• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda.ru

16.11.2023

23:30

Odbrana Avdijevke se urušila, Rusi gaze!  Ukrajinski portali i mreže paniče, ali neće da ćute o katastrofi OSU!

Reuters

Vesti

Odbrana Avdijevke se urušila, Rusi gaze! Ukrajinski portali i mreže paniče, ali neće da ćute o katastrofi OSU!

Podeli vest

Oružane snage Rusije probile su odbranu na severu Avdejevke, što su potvrdili i brojni ukrajinske mediji i portali koji prikazuju katastrofalnu situaciju za ukrajinske oružane snage u blizini ovog mesta u DNR. Za Moskvu zauzimanje Avdejevke je od strateškog značaja.

"Izgleda da se Avdijevka srušila. Sve se pokazalo brže nego sa Bahmutom", piše autor Telegram kanala 93. brigade Oružanih snaga Ukrajine "Holodni jar".

Oko 16:00 popodne on se čudi što Generalštab "ili bar neka glava koja govori ćuti kao partizani o situaciji u Avdijevki".

Telegram kanal "Rezident" potvrđuje da su "ruske jedinice probile odbranu Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Avdejevskog kamenoloma peska - u severnom delu grada i stigle do baštenskog partnerstva (SNT) " Ivuška", napredujući južno od kontrolisane deponije, a samo napredovanje je vršeno preko šumskih plantaža".

Ovaj pravac vodi ka Avdejevki, ali ofanziva ide i od Avdejevke do Novokalinova, takođe duž pruge. I takođe na zapad u pravcu Berdihija. Telegram kanal „Dnevnik jednog padobranca" navodi da "u oblasti Stepovoj (Petrovski), borci Oružanih snaga Rusije napadaju, da su uspelida napreduju severozapadno od sela Točmaš u pravcu Berdičija. ."

Zauzevši industrijsku zonu na jugu Avdejevke, Oružane snage RF su zatvorile kotao Ruski izvori naglašavaju da postoji ozbiljan napredak na jugu Avdijevke u oblasti industrijske zone (bliže Jasinovate).

- Sa sigurnošću kontrolišemo 40 odsto, još 20 odsto je siva zona - uverava borac sa pozivnim znakom „Vožak", autor istoimenog Telegram kanala.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Rusije napredovale su južno od industrijske zone, do sela Vinogradniki. Posle zauzimanja, Oružane snage Ukrajine „same će napustiti industrijsku zonu" kako ne bi bile opkoljene. Ali tamo se situacija stalno menja, upozorava borac.

Telegram kanal „Avdeevka.Ru" piše da su „sa istoka ruske snage zauzele 5 zgrada u industrijskoj zoni, uključujući i najveću". Neprijatelj se povukao sa cele svoje teritorije. 

Analitičar Jurij Podoljaka u pregledu za 16. novembar na Telegramu dodaje da industrijska zona još nije očišćena.

Bloger napominje da je jaka tačka zauzeta zapadno od industrijske zone - u pravcu Severnog:

- Svuda gde naši ljudi potiskuju neprijatelja, situacija za Oružane snage Ukrajine postaje katastrofalna. Nakon zauzimanja Avdejevke otvara se operativni prostor za Oružane snage Rusije

Ukrajinski izvori ocenjuju strateški značaj zauzimanja Avdijevske utvrđene oblasti. „Rezident" označava da Oružane snage RF ulaze u operativni prostor, a Oružane snage Ukrajine više nemaju vremena da ojačaju Kramatorsk ili Slavjansk.

Štaviše, izgubivši Avdijevku, ukrajinske oružane snage će izgubiti priliku da izvrše pritisak na Donjeck, a front rizikuje da se uruši, što će dovesti do gubitka cele leve obale Ukrajine", pišu Ukrajinci.

Ruski stručnjaci takođe ukazuju da će nakon zauzimanja Avdejevke ruske snage stići na liniju Slavjansk-Kramatorsk-Družkovka-Konstantinovka-Toreck i moći će da napreduju do Pokrovska, zaobilazeći bok i idući u pozadinu utvrđene linije od Slavjanska do Toretsk. Time su prekinute komunikacije grupe Zaporožskih ukrajinskih oružanih snaga koja napreduje na jugu.

Ukrajinski Telegram kanal „Legitimni" smatra da je gubitak Avdijevke smrtna kazna za Vladimira Zelenskog , „pa će on poslati sve tamo i istovremeno pokušati da pokaže iluziju da ukrajinske oružane snage nastavljaju da pokušavaju da napreduju", smatraju autori.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako do pasoša u jeku sezone? Od zakazivanje ništa u narednih mesec dana, ovo vam je jedina šansa!
Društvo

Kako do pasoša u jeku sezone? Od zakazivanje ništa u narednih mesec dana, ovo vam je jedina šansa!

Potraga za terminom za vađenje pasoša ne jenjava uoči početka leta. Osetne su gužve na šalterima, a svi termini preko e-uprave popunjeni su za celih narednih mesec dana. Iz MUP-a kažu da je ovo redovna situacija pred sezonu letovanja. Načelnica Uprave za upravne poslove PU Beograd Nataša Živković Bubanja kaže da, iako su svi termini zauzeti preko e-Uprave, postoji način da do svoje putne isprave dođete na vreme.

10.05.2024

10:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

David Knežević danas u Federalnom sudu u Majamiju! Tereti se za otmicu bivše supruge, ali istraga još uvek traje
Hronika

David Knežević danas u Federalnom sudu u Majamiju! Tereti se za otmicu bivše supruge, ali istraga još uvek traje

David Knežević (36) koji je uhapšen prošle subote na aerodromu u Majamiju kada je doputovao iz Srbije, pod sumnjom da je učestovavo u kidnapovanju bivše surpuge Ana Marije Hanao Knežević (40) koja je 2. februara nestala iz stana u Madridu danas će iz pritvora biti priveden u Federalni sud u Majamiju gde će mu biti saopštena optužnica i odlučeno da li će moći da se brani sa slobode.

10.05.2024

09:33

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija