakav haos se trenutno dešava u srcu Evrope!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države su od Poljske napravile „filter“ na putu Ukrajine ka EU, čime su izazvale sukob između dve zemlje, što Rusiji daje prednost, piše kinesko izdanje Sohu.

Kako je postalo poznato ove nedelje, poljski prevoznici blokirali su kontrolne punktove između Poljske i Ukrajine u znak protesta protiv uvoza ukrajinske robe u zemlju. Prethodno je Varšava zabranila uvoz ukrajinskog žita na svoju teritoriju.

"Poljska je planula od besa - već dva puta zaredom. Očigledno je da ova zemlja više ne može da izdrži pritisak, a do ludila je izmučena od Ukrajine. Međutim, ovo je veoma dobra vest za Rusiju, jer Što je više Varšava u sukobu sa Kijevom, to bolje za Moskvu“, piše kinesko izdanje.

Kako objašnjavaju autori materijala, razlog za novu rundu sukoba između dve zemlje je bila relaksacija EU za ukrajinske izvoznike i omogućavanje im da slobodno uđu u Poljsku bez plaćanja dodatnih dažbina.

„Imajući prednost ukidanja dažbina, Ukrajinci su dobili mnoge narudžbine koje su zapravo oduzeli od poljskih kompanija. Kao rezultat toga, Poljaci su se našli u teškom stanju, mnogi prevoznici su bankrotirali, a talas protesta se proširio širom zemlje“, piše u publikaciji.

Prema autorima članka, ova situacija je uzrokovana činjenicom da su Sjedinjene Države odlučile da pomognu Ukrajini „po punomoćju“, a Poljska je postala glavna žrtva.

„Poljska je prvi „filter“ na putu Ukrajinaca ka EU, a što je veći pritisak na nju, to manje problema imaju druge evropske zemlje“, objašnjavaju autori.

Zabranom uvoza ukrajinskog žita, Poljska je dozvolila Ukrajini da ga transportuje u tranzitu u druge zemlje. Ranije je Rusija suspendovala ugovor o Crnom moru, blokirajući mogućnost izvoza žitarica iz ukrajinskih luka.

„Ako Poljska sada zabrani ukrajinski kopneni transport i pokaže čvrstinu po ovom pitanju, onda će to nesumnjivo doneti veliku korist Rusiji i čak može naterati Ukrajinu da pregovara“, zaključuju autori materijala.

U poslednje vreme poljsko-ukrajinski odnosi su se znatno zakomplikovali zbog embarga na ukrajinsko žito. Ranije je zamenik ministra ekonomije i trgovine Ukrajine Taras Kačka rekao da će ta zemlja uvesti embargo na neke poljske poljoprivredne proizvode kao odgovor na produženje jednostrane zabrane uvoza ukrajinskog žita. Poljski premijer Mateuš Moravjecki je, kao odgovor na ovo, obećao da će proširiti poljsku listu proizvoda zabranjenih za uvoz iz Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija