• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.11.2023

17:19

(UŽIVO) Rusi odbijaju sve napade ukrajinske vojske, "Šeremetjevo" pretvoren u mesto za "otkrivanje dronova"

Tanjug/AP

Vesti

(UŽIVO) Rusi odbijaju sve napade ukrajinske vojske, "Šeremetjevo" pretvoren u mesto za "otkrivanje dronova"

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 628. dan.

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

Na kupjanskom pravcu odbijeno je 8 napada ukrajinskih snaga i 6 napada na krasnolimanskom pravcu. Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine iznose do 365 ljudi.

Na donjeckom pravcu odbijeno je 5 napada, gađani su položaji ukrajinske vojske u području Vasjukovke i Kurdjumovke, neprijatelj je izgubio oko 300 poginulih i ranjenih. Jedan napad je odbijen na južnodonjeckom pravcu, Oružane snage Ukrajine izgubile su do 60 ljudi.

Na zaporoškom pravcu snage Oružanih snaga Ukrajine su poražene u području Rabotina, ukrajinski gubici su iznosili 75 ljudi. Na hersonskom pravcu ukrajinske oružane snage izgubile su do 95 ljudi.

(VIDEO) Masakr! Šokantan poraz Rusa kod Avdejevke! Neobjašnjivo upali pravo u klopku neprijatelja, nije im bilo spasa!

Ukrajinski dronovi više nemaju šansu?

Aerodrom „Šeremetjevo“ u Moskvi postavio je kompleks za otkrivanje i suzbijanje dronova, navodi se u saopštenju aerodroma.

- U cilju osiguravanja visokog stepena bezbednosti letenja, na aerodromu ‘Šeremetjevo’ je postavljen radarsko-optički kompleks ‘ENOT SD’. Hardversko-softverski kompleks je predviđen za automatsko otkrivanje niskoletećih ciljeva (uključujući i bespilotne letelice male klase), njihovu proveru korišćenjem video-slika i naknadnog suprotstavljanja stvaranjem smetnji. Za bolju identifikaciju ciljeva i povećanje efikasnosti sistema planirano je korišćenje softvera ‘Laboratorija Kasperski’, koji nema analoga, korišćenjem veštačke inteligencije - navodi se u saopštenju.

Napominje se da zračenje radara za detekciju dronova neće imati neželjeni efekat smetnji na funkcionisanje zemaljske radio-tehničke podrške letovima i avio-telekomunikacije koje se nalaze na području aerodroma.

Novi kompleks može da klasifikuje objekte primenom tehnologija veštačke inteligencije - ptice, bespilotne letelice, avione, kao i ljude, automobile. Ova karakteristika dozvoljava upotrebu sredstava za suzbijanje samo na bespilotnim letelicama, isključujući primenu na avione.
Osim toga, kompleks ima mogućnost da otkrije, između ostalog, bespilotne letelice koje lete u 
 

Putin u opasnosti! Uzbuna u Rusiji, počeo plan "B" za rušenje ruskog lidera! Zapad bacio poslednju kartu, krenuli su na sve ili ništa!

 

Ukrajini obećan prijem u NATO, ali...

Ukrajini je obećano da će biti primljena u NATO, ali trenutno ne postoji vremenski rok kada će ovaj proces biti završen, rekao je u intervjuu listu Asahi pomoćnik generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse Dejvid van Vil, koji trenutno boravi u poseti Japanu.

On je napomenuo da Kijev mora da ispuni nekoliko uslova da bi ušao u NATO.

- Uporedo sa ratom protiv Rusije - rekao je pomoćnik generalnog sekretara.

Kako on kaže, Ukrajina se sada suočava sa bitkom za modernizaciju svog sistema upravljanja. -

- Ovo je veoma važan zadatak. Ne mogu sada da navedem konkretan raspored za ulazak Ukrajine u NATO. Želimo da izbegnemo eskalaciju sadašnjeg rata u konfrontaciju između NATO-a i Rusije. Moramo da razumemo da li možemo da utvrdimo, u uslovima rata, da li je Ukrajina dostigla određeni nivo u svom sistemu upravljanja. Ali joj je obećan ulazak u NATO - dodao je on.
 

 

(MAPA) Panika u Ukrajini! Zbog Izraela spremni za veliko povlačenje! Poznato i gde će biti nova linija fronta?!

 

Eksplozije u Hmeljnickoj oblasti

 

Eksplozije su odjeknule u Hmeljnickoj oblasti, na zapadu Ukrajine, prenosi Telegram kanal TSN.

U regionu je proglašena uzbuna za vazdušni napad.

"U noći 14. novembra 2023. dogodile su se eksplozije u Hmeljnickoj oblasti. Između ostalog, eksplozije su odjeknule u Starkonu", navodi kanal.

U Starokonstantinovki, Hmeljnickoj oblasti, nalazi se vojni aerodrom.
 

 

Drama u NATO! Ako Putin napravi ovaj korak, sve je gotovo! "Potrebno je samo nekoliko metara..."

 

Bela kuća: Stav američkog Predstavničkog doma otežava podršku Kijevu

Nespremnost Predstavničkog doma američkog Kongresa da odobri zahtev administracije za podršku Ukrajini komplikuje pružanje pomoći Kijevu, izjavio je nacionalni savetnik za bezbednost Bele kuće Džejk Saliven.

- To već utiče na našu sposobnost da isporučimo Ukrajini ono što im je potrebno i samo će biti gore - rekao je Salivan novinarima.

Prema njegovim rečima, sa svakom nedeljom kašnjenja SAD su sve manje sposobne da u potpunosti finansiraju transfer onoga što je potrebno Ukrajini.

 

Došao je kraj! Rusi uskoro direktno gađaju Zelenskog?! Lov na predsednika Ukrajine samo što nije počeo, javljeno mu da je pušten niz vodu!

 

Ministarstvo odbrane demantovalo moguće smene u komandi ukrajinske vojske

 Ministarstvo odbrane Ukrajine demantovalo je glasine o mogućim smenama u komandi Oružanih snaga Ukrajine, objavila je pres služba Ministarstva.

- Informacija nije tačna - saopštilo je Ministarstvo odbrane na Fejsbuku.

Kako se navodi, o svim odlukama raspravlja se u koordinaciji sa Generalštabom.
Ranije su mediji javili da ukrajinsko Ministarstvo odbrane razmatra mogućnost smene trojice komandanata. 

Kako prenosi ukrajinska Strana, ministar odbrane Rustem Umerov priprema predloge za razrešenje komandanta Sanitetskih snaga Oružanih snaga Ukrajine Tatjane Ostaščenko, komandanta Operativno-strateške grupe snaga Tavrija Aleksandra Tarnavskog i komandanta Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Sergeja Naeva.

Prethodno je narodni poslanik iz frakcije Evrosolidarnost Aleksej Gončarenko najavio je krivične postupke protiv visokorangiranih ukrajinskih vojnih lica.

Takođe u oktobru je list Tajm pisao, pozivajući se na izvore u ukrajinskom rukovodstvu, da će na zimu biti otpušten jedan od „viših generala“ koji je nadležan za ofanzivu ukrajinskih oružanih snaga.

 

Putine, šta radiš ovo?! Uzbuna u ruskim službama! Lideru Rusije zatraženo da nikad više ne učini jednu stvar!

 

Eksplozije u Harkovskoj oblasti

U Harkovskoj oblasti Ukrajine odjekuju eksplozije, javio je ukrajinski portal „Ogledalo nedelje“ na svom Telegramu.

Prethodno je u ovoj oblasti objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Došao je kraj! Rusi uskoro direktno gađaju Zelenskog?! Lov na predsednika Ukrajine samo što nije počeo, javljeno mu da je pušten niz vodu!
VELIKI RASPLET

Došao je kraj! Rusi uskoro direktno gađaju Zelenskog?! Lov na predsednika Ukrajine samo što nije počeo, javljeno mu da je pušten niz vodu!

U pozadini moguće obustave vojne pomoći Sjedinjenih Državai nevoljnosti predsedavajućeg Predstavničkog doma Majka Džonsona da obezbedi finansiranje Ukrajini, Volodimir Zelenski je odlučio da Oružane snage Ukrajine baci u ofanzivu bez oružja, rekao je bivši savetnik ukrajinskog predsednika Leonida Kučme Oleg Soskin na svom Jutjub kanalu.

14.11.2023

06:10

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija