• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.11.2023

15:08

(FOTO/VIDEO) Si Đinping kriv! Zbog posete kineskog predsednika SAD povukle nesvakidašnji potez

Twitter printscreen

Vesti

(FOTO/VIDEO) Si Đinping kriv! Zbog posete kineskog predsednika SAD povukle nesvakidašnji potez

Podeli vest

Predstojeća poseta kineskog predsednika Si Đinpinga San Francisku je, prema mišljenju mnogih kritičara, primorala lokalnu vladu predvođenu demokratama da počisti grad i konačno deluje protiv ozloglašenog nivoa beskućništva u gradu.

San Francisko su američki mediji označili kao "Meku za beskućnike". Prema julskom izveštaju lokalnih vlasti, grad je imao 887 beskućnika na 100.000 stanovnika između 2019. i 2022. godine, što znači nešto više od 7.200 beskućnika među populacijom od otprilike 815.000. Brojka je treća po veličini u SAD, iza Oklanda i Los Anđelesa.

U komentarima tvrde da bez Sijevog prisustva na samitu lidera Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) ove nedelje, lokalni zvaničnici bi ostali "neaktivni".

Očekuje se da će oko 30.000 posetilaca doći u kalifornijski grad na jednonedeljni međunarodni događaj, koji je počeo u subotu. Vlasti su primenile oštre bezbednosne mere u oblastima dodeljenim za skup, uključujući glavno mesto kongresnog centra Moskone, hotel Fermont u kome su smeštene delegacije i muzej Eksploratorijum na obali.

Deo priprema uključivao je uklanjanje kampova za beskućnike kao i drugih indicija njihovog prisustva. Neki kritičari tvrde da je administracija predsednika Džoa Bajdena osporila čišćenje, tvrdeći da su šatorski kampovi sakriveni od pogleda "stranih dostojanstvenika" i da su oni samo ukras.

Više od polovine beskućnika u San Francisku klasifikovano je kao "nezaštićeno", što znači da su živeli u "šatorima, automobilima ili drugim mestima koja nisu predviđena za život ljudi", navodi se u julskom izveštaju. Trećina su bili "hronični beskućnici", što znači da su bili bez smeštaja najmanje godinu dana ili u četiri odvojena navrata u poslednje tri godine. Gradske vlasti su i pored toga navele da se broj beskućnika smanjio za 3% između 2019. i 2022. godine.

- Sve što je bilo potrebno bilo je da komunista dođe u grad da bi San Francisko odradio svoj posao - rekao je novinar Kolin Rug iz izdanja Trending Politics na Ks mreži (bivši Tviter), deleći video-snimak sigurnosne ograde podignute za taj događaj.

Politički komentator Džekson Hinkl je postavio uporednu fotografiju "pre i posle" iste lokacije, uz opasku: "Patriote vole predsednika Sija!"

Gradski zvaničnici rekli su da su iskoristili postojeća sredstva da poboljšaju vizuelni izgled i tvrde da žele da održe ulice čistima nakon što gosti APEC-a odu.

Privatni vlasnici imovine su takođe unovčili. Nedavni projekat "neprijateljske arhitekture", koji je imao za cilj da javna mesta učini neudobnim za skitnicu, pokupovao je velike metalne kante koje se obično koriste za ishranu stoke i postavio ih kao sadilice duž ulica.

 

- Kupovina sadilica neće rešiti beskućništvo - glasila je beleška koja se našla na jednoj od sadilica, prenose lokalne novine Bihajnd Hron.

Vostrit Džurnal je u avgustu objavio da se problem samo pogoršava, uprkos kalifornijskom programu stanovanja za beskućnike vrednom 20 milijardi dolara. List je posebno okrivio opuštenu gradsku politiku zbog upotrebe droga i krađe u prodavnicama, tvrdeći da je to privuklo beskućnike iz drugih krajeva.

Kineski mediji su uoči samita objavili niz nesimpatičnih članaka o problemima San Franciska, sa naslovima koji ga opisuju kao "potpuni neuspeh" i "grad smeća". Saut Čajna Morning Post uporedio je ulepšavanje sa "parom koji je stidljiv u kućnim poslovima koji iznenada otkrije da komšije navraćaju" i pređu u "režim panike za sređivanje".

San Francisko je dodao desetine pomoćnih kreveta za sklonište jer je iskorenio nekoliko aktivnih žarišta beskućnika APEC-a, navodi Dejli mejl, ali su neki jednostavno odbili da se tamo presele.

- Kao da pokušavaju da odbace ljudska bića - rekao je 63-godišnji muškarac za Dejli mejl, nakon što je objasnio koliko se plaši da će biti odvojen od svoje žene u skloništu.

Si bi trebalo da stigne u SAD u utorak i ostane dok se APEC događaj ne završi u petak.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija