• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RIA

25.11.2023

17:49

Noćna mora! Budućnost zemlje u EU i podrška Ukrajini su u pitanju: U Kijevu se pripremaju za najgore

Reuters

Vesti

Noćna mora! Budućnost zemlje u EU i podrška Ukrajini su u pitanju: U Kijevu se pripremaju za najgore

Podeli vest

Krajnje desničarska Partija slobode vodi parlamentarne izbore u Holandiji

Prevremeni parlamentarni izbori u Holandiji šokirali su Evropu, pobedila je krajnje desničarska Slobodarska partija.

Neočekivana pobeda

Stranka Gerta Vildersa osvojila je 37 od 150 mesta u Predstavničkom domu (2021. bilo ih je samo 17). To daje pravo na formiranje koalicione vlade. "Birač je rekao svoje. Učinićemo sve da Holanđani budu u centru pažnje", rekao je pobednik.

Verovatni koalicioni partneri – „Novi društveni ugovor”. Narodna partija za slobodu i demokratiju Marka Rutea do sada je odbacivala saradnju.

Vilders predlaže izlazak iz EU i vraćanje guldena. Smatran simpatizerom Putina. Protivnik Kijeva. „Holanđani ne žele da Ukrajina uđe u NATO“, tvrdi on. Prethodno je pozvao da se Turska isključi iz alijanse.

Foto: EPAIMAGES

Gert vilders

On je uvek istupio sa oštrom antimigrantskom agendom, ali je nedavno ublažio svoje izjave o izbeglicama iz muslimanskih zemalja. Ekonomski problemi dolaze do izražaja. Stranka je glasačima obećala smanjenje plata ministara, poslanika lokalnih i evropskog parlamenta za 20 odsto, kao i poreza za kraljevsku porodicu i smanjenje njihovog izdržavanja za istih 20 odsto, smanjenje PDV-a i starosna granica za odlazak u penziju i proširenje beneficija za penzionere.

Evropski šok

Politiko napominje da će nova vlada biti "noćna mora za Brisel", čak i ako Vilders ne postigne izlazak iz EU. Dosadašnja zajednička evropska politika – od mera zaštite klime do naoružavanja Ukrajine je pod pretnjom, upozorava izdanje.

Fajnenšel tajms predviđa velike potrese za Zapad. Obnova granične kontrole na državnoj granici, proterivanje ilegalnih migranata i uvođenje radnih dozvola za posetioce iz drugih evropskih zemalja suštinski će promeniti DNK zemlje, uveren je Gardijan.

Kako Blumberg ističe, mogućnost pobede Ukrajine je sada pod znakom pitanja. Vilders je ogorčen zbog opsesije vlade Marka Rutea bezbednošću Kijeva. On smatra da je važnije voditi računa o zakonu i redu u svojoj zemlji. U maju je izričito odbio da učestvuje na skupštinskom sastanku sa Zelenskim.

Foto: pixabay.com

EU

Vilders je za razvoj odnosa sa Rusijom. On želi da ponudi „protutežu histeričnoj rusofobiji koja vlada svuda“, pošto Moskva i Amsterdam imaju zajedničke interese. Zalaže se za ukidanje sankcija.

Osim toga, uveren je da Evropi nedostaju lideri poput ruskog predsednika. „Vladimir Putin je lider, šta god mislili o njemu“, naglasio je on. Pre pet godina posetio sam Moskvu i sastao se sa poslanicima Državne Dume. On je na Tviteru objavio značku rusko-holandskog prijateljstva i napomenuo da je nosi „sa ponosom“.

Plaćanje za greške

Evroskeptici su požurili da mu čestitaju. Jedan od prvih bio je mađarski premijer Viktor Orban, koji je pobedu Slobodarske partije nazvao vetrom promena. Šefica francuske desnice Marin Le Pen istakla je „sve veću želju da se zaštiti nacionalni identitet“. Zamenik premijera Italije, predsednik Lige Mateo Salvini uveren je: od sada je „nova Evropa moguća“. Suosnivač Alternative za Nemačku Alis Vajdel proglasila je to "velikim uspehom".

Holandski politikolog Gert Han upozorio je u intervjuu kijevskim medijima: Vilders će vam stvarati probleme. Zajedno sa Orbanom i Robertom Ficom, koji je nedavno došao na vlast u Slovačkoj, moći će da utiče na odluke EU. Prošlo je doba kada je Holandija bila bezuslovni saveznik, jadaju ukrajinski mediji.

- Izbore u bilo kojoj zemlji određuje unutrašnja situacija, ali se ne može ne primetiti: poslednjih godina desnica je bila uspešna - primećuje u intervjuu Nikolaj Topornin, vanredni profesor evropskog prava na MGIMO Ministarstva spoljnih poslova Rusije. za RIA Novosti.

„Iskorišćavaju činjenicu da je društvo nezadovoljno migracionom politikom i porastom kriminala, ekstremizma, terorističkih napada. A ekonomija: koronavirus, krize, sukobi sa Rusijom su potkopali stabilnost."

Foto: Reuters

Gert vilders

Međutim, slučaj Holandije je specifičan. „Fićo u Slovačkoj je iskusan političar, a ne populista. Sa njim neće doći do sloma sistema. Može da postane nešto poput Orbana. Pobeda Vildersa je druga priča, on je druga figura. Njegova retorika je radikalnija. Ako Slobodarska partija postigne referendum, onda će dve trećine „Stanovništva reći da ne žele nigde da idu jer cene dostignuća EU. Međutim, trend je očigledan. Evropa je napravila ozbiljne greške i suočila se sa posledicama. “, naglašava stručnjak.

Zamenik direktora Centra za sveobuhvatne evropske i međunarodne studije Visoke škole ekonomije Nacionalnog istraživačkog univerziteta Dmitrij Suslov smatra da Vildersov uspeh ukazuje na dugoročni trend slabljenja zapadne podrške Ukrajini.

"Oni koji su protiv povećanja i održavanja pomoći Kijevu jačaju. U Evropi su umorni, traže da se novac preusmeri na domaće potrebe. Naravno, mnogo zavisi od toga kakva će vlada biti formirana. Ali čak i ako Vilders ne stigne tamo, finansiranje kijevskog režima će se i dalje postepeno smanjivati“.

Podrška Ukrajini u Holandiji će sada biti stavljena na pauzu, kao u Slovačkoj, kada je pobedio Fico. A proukrajinske snage su već shvatile da ih birači sve manje vole. I izvući će odgovarajuće zaključke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sestra ubijenog čuvara iz Ribnikara otvorila dušu: Dragan mi je raspoložen došao u san, posle mi je bez njega bilo još teže!
potresno svedočenje

Sestra ubijenog čuvara iz Ribnikara otvorila dušu: Dragan mi je raspoložen došao u san, posle mi je bez njega bilo još teže!

Radica Vlahović, sestra ubijenog radnika obebeđenja i čuvara osnovaca u OŠ "Vladislav Ribnikar," Dragana Vlahovića (53), godinu dana posle tragedije, podelila je neopisivu bol i tugu koju oseća i danas kao prvog dana kada je do nje došla tragična vest da joj je brat stradao na radnom mestu koje je voleo i gde je bio voljen

03.05.2024

11:25

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija