• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.11.2023

21:25

Putin, Đinping i ostatak BRIKS-a raspravljali o Gazi: Bez dogovora oko zajedničke deklaracije

EPA

Vesti

Putin, Đinping i ostatak BRIKS-a raspravljali o Gazi: Bez dogovora oko zajedničke deklaracije

Podeli vest

Lideri zemalja BRIKS-a u razvoju i drugih zemalja pozvanih da se pridruže grupi sledeće godine razgovarali su danas o izraelsko-palestinskom sukobu, ali nisu uspeli da se dogovore oko zajedničke deklaracije.

Virtuelni razgovor organizovala je Južna Afrika, zemlja koja trenutno predsedava BRIKS-om, i bio je to prvi takav razgovor između lidera grupe otkako je Izrael izvršio invaziju na Gazu u znak odmazde za smrtonosni napad na Izrael militantne grupe Hamas 7. oktobra.

BRIKS su velike svetske sile

BRIKS čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Grupa se u avgustu složila da u januaru primi Saudijsku Arabiju, Iran, Etiopiju, Egipat, Argentinu i Ujedinjene Arapske Emirate, u potezu koji ima za cilj da ubrza svoje pokušaje da preispita svetski poredak kojim dominira Zapad i koji smatra zastarelim. Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa izjavio je danas da diplomate nisu imale dovoljno vremena za izradu deklaracije.

- Pozvali smo sve strane na maksimalnu uzdržanost. Potvrdili smo da se pravedno i trajno rešenje palestinsko-izraelskog sukoba može postići mirnim sredstvima - rekao je Ramafosa. Ostali lideri su u svojim izlaganjima na izložbi izneli druge tačke.

Putin: Kriv je neuspeh američke diplomatije

Argentinski ministar spoljnih poslova Santjago Kafiero rekao je da njegova zemlja priznaje pravo Izraela na legitimnu samoodbranu uz striktno poštovanje međunarodnog humanitarnog prava, dok kineski lider Si Đinping izgleda više naklonjen Palestincima.

- Ključni uzrok palestinsko-izraelske situacije je činjenica da su pravo palestinskog naroda na državu, njegovo pravo na postojanje i pravo na povratak predugo ignorisani - rekao je Si. Ruski predsednik Vladimir Putin okrivio je za krizu neuspeh američke diplomatije na Bliskom istoku.

- Pozivamo na zajedničke napore međunarodne zajednice usmerene na smirivanje situacije, prekid vatre i pronalaženje političkog rešenja za palestinsko-izraelski sukob. I zemlje BRIKS-a bi mogle da igraju ključnu ulogu u tome - zaključio je Putin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija