• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.12.2023

18:28

Zaharova se obratila Kijevu! Nećemo dozvoliti nacističku državu blizu naših granica

AP PHOTO

Vesti

Zaharova se obratila Kijevu! Nećemo dozvoliti nacističku državu blizu naših granica

Podeli vest

Više od 80 odsto stanovnika sveta živi u državama koje protiv Moskve nisu uvodile nikakve sankcije, podseća portparolka MSP Rusije u intervjuu za AFP

Nećemo dozvoliti da u blizini naših granica postoji agresivna nacistička država, sa čije teritorije bi mogla postojati opasnost po Rusiju i susedne zemlje, istakla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u intervjuu za francuski AFP.

U tekstu, u kojem se osvrnula na, kako kaže, „nepromenjene stavove o ključnim pitanjima svetske agende, a pre svega na ukrajinsku situaciju i nezakonite sankcije ‘kolektivnog Zapada'“ protiv Moskve, Zaharova objašnjava da je „neophodno potvrditi neutralan, vanblokovski i nenuklearni status Ukrajine, sprovesti njenu demilitarizaciju i denacifikaciju, priznati novu realnost na terenu i obezbediti prava građana koji govore ruskim jezikom i nacionalnih manjina koje žive na toj teritoriji“.

- Zapad mora da prestane da opskrbljuje Oružane snage Ukrajine oružjem, a Kijev mora da zaustavi neprijateljstva i povuče svoje trupe sa ruske teritorije - zaključuje ona.

Takođe, portparolka MSP Rusije podseća da Zapad nije uspeo da izoluje Rusiju, jer „85 odsto stanovnika sveta živi u državama, koje protiv nas nisu uvodile nikakve sankcije i koje cene dobre odnose sa Moskvom“.

- Nezakonita ograničenja ‘kolektivnog Zapada’ nisu umanjila geopolitički uticaj Rusije. Naprotiv, neuspešni pokušaji ‘pritisaka’ samo su potvrdili međunarodni autoritet ruske države kao jednog nezavisnog, samostalnog i uticajnog igrača na globalnoj geostrateškoj i ekonomskoj sceni. Sankcije su kao bumerang udarile upravo po onima koji, uz pomoć jednostranih ograničenja, pokušavaju po svaku cenu da zadrže do nedavno dominantnu poziciju u svetu, koju sada gube“.

Događaji koji su usledili posle prošlogodišnjeg 24. februara, kada je Rusija pokrenula SVO, „u potpunosti su potvrdili opravdanost sprovođenja Specijalne vojne operacije - poručuje Zaharova, i dodaje da je za to vreme kijevski režim celom svetu pokazao svoju pravu neonacističku suštinu, kao i to da za Kijev trenutno životi ljudi nemaju vrednost.

- Od početka borbi neonacisti koriste civile kao ‘živi štit’ i zverski se ponašaju prema ruskim zarobljenicima. Njihov glavni zadatak u ovom konfliktu je da ubiju što više Rusa - kaže ona.

Osim toga, dodaje, Kijev se ne libi ni da uništava knjige ili demontira spomenike, a zabranom rada Ukrajinske pravoslavne crkve i preuzimanjem njene imovine Ukrajina narušava Konvenciju Ujedinjenih nacija o poštovanju ljudskih prava i osnovnim slobodama za sve, bez obzira na rasu, pol, jezik ili pripadnost religiji, poručuje Zaharova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija