• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.11.2023

16:58

Turska ulazi u Gazu! Erdogan: Neće biti osećaja krivice prema Izraelu

Tanjug/AP

Vesti

Turska ulazi u Gazu! Erdogan: Neće biti osećaja krivice prema Izraelu

Podeli vest

Turska će obnoviti oštećenu infrastrukturu, bolnice i škole u ​​Gazi ako se postigne prekid vatre, rekao je predsednik Redžep Tajip Erdogan.

On je pozvao na nuklearnu inspekciju Izraela, o čemu, prema njegovim rečima, Ankara može slobodno da priča jer se ne oseća krivom prema Jevrejima kao Nemačka.

 

- Ako se postigne prekid vatre, učinićemo sve što je potrebno da nadoknadimo uništenje koje je izazvao Izrael - rekao je Erdogan novinarima u avionu koji se vraćao iz Berlina, gde se sastao sa nemačkim rukovodstvom.

Ankara će „obnoviti oštećenu infrastrukturu u Gazi i obnoviti uništene škole, bolnice i vodovodnu i energetsku infrastrukturu“, prenosi televizija A Haber Erdoganove reči.

Erdogan je ranije ove nedelje pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da saopšti da li Izrael ima nuklearno oružje, a u subotu ga je ponovo pozvao na nuklearne inspekcije.

- Mi, kao Turska, pozivamo na to. Izraelsko nuklearno oružje mora biti temeljno revidirano pre nego što bude prekasno - rekao je on.

Erdogan je rekao da su mu porodice talaca koje je oteo Hamas pisale da interveniše za njihovo oslobađanje. Turska obaveštajna agencija sada proučava to pitanje, dodao je on.

Berlin u poređenju sa Ankarom

Dan ranije, tokom posete toj zemlji, turski predsednik je sugerisao da Nemačka podržava Izrael u ratu zbog krivice za holokaust. On je uporedio Berlin sa Ankarom, koja može da govori bez pristrasnosti, preneo je Rojters.

- Izraelsko-palestinski rat se ne sme procenjivati kroz psihologiju duga. Govorim slobodno jer Izraelu ne dugujemo ništa - rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Foto: Reuters

Erdogan i Šolc

- Oni koji osećaju da nešto duguju Izraelu ne mogu slobodno da govore. Nismo prošli kroz proces holokausta, nemamo takvu situaciju jer je naše poštovanje čovečanstva drugačije - rekao je Erdogan.

Ranije ove nedelje, Izrael je nazvan "terorističkom zemljom" koja čini ratne zločine u Gazi i rečeno je da je izraelska vojska izvela neke od "najpodmuklijih napada u ljudskoj istoriji" u enklavi.

Šolc nije direktno odgovorio Erdoganu na konferenciji za novinare u Berlinu, ali je ponovio podršku Nemačke pravu Izraela da se brani.

„U našoj zemlji nema mesta antisemitizmu, bez obzira da li je politički ili verski motivisan“, rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija