• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.12.2023

20:59

(UŽIVO) Uzbuna širom Ukrajine! U Kijev stigla vest o tragičnoj smrti na frontu, London prebacuje dva minolovca

Tanjug/AP

Vesti

(UŽIVO) Uzbuna širom Ukrajine! U Kijev stigla vest o tragičnoj smrti na frontu, London prebacuje dva minolovca

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 656. dan.

Ekplozije širom Odeske oblasti

U Odeskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije, javila je televizija „Obščestveno“.
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Odeskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Dnjepropetrovskoj i Nikolajevskoj oblasti, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.

London smislio zamku za Ruse u Crnom moru! Ukrajini će poslati minolovce, samo, kojim putem?!

Sijetro vrti staru ploču

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je održao sastanak sa ukrajinskom kolegom Dmitrijem Kulebom i saopštio da, po mišljenju Budimpešte, pitanje o članstvu Ukrajine u Evropskoj uniji nije dovoljno razrađeno, kao i da to nije taktičko, već pitanje od istorijskog značaja za celu EU.

- Dovoljno je setiti se nerešenih problema, izazvanih prethodnom odlukom Evropske komisije o tranzitu žita ili ukidanja uslova za izdavanje dozvola za ukrajinske kamione. EK nije obavila pripremne radove koji bi garantovali da će Ukrajina pregovarati o pristupanju EU na uzajamno korisnoj osnovi - ocenio je on na društvenim mrežana.

Ukrajina zavijena u crno! Sa prve linije fronta stigla vest o njihovoj smrti (FOTO)

Zelenski: Nadamo se da možemo i dalje da računamo na pomoć SAD

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da se nada da zvanični Kijev i dalje može da računa na Sjedinjene Američke Države u vezi sa vojnom pomoći.

- Nećemo odustati. Znamo šta da radimo i možete da računate na Ukrajinu, kao što se mi nadamo isto tako da možemo da računamo na vas - rekao je Zelenski pred vojnim licima na Univerzitetu za nacionalnu odbranu, preneo je Rojters.

Zelenski će se sutra u Beloj kući sastati sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom.

Nemci razglasili, kreće invazija! Šef Bundesvera alarmirao vojsku, Solovjev im poručio: Živećete pod ruskom zastavom

Medvedev: Rusiji nije potreban novi ustav

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da Rusiji ne treba novi ustav.

- Novi ustav nam još ne treba, po mom mišljenju. Ustav je konzervativan dokument. Medvedev je dodao da sve izmene ustava treba da budu što je moguće pažljivije - rekao je Medvedev na sastanku sa školarcima i studentima uoči Dana ustava, odgovarajući na pitanje da li misli da je Rusiji potrebna nova verzija ustava, prenosi TASS.

On je rekao da kada zemlja prolazi kroz ozbiljne društvene promene, ponekad je potrebno usvojiti novu verziju ustava.

- Ali sada u Rusiji nema takvih uslova i nadam se da neće biti, jer, jednostavno rečeno, ovo je obično posledica revolucije, a nama revolucije nisu potrebne. Došli smo do plafona za revolucije, a to je samo posledica revolucije u 20. veku - rekao je Medvedev, koji je i predsednik stranke Jedinstvena Rusija.

Foto: Shutterstock

Medvedev o novom ustavu

Međutim, on je naveo da će „definitivno biti povremenih promena ustava“.

- Poboljšanja ruskog ustava će svakako biti, ali novi ustav je, čini mi se, nešto o čemu još nema smisla razgovarati - rekao je on.

Samo četiri sata! Jeziva situacija sa stranim plaćenicima u Ukrajini izazvala je šok u SAD

Nove ekplozije!

U ukrajinskom Dnjepropetrovsku odjekuju eksplozije, javljaju lokalni mediji.

Berbok: Obrnuta situacija

Uprkos pričama da je Evropska unija umorna od ukrajinskog sukoba, njegovo „zamrzavanje“ bi bilo kontraproduktivan korak i izazvalo bi obrnut efekat, izjavila je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok.

Foto: EPA/CLEMENS BILAN

Berbok o zaleđivanju sukoba u Ukrajini

- Zamrzavanje zvuči tehnički gotovo sterilno. Zajedno sa njim, nastupio bi miran zimski period i tišina. Zapravo, zamrzavanje sukoba značilo bi obrnutu situaciju - napisala je Berbokova u autorskom članku za izdanje „Frankfurter algemajne cajtung“.

Ona je naglasila da bi zamrzavanje za Ukrajinu značilo samo gubljenje „suvereniteta i identiteta“.

Udarac za Moskvu! Moćni bombarder upao u zasedu koju Kijev dugo pokušava da sprovede

London i dalje misli...

Sankcije Velike Britanije protiv Rusije ostaće na snazi i nakon završetka sukoba u Ukrajini, izjavila je zamenik ministra za poslovanje i trgovinu Nusrat Gani u analitičkom centru „Policy Exchange“ u Londonu.

Ona je izrazila nadu da će sankcije Moskvi biti „onoliko efikasne koliko je to moguće“.
Takođe je istakla da uvedene mere treba da garantuju da se privreda Rusije ne može brzo oporaviti.
 

"Zastrašujuće su..." Putin otkrio šta čuva za finalni obračun, niko na svetu ovo nema!

 

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

▪ Na kupjanskom pravcu odbijena su četiri napada u području Petropavlovke, Sinkovke i Terna, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili oko 30 ljudi;

▪ U krasnolimanskom pravcu odbijen je napad u području Červne Dibrove, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 175 ljudi;

▪ Na donjeckom pravcu odbijeno je 18 napada, na južnodonjeckom pravcu izvedeni su napadi na položaje Oružanih snaga Ukrajine. Ukupni ukrajinski gubici na ova dva pravca su oko 280 ljudi;

▪ Na zaporoškom i hersonskom pravcu Oružane snage Ukrajine izgubile su 85 ljudi;

▪ Sredstva PVO oborila su 24 ukrajinska drona. U oblasti Černobajevke uništena su dva ukrajinska skladišta oružja.
 

Svetski skandal! Šta radi režim Zelenskog dok narod krvari?! Jezive tvrdnje američkog pukovnika digle javnost na noge!

 

Novi regioni Rusije spremni za izbore

Centralna izborna komisija Ruske Federacije objavila je na svom Telegram kanalu da je održavanje izbora u novim ruskim regionima moguće. To mišljenje dele i Ministarstvo odbrane, FSB-a i lokalne vlasti.

Kako je prenela pres služba CIK-a, komisija je 11. decembra održala konsultacije o mogućnosti održavanja predsedničkih izbora u četiri regiona u kojima je na snazi vanredno stanje.

„Konsultacijama su prisustvovali Nikolaj Bulajev, Natalija Budarina, predstavnici Ministarstva odbrane Rusije i FSB Rusije, kao i rukovodstva Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti. Svi smatraju mogućim održavanje izbora za šefa države e na teritoriji ovih konstitutivnih entiteta Ruske Federacije“, saopštila je komisija.

S tim u vezi, komisija je odlučila da izbori budu održani u ova četiri regiona.
 

Hrvati šokirali svet! Putin je ovim potezom razvalio elitu SAD-a! Sada su primorani da donesu radikalnu odluku!

 

Evropa nudi bezbednosne garancije Ukrajini

Evropska komisija napravila je i predložila zemljama EU „napredne bezbednosne garancije” za Ukrajinu, koje se sastoje od proširenja Evropskog fonda za finansiranje novih isporuka oružja, odluka će biti doneta na samitu EU 14-15. decembra, saopštio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU.

- Ministri moraju da mi daju ovlašćenje da na samitu predstavim naše bezbednosne garancije, koje se uglavnom sastoje od proširenja Evropskog fonda za mir (preko koga Brisel finansira isporuke oružja Kijevu) i koordinacije bilateralnih sporazuma između zemalja EU i Ukrajine - rekao je Borelj.
 

 

(VIDEO) Šok susret! Zelenski pozeleneo kad je video Orbana! O izazu lica lidera Ukrajine bruji ceo svet!

 

Otkrivena mreža ukrajinskih agenata na Krimu


Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da je 2023. godine na Krimu otkrila mrežu agenata ukrajinskih specijalnih koja je trebala da obavi terorističke napade i diverzije protiv predstavnika državnih organa, pripadnika Oružanih snaga Rusije i FSB, kao i objekata transportne i energetske infrastrukture poluostrva, saopštio je Centar za odnose sa javnošću FSB.

Napominje se da su identifikovani pomagači agenata iz Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine i Službe bezbednosti Ukrajine.

Mete planiranih napada bili su šef Krima Sergej Aksenov, predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov, gradonačelnica Jalte Janina Pavlenko, proruski bloger Aleksandar Talipov i javna ličnost Oleg Carev.
 

Udarno! Ukrajina se povlači, oficir saopštio užasne vesti! Trupe beže daleko na Zapad, ovo nije viđeno još od početka rata!

 

Velika Britanija i Norveška predvode pomorsku koaliciju za Ukrajinu


Velika Britanija i Norveška predvodiće novu pomorsku koaliciju koja će snabdevati Ukrajinu brodovima i vozilima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Velike Britanije.

„Nova koalicija će pružati dugoročnu podršku Ukrajini, koja uključuje obuku, opremu i infrastrukturu za jačanje bezbednosti u Crnom moru“, navodi se u saopštenju.

Pored toga, britanski ministar odbrane Grant Šaps će u ponedeljak potvrditi isporuke dva broda Kraljevske mornarice Kijevu radi jačanja pomorskih kapaciteta Ukrajine.
 

Putine, imaj milosti! Bajden ga isprovocirao na radikalan potez! Cela Amerika na nogama čeka najgore vesti!

 

Vazdušno-desantne snage Rusije porazile ukrajince severozapadno od Bahmuta


Pripadnici Vazdušno-desantnih snaga Rusije, uz podršku oklopne tehnike, izbacili su borce Oružanih snaga Ukrajine sa položaja severozapadno od Artjomovska (ukrajinski naziv Bahmut), saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

Napad na ukrajinske položaje izveden je uz podršku oklopnih vozila BMD-2K-AU i bespilotnih letelica, precizira vojni resor.

- Kao rezultat borbi, veliki broj ukrajinskih vojnika je poginuo, više od 20 militanata se predalo - dodaje Ministarstvo odbrane.
 

Odjeknule eksplozije u Kijevu


Eksplozije su odjeknule u Kijevu, pišu ukrajinski mediji.

Vojna administracija regiona saopštila je da je nakon dejstva protivvazdušne odbrane zabeleženo padanje krhotina u Darnickom i Golosejevskom okrugu prestonice.

Ranije te noći, vlasti u Odesi su takođe javile da je dejstvovala PVO i da su odjeknule eksplozije.

Kako prenosi Strana, eksplozije su se dogodile u gradu Južni.
 

Ruska vojska osujetila pokušaje rotacije ukrajinskih snaga


Ruska vojska osujetila je tri pokušaja rotacije ukrajinskih trupa na južnodonjeckom pravcu, rekao je portparol grupe „Istok“ Aleksandar Gordejev.

Artiljerija grupe je takođe gađala privremene baze ukrajinske 58. motorizovane pešadijske brigade kod Urožajna i položaje 79. vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u Novomihajlovki, dodao je on.

Avijacija je, prema rečima Gordejeva, gađala ukrajinske položaje u oblasti sela Paraskovjevke.
 

 

Šta sad!? Putinov udarni dekret šokirao svet! Posle ovog potpisa više ništa neće biti isto!

 

Hronika specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini: događaji od 8. do 10. decembra 2023

 ▪️ Borbe su se pojačale na Limanskom sektoru fronta. Ruski lovci napreduju od Dibrove ka Terni i Jampolovki. Čisti se zapadni deo Široke jaruge.

▪️ Ruske trupe sistematski vraćaju ranije izgubljene položaje u pravcu Bahmuta. Na severnom krilu Oružanih snaga Rusije uspeli su da dođu do istočne periferije Bogdanovke, jedinice se nalaze na 100 metara od prvih kuća.

▪️ Uporedo sa ovim, u toku je ofanziva u pravcu Grigorovke i severozapadno ka Orehovo-Vasilevki. Oružane snage Rusije se bore za Kudlin jarugu, koja odvaja ruske trupe od obližnjeg naselja.

▪️ Nastavlja se i čišćenje dača i SNT-a koji se nalaze jugozapadno od Bakhmuta. Oružane snage Rusije poravnavaju liniju fronta i prema Krasnoju i prema Kleščejevki, udarajući duž naprednih ruta Oružanih snaga Ukrajine.

▪️ U blizini Avdejevke, jedinice Oružanih snaga Rusije nastavljaju da juriš na utvrđeni pojas Oružanih snaga Ukrajine. Na severnom krilu vode se borbe za šumske pojaseve u pravcu Novokalinova i Keramike. Oružane snage Rusije su pozicionirane duž pruge do Očeretina.

▪️ U pravcu Donjecka, ruske trupe su progurale odbranu neprijatelja i preuzele kontrolu nad novim područjem u Marinki. U zapadnom delu grada, na Poligrafičeskoj ulici, postavljena je zastava Ruske Federacije.

▪️ Na lokalitetu Orehovski dolazi do sukoba u oblasti Verbovoj. Oružane snage Rusije napreduju kod Novofedorovke duž autoputa N-08. Prema preliminarnim podacima, ruske trupe su uspele da pređu oko 1 kilometar.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!
Politika

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se raspravljati o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, zakazana je za petak, 10. maj u 14 sati.To će, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, biti prva od pet tačaka dnevnog reda, a predlog dopuna tog Zakona podnelo je 37 poslanika.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija