• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.12.2023

10:10

Gori Izrael! Njujork tajms brutalno raskrinkao Netanjahua, visoki diplomata izneo šokantne informacije!

Shutterstock/Reuters

Vesti

Gori Izrael! Njujork tajms brutalno raskrinkao Netanjahua, visoki diplomata izneo šokantne informacije!

Podeli vest

Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua godinama je prećutno pozdravljala finansiranje Hamasa iz Katara, nadajući se da će im to pomoći da održe moć i mir u Pojasu Gaze, piše Njujork tajms, pozivajući se na izvore.

Prema pisanju publikacije, Katar je nekoliko godina finansirao Pojas Gaze u humanitarne svrhe, kao što je isplata vladinih plata i kupovina goriva za održavanje elektrana. Međutim, izraelski obaveštajni zvaničnici sada veruju da je ovaj novac odigrao ulogu u uspehu napada na Izrael 7. oktobra.

Zapadne vlade su odavno zaključile da Hamas prima novac od ovih plaćanja, rekao je jedan visoki zapadni diplomata.

"Godinama je katarska vlada slala milione dolara mesečno u Pojas Gaze - novac koji je pomogao da se podrži tamošnja vlada Hamasa. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ne samo da je tolerisao ove isplate, već ih je i podsticao", piše list.

Publikacija napominje da je neizgovorena odluka da se podrže ove isplate deo Netanjahuovog „kockanja“ da veruje da će stabilan tok novca održati mir u Gazi i omogućiti mu da ostane na vlasti.

Istovremeno, kritičari izraelskog premijera ovu odluku nazivaju delom Netanjahuove strategije „kupovine tišine“.

Čak i kada je izraelska vojska dobila planove za invaziju Hamasa, a analitičari posmatrali velike vojne vežbe odmah preko granice u Pojasu Gaze, isplate su se nastavile. Štaviše, dugi niz godina novac je prenošen u prisustvu izraelskih obaveštajnih službenika, navodi list.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija